De 10 meest gemaakte zelfbruinfouten volgens een professionele ‘celeb-tanner’

Zelfbruiner is voor de meesten gevaarlijk terrein. Zebra-benen, wortelkleurige handpalmen, jeweetwel. Jouw tanning mitt bovenhalen, is dan soms ook ontmoedigend maar met hulp van Jules Von Hep krijg je er vast weer zin in. Hij is oprichter van het populaire Isle of Paradise, ‘bruint’ heel wat celebs en onthulde aan Who What Wear enkele tips om je zelfbruinsessie te doen slagen.

Fout 1: Je huid niet voorbereiden

Von Hep: “De allergrootste fout? Je handen vergeten te hydrateren. Doe je dat niet, dan heb je binnen de kortste keren gebruinde knokkels. Je doet er ook goed aan jezelf even te scheren, scrubben en je deodorant te verwijderen alvorens je start met zelfbruiner.

Fout 2: Niet ‘kuisen’ tussen de vingers

“Als je jouw handen en voeten goed hydrateert voordat je ze gaat bruinen, krijg je geen tan-over; mijn term voor het moment waarop je jezelf ’s ochtends realiseert dat je jouw kleurtje hebt verknoeid. Na het bruinen, kan je best ook je handpalmen even schoonmaken met een droge handdoek. Hetzelfde doe je tussen je vingers en op je knokkels om overtollig product te verwijderen.

“Poets je tanden vooraleer je jouw zelfbruiner aanbrengt! Tandpasta kan zich opstapelen aan de zijkantjes van je mond en er je tan verwijderen.”

Sta je toch op met wortelkleurige handen? Er zijn gelukkig enkele opties om ze te corrigeren. Als je snel resultaat wilt, gebruik dan de Good Genes Lactic Acid van Sunday Riley (€ 113) op het oppervlak van je handen, gevolgd door een exfoliërend make-updoekje. Het haalt niet àlles eraf maar het zal je bruine kleur wel snel doen vervagen.”

Fout 3: Beginnen bij je voeten

“Net als je handen zijn ook je voeten een lastige plek om te bruinen. Breng bij alle zelfbruiners twee lagen aan op het lichaam en één op het gezicht. Begin bij de enkels en werk zo naar boven toe. Laat een paar minuten drogen en begin opnieuw vanaf de enkels voor je tweede laag. Wat nog achterblijft op je handschoen breng je vervolgens aan op handen en voeten. Reminder: vergeet niet om meteen erna tussen je vingers, tenen en over je nagels te vegen met een vochtige tissue of make-updoekje.”

Fout 4: Je lichaamshaar verwijderen na het bruinen

“Wil je jouw lichaamshaar verwijderen, doe dit dan vòòr je gaat bruinen. Scheer of wax minstens 24 uur voor het aanbrengen en zorg ervoor dat de huid geëxfolieerd is (dat kan met een droge borstel of scrub). Zo creëer je een gelijkmatig oppervlak en is het eindresultaat egaal plus zal de kleur gelijkmatig weer vervagen, net zoals een natuurlijke bruine kleur dat doet.”

Fout 5: Je formule niet correct aanbrengen

“Elke formule heeft een verschillende manier van aanbrengen. Isle of Paradise heeft bijvoorbeeld drie texturen om uit te kiezen: een mousse, bruiningswater en bruiningsdruppels. De mousse moet direct aangebracht worden op je handschoen en vervolgens uitgesmeerd worden over de huid. Het water wordt dan weer meteen op het lichaam gesproeid en de druppels meng je in jouw dagelijkse verzorging (12 druppels per ledemaat en vier voor het gezicht).

“Breng je zelfbruiner altijd met een vegende beweging over het lichaam aan, nòòit met cirkelvormige bewegingen.”

Toch is er één regel die altijd geldt: welke textuur je ook kiest, begin altijd bij de enkels (niét de voeten, die komen als laatste) en werk zo naar boven toe, richting het hart en de borst. Breng de teint altijd met een vegende beweging over het lichaam aan, nooit met cirkelvormige bewegingen. Dit zorgt ervoor dat het product gelijkmatig wordt verdeeld.”

Fout 6: Geen handschoen gebruiken

“Een mitt dient voor de egale verspreiding van je product maar zorgt er ook voor dat je zelfbruiner niet geabsorbeerd wordt door je handen. Heb je toch wat gemorst, was je handpalmen dan met micellair water.”

Fout 7: Je gezicht te donker maken

“De regel is: twee lagen op het lichaam, één op je gezicht. Gezichten met teveel zelfbruiner zien er onnatuurlijk uit. Zorg ervoor dat je gezicht goed gereinigd is, scrubben helpt om een egale huidskleur te bekomen. Spoel je gelaat met koud water om de poriën te sluiten en breng vervolgens je serum aan zoals gewoonlijk. Let op: exfoliërende zuren en retinol kunnen niet worden gemengd met een zelfbruiner. Nog een tip: poets je tanden vooraleer je jouw tan aanbrengt! Tandpasta kan zich opstapelen aan de zijkantjes van je mond en er je tan verwijderen als je na het zelfbruinen poetst.”

Fout 8: Je oren vergeten te bruinen

“Breng je zelfbruiner op het gezicht aan, vergeet dan je oren niet! Neem een make-upkwast met korte vezels, zoals de Shape and Glow Big Blending Brush van Isle of Paradise (€ 18,95), en veeg het overtollige product van je gezicht lichtjes weg, richting de oren.”

Fout 9: Je wenkbrauwen en haarlijn mee bruinen

“Heb je blond haar, pas dan op dat je jouw wenkbrauwen en haarlijn niet per ongeluk bruin kleurt. Om dat ze vermijden, breng je best een vochtinbrengende crème of balsem aan op deze regio’s. De Isle of Paradise pH Balance Spray (€ 16,89) is hiervoor een goeie.”

Fout 10: Je teint niet onderhouden

“Eén van de beste manieren om je bruine teint te verlengen, is hydratatie. Drink voldoende water en hydrateer je huid elke dag met een bodylotion of -boter op basis van aloë vera. Een gehydrateerde huid geeft niet af en houdt de kleur langer vast. Wil je de bruine teint op je gezicht langer houden, vermijd dan bepaalde ingrediënten. Smeer even geen retinol of exfoliërende AHA’s of BHA’s; deze stimuleren de celvernieuwing en zorgen ervoor dat je bruine kleurtje sneller vervaagt. Ook je lichaam exfoliëren, kan je nadien best even vermijden. Geen scrubs, handschoenen en warme baden met oliën dus. Een tip die ik ‘de kieteltechniek‘ noem: gebruik je scrub om de bruine kleur te ‘kietelen’ nadat deze vier tot vijf dagen op je huid zit. Dit helpt de bruine kleur gelijkmatiger te vervagen of is een goeie ‘prepper’ voor een tweede, lichter laagje.”

Meer over zelfbruiner:

Openingsbeeld: alex antwerp SS22.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content