Thelma en Louise, tequila en zout, frietjes en mayonaise… Je hebt zo van die duo’s die sterker zijn mét elkaar dan zonder. Zo ook vitamine C en SPFSam Bunting, cosmetisch dermatoloog uit Londen, legt uit waarom.

Gouden duo

Dermatoloog Sam Bunting: ‘De SPF in je zonnecrème is een krachtig middel om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Vooral als je ‘m correct gebruikt, geniet je van de voordelen. Zo is een combinatie van SPF en antioxidanten de beste manier om je huid te wapenen tegen rimpels en pigmentvlekken. Vooral vitamine C kan een krachtige aanvulling betekenen want vangt alle uv-straling op die toch nog langs je SPF komen. Want: geen enkele zonnebrandcrème is perfect, vaak ook omdat onze manier van aanbrengen niet helemaal correct is. Vooral lange golf UVA1 stralen, die diep in onze huid doordringen, sluipen vaak nog door je SPF en zorgen voor collageen-, elastineverlies en hyperpigmentatie.

De juiste SPF

UVA1 is dus een grote boosdoener als het op hyperpigmentatie aankomt. Hoe hoger de UVA-PF, hoe beter de bescherming tegen vlekjes. Daarom is het belangrijk om zonnebrandcrèmes te shoppen die het UVA-symbool (met cirkel errond) op de verpakking hebben staan. Dit betekent dat de UVA-PF ten minste ⅓ van de UVB-PF (SPF) is.

Krachtige antioxidanten

En dan is er nog iets. Ook van zichtbaar licht weten we intussen dat ‘t schade door vrije radicalen veroorzaakt. Het kan de productie van MMPs 1 en 9 (matrixmetalloproteinase, ofte: enzymen die het bindweefsel tussen de cellen afbreken) op gang trekken én de productie van collageen 1 verminderen. Nefast dus voor je een stevige, stralende huid. Vitamine C kan deze fotoveroudering preventief voorkomen en pigmentatie tegengaan.

Daarnaast is het gebruik van ijzeroxide het overwegen waard, omdat-ie visueel licht blokkeert. Vooral dan bij donkere huidtypes, waarbij hoogenergetisch blauw licht een rol speelt bij PIH (post-inflammatoire hyperpigmentatie door bv. acne), ouderdomsvlekken en melasma.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Shop onze favorieten

Dagelijks (ook bij regenweer!) een antioxidantenserum in combinatie met een goed uitgebalanceerde SPF is dus hét gouden duo om je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf.’ Hieronder enkele Feeling-favorieten:

FLAVO-C FORTE – ISDIN

Dit serum (€ 28,50 voor een 10-dagenkuur, bij de apotheker) bevat ‘verse’ vitamine C. Dat betekent dat de vitamine niet in contact mag komen met de andere actieve bestanddelen vóór de verzorging effectief aangebracht wordt. Zo bederft het product niet en blijven de antioxidanten goed hun werk doen. De vitamine C komt in poedervorm dat je op het allerlaatste moment vermengt met de vloeibare actieve bestanddelen. Ze blijft vervolgens gedurende ongeveer 10 dagen actief.

Radiance Glow & Protect serum – REN

Een serum (€ 59 voor 30 ml) voor de gevoelige huid, boordevol superfruits die al na 14 dagen een verhelderend effect hebben op je gelaat. Antioxidanten helpen de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en Vitamine C doet haar weer te stralen; een echte krachtpatser voor die ultieme glow.

Sérum Eclat Vitamine C 11% – Typology

Typology is een merkje dat sinds kort onze harten heeft gestolen. Goedkoop en effectief, doet het gewoon wat het moet doen zonder veel blabla. Breng 3 à 4 druppels van dit antioxidant serum (€ 19,50 voor 30 ml) aan, bij voorkeur ‘s ochtends maar het mag ook ‘s avonds. Ga nadien verder met jouw dagelijkse verzorging en een SPF.

Globalperfect+ met Vitamine C en E – Celestetic

Dit anti-aging serum(€ 74,90 voor 30 ml) geeft een diepe hydratatie en een hoog geconcentreerd actief complex vermindert rimpels, verlicht pigmentvlekken en pakt een grauwe teint aan. Breng elke morgen en avond 2 pufjes aan op het gezicht, dit minimum 3 maanden om écht verschil te zien. De verbeterde versie (vetoplosbaar) van vitamine C wordt tot 5 keer beter door de huid geabsorbeerd dan de klassieke versie.

Golden vitamin C serum – Routinely

Een beschermend en egaliserend vitamine C-serum (€ 29,90 voor 25 ml) dat het collageengehalte stimuleert voor een stralende huid. Samengesteld met een gepatenteerd trio van gouddeeltjes, glutathion en ascorbinezuur voor unieke vitamine C-stabiliserende eigenschappen en geweldige resultaten.

UV PLUS [5P] Anti-Pollution Translucent – Clarins

Deze zonnecrème voor het gezicht (€ 44 voor 30 ml) biedt een efficiënte bescherming tegen vijf soorten vervuiling: luchtvervuiling, vervuiling binnenshuis, pollen, blauw licht en fotovervuiling.

Capital Soleil Dry Touch Face Fluid SPF30 – Vichy

Zonnecrème voor het gelaat (€ 19,97 voor 50 ml) met traditionele UVB- en UVA-blokkers maar ook titaniumdioxide dat zichtbaar licht reflecteert.

Meer beautytips

Openingsbeeld: Routinely.