Over cellulite wordt veel gezegd maar wat klopt en wat niet? Wij vroegen aan Dr. Samira Baharlou, Kliniekhoofd Dienst Dermatologie UZ Brussel, enkele mythes te ontrafelen én vroegen haar meteen wat tips om die sinaasappelhuid te verwijderen (disclaimer: verwacht geen wonderen).

1. Mythes over cellulite

“Enkel zwaardere vrouwen hebben het”

Deels waar. Vrouwen hebben over het algemeen meer kans omdat cellulite een vetgerelateerd probleem is. Onze bouw zorgt ervoor dat we sowieso meer vet op onze billen hebben dan mannen. Deukjes in je huid duiken op wanneer de bindweefselstrengen tussen je vetcellen samentrekken maar je vetcellen wél blijven. Genetica, hormonale veranderingen, leeftijd… spelen een rol maar ook als je aankomt, heb je meer kans op een sinaasappelhuid.

“Een ijskoude douche helpt”

Waar. Afwisselend koud en warm water over je huid laten stromen, zorgt ervoor dat de afvoer van vetcellen en je lymfatische circulatie verbetert.

“Masseren heeft zin”

Waar. Crèmes op zich zullen een beetje camoufleren maar het probleem van de vetcellen zelf niet aanpakken. Het vetweefsel ligt dieper in je huid waardoor massagetechnieken en -tools een extra troef zijn. In combinatie met een koude- of warmteeffect wordt de afvoer van vetcellen bevorderd.

“Een liposuctie kan cellulite verbeteren”

Niet waar. Een liposuctie verwijdert vet en is niét gericht op de aanpak van cellulite. Het verminderde volume kan de huid zelfs doen verslappen waardoor bultjes net meer opvallen. Als je nadien terug bijkomt, zou het bovendien kunnen dat je het vet er op andere plaatsen bijkrijgt. Vetcellen interageren immers met elkaar en nemen na een agressieve ingreep revenge.

“Hoe meer water je drinkt, hoe minder cellulite”

Niet waar. Als veel water drinken vet oplost, zou niemand last hebben van cellulite.

“Koffie is hét wondermiddel”

Deels waar. Veel koffie drinken zorgt er net voor dat je veel water gaat verliezen, wat niet goed is voor je huid. Cafeïne in een crème zou wel helpen, als antioxidant. Daarnaast kan je ook koffiekorreltjes gebruiken in een scrub. Alleen al met wat honing of yoghurt erbij heb je een prima exfoliant.

2. Strak in het salon

Ook in het salon heb je heel wat keuze en daarbij geldt voor alle behandelingen hetzelfde: enkel (maandelijks) herhalen levert het beste resultaat.

Druifkracht

Vinosculpt van Caudalie is een behandeling gericht op de sinaasappelhuid. Krachtpatsers? Verstevigend irisextract en polyfenolen uit druivenpitten als tonifiërende anti-oxidanten. Je kan ‘m ook uittesten in het salon, waar de crème met een Japanse rolmassage in je huid wordt gemasseerd. Hermodelleert, draineert en maakt je lichaam zomerklaar.

Vinosculpt Spa Treatment, € 92 voor 50 minuten bij de Caudalie Spa Boutiques in Brussel en Brugge.

Bevriezen of smelten

Met cryolipolyse kan je vetcellen bevriezen waardoor ze kleiner worden of deels verdwijnen. Tip: kies voor een toestel met bewegende kop die 20 à 30 minuten onder een licht vacuüm over je huid glijdt. Het tegenovergestelde kan ook: vetcellen smelten met radiofrequentie, waarbij geluidsgolven warmte opwekken. Het nadeel van beide behandelingen is dat ze je huid niet strakker maken. Hiervoor heb je nog een andere spierversterkende behandeling nodig.

Zuigen en rollen

Bij endermologie krijg je een pak aan waarna een massagekop met zuig- en rolbewegingen je huid stimuleert. Het bindweefsel zal hierdoor opnieuw versoepelen waardoor vetcellen worden ‘vrijgemaakt’. Doordat het toestel ook de bloed- en lymfecirculatie stimuleert, worden ze makkelijker afgevoerd.

3. Tips voor thuis

1. Scrub (2 x/week)

Neem 2 à 3 keer per week de tijd om je huid te scrubben onder de douche vòòr je een afslankend product gebruikt. De korrels exfoliëren je huid waardoor hij gladder wordt en de actieve stoffen uit je verzorging beter worden opgenomen.

2. Verstevig (1 x/dag ’s ochtends)

Smeer na je ochtenddouche een lichaamsbalsem op je armen, billen en buik en geef je decolleté een extra boost. Kies voor een crème die snel intrekt, een massagekop is geschikt voor manuele lymfatische drainage waarmee je de microcirculatie op gang trekt.

3. Tonifieer (1 x/dag ’s avonds)

’s Nachts is je huid volop in herstelfase en het is slim hierop in te spelen. Je huid wordt meer doorlaatbaar en de microcirculatie is op z’n best waardoor ook toxines beter worden afgevoerd. Hét moment om je sinaasappelhuid te egaliseren.

Vinosculpt afslankend concentraat

Caudalie
€ 28,20 voor 75 ml via nl.caudalie.com

Vinosculpt Lift & Firm Lichaamsbalsem

Caudalie
€ 29,90 voor 250 ml via nl.caudalie.com

Lichaamspeeling

Maison Eole
€ 39,90 voor 100 g via april-beauty.be

Body Partner

Clarins
€ 56,65 voor 175 ml via clarins.be

Afslankkuur van 7 nachten met cafeïne

Somatoline
€ 54 voor 400 ml bij de apotheek.

Anti-Cellulite Cryo-Gel

Collistar
€ 56,50 voor 400 ml bij Ici Paris XL.

Hallo, zomer!

Openingsbeeld: LoveStories.