Dit is waarom je foundation of dagcrème soms kan ‘schiften’ op je huid

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

De kans is groot dat ook jij het al eens voorhad: pilling. In het Nederlands uitgelegd als: skincare of foundation die zich na het aanbrengen ophoopt tot korrelige, witte wormpjes. Dìt is wat er precies gebeurt en hoe je het kan voorkomen.

‘Pilling’ uit zich in ‘het rollen over je gezicht van crèmetexturen nadat je ze hebt aangebracht’. Esthetisch frustrerend, weet ook dermatoloog Dr. Sam Bunting: “Het is vooral vervelend als je het voorhebt in de ochtend want als je crèmes beginnen te schiften, betekent het dat je jouw hele routine moet overdoen.”

Tip 1: Kijk naar de ingrediënten in je producten

Er zijn een aantal boosdoeners die de oorzaak kunnen zijn van jouw schiftingsprobleempje. De hoofdrolspeler is waarschijnlijk silicone. Siliconen blijven aan de oppervlakte van je huid zitten en gaan vochtverlies tegen terwijl ze een zacht, zijdeachtig canvasje creëren dat lang blijft. Dat laatste zorgt ervoor dat je ingrediënten met -cone als uiteinde in de meeste primers en foundations terugvindt. Siliconen zouden niet door je huid opgenomen worden (al bestaat hierover discussie) en precies daar knelt het schoentje. Als je een serum of crème smeert die siliconen bevat en daar bovenop een foundation legt met nòg meer siliconen, kunnen er wormpjes ontstaan omdat die dubbele dosis siliconen simpelweg nergens heen kan.

Andere ingrediënten met net hetzelfde effect zijn ijzeroxide, talk, mica en fluorphlogopite (een synthetische versie van mica die vaak gebruikt wordt om shimmer of glow toe te voegen aan make-up). Layer je producten die veel van deze stofjes bevatten, dan kan het beginnen ‘pillen’. Hetzelfde wanneer je producten op olie- en op waterbasis tegelijkertijd aanbrengt. De twee mixen niet en scheiden zich op je huid waardoor jouw verzorgingsproducten of make-up zich gaan ‘afwerpen’.

De oplossing? Beperk het gebruik van siliconen en zorg ervoor dat de andere ‘boosdoeners’ eerder op het einde van de ingrediëntenlijst staan. Vermijd ook dat je siliconeserums, primers of foundations gaan ‘sandwichen’, wat ons meteen tot de volgende schiftingsoorzaak brengt...

Tip 2: Smeer in de juiste volgorde

Een algemene regel: smeer eerst de producten op waterbasis, daarna de producten op oliebasis. Hierdoor hebben de dunnere waterproducten de kans om te absorberen terwijl oliën de boel gaan ‘insluiten’. Doe je het andersom, dan heb je een onderbroek-over-je-jeans scenario en kunnen de actieven uit je serum, essence of lotion niet indringen. Plùs elk ingrediënt dat je op een zware oliebasis laag legt, is meer geneigd rolletjes te vormen. Als je dus een rijke crème of gezichtsolie gebruikt, doe je dat best als laatste stap in je verzorgingsroutine.

Tip 3: Vermijd té occlusieve crèmes

Ook wanneer je skincare of make-up gebruikt die té occlusief is voor je huid, kan het fenomeen optreden. Producten die te hard ‘afsluiten’ kunnen een laagje op je huid leggen in plaats van mooi te versmelten. Als na het gebruik van een bepaald potje je huid voor de middag vet wordt, je make-up niet goed blijft of je teint grauw wordt met onzuiverheden is het waarschijnlijk een teken dat dit product te zwaar is voor je huid. Kies in dat geval voor lichtere texturen en formules en kijk of het schiften stopt. Wat ook kan, is dat je te veel product gebruikt.

Tip 4: Smeer niet te snel

Volgens dermatoloog Dr. Sam Bunting is één van de hoofdredenen van ‘pilling’ het feit dat je alles te snel na elkaar aanbrengt. “Neem je tijd en bouw geleidelijk aan een mooie, zachte basis waarop je make-up de hele dag mooi blijft. Van zodra je actieven ’s ochtends geabsorbeerd zijn (maak terwijl een kopje thee!), breng je jouw crème aan. Als deze opgenomen is (kleed je aan!), leg je jouw zonnecrème er bovenop. Is deze vervolgens opgedroogd (check je mails!), breng dan je make-up aan. Zo start je de dag ook meteen wat relaxter.”

Tip 5: Deppen in plaats van wrijven

Je kan jouw producten beter in je huid deppen in plaats van te wrijven. “Een beautyblender kan bijvoorbeeld helpen om je foundation mooi over je zonnecrème aan te brengen,” tipt dermatoloog Dr. Sam Bunting. “Zo duw je jouw make-up in je huid in plaats van de laagjes verzorging op te roffelen met je borstels en vingers.”

Tip 6: Verwijder dode huidcellen

Ook dode huidcellen kunnen het schiftprobleem verergeren. Wanneer je alles op een laagje dode huidcellen legt, zullen de producten zéker niet absorberen en blijven vastzitten. Exfolieer daarom regelmatig zodat er nieuwe huidcellen tevoorschijn komen, cellen kunnen vernieuwen en je huidtextuur gladder wordt. Zo verklein je de kans op schilfers!

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant

Paula’s Choice
€ 34 – Shop het hier

MINÉRAL 89 PROBIOTICA FRACTIES

MINÉRAL 89 PROBIOTICA FRACTIES

MINÉRAL 89 PROBIOTICA FRACTIES

Vichy
€ 29,95 – Shop het bij de apotheek.

Anti-Pollution Shield SPF 30

Anti-Pollution Shield SPF 30

Anti-Pollution Shield SPF 30

Líkami
€ 49 – Shop het hier

Marshmellow Primer en Blending Sponge

Marshmellow Primer en Blending Sponge

Marshmellow Primer en Blending Sponge

NYX Professional Makeup
Marshmellow Primer (€ 17,50) en Marshmellow Blending Sponge (€ 7,50 bij Di).

Teint foundation

Teint foundation

Teint foundation

Typology
€ 23,50 – Shop het hier

Meer beauty

Openingsbeeld: Dior Forever Natural Nude.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content