Heel wat gezondheidgoeroes zweren bij droogborstelen. Het zou je lichaam ontgiften en helpen tegen cellulitus. Maar werkt het ook echt?

Droogborstelen

Droogborstelen is niet nieuw, het is een techniek die al eeuwenlang in India wordt toegepast. Het werkt als volgt: borstel je droge huid (gebruik geen olie of crème) met een grove borstel. Start bij je voetzolen en maak ronddraaiende bewegingen. Werk in de richting van je hart toe. Extra aandacht gaat naar de plekken waar lymfeklieren zitten, denk aan kaak, oksels en liezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het zou de afvalstoffen uit je lichaam helpen afvoeren, de bloedsomloop stimuleren en helpen tegen cellulite. Maar klopt dat nu echt?

Beautyjournaliste Cherry Healey onderzocht het in het BBC-programma Looking Good. Er namen verschillende vrouwen met cellulite deel aan het onderzoek, ze werden onderverdeeld in verschillende groepen. Eentje smeerde dagelijks een crème, eentje deed dagelijks enkele oefeningen en een derde groep sloeg aan het droogborstelen. Het experiment duurde vijf weken. Elke groep zei verbetering te zien, maar de droogborstelgroep merkte een verbetering van 26%. Wel belangrijk om weten: de dames gaven zelf aan of ze verbeteringen voelden, er werd bovendien niet onderzocht of het effect blijvend was.

Ons advies: baadt het niet, dan schaadt het ook niet. Want omdat je even tijd voor jezelf neemt en geniet van een rustgevende massage, is het sowieso al de moeite waard.

Meer tips voor je lichaam: