Retinol is één van de meest effectieve anti-aging ingrediënten op de markt maar vanaf welke leeftijd zou je ‘t eigenlijk moeten smeren? Wij weten het! Lees dus vooral even verder 😉…

Wat is retinol?

Retinoïden, waaronder retinol, zijn afgeleiden van vitamine A, een belangrijke lichaamseigen voedingsstof om celvernieuwing te boosten. Het wordt gebruikt in topische verzorgingsproducten om je huid een heldere teint en egale textuur te geven. Het wakkert de collageenproductie bovendien weer aan en, afhankelijk van de formule, helpt het verstopte poriën weer proper te maken en onzuiverheden te verminderen. We kunnen het wel niet vaak genoeg herhalen: smeer je retinol, doe dat dan al-tijd in combinatie met een SPF 50 overdag! Retinoïden maken je huid extra gevoelig voor de zon.

Welke soorten bestaan er?

Retinoïden is de verzamelnaam voor (een groep) ingrediënten die afgeleid worden van vitamine A. Over het algemeen kan je retinoïden opdelen in vier categorieën (van zwak naar krachtig):

  • Retinol esters (retinyl propionate, retinyl palmitate, retinyl acetate)
  • Retinol
  • Retinaldehyde (retinal)
  • Retinoïnezuur (tretinoïne); meestal enkel op voorschrift te verkrijgen.

De kracht van een retinoïde hangt af van hoeveel keer het omgezet moet worden door je huid om tot een retinoïnezuur te komen. Je start best met een zacht retinolproduct om dan langzaamaan op te bouwen. Je huid moet altijd eventjes wennen en zo wordt irritatie en inflammatie – vaak in verband gebracht met retinoïden – tot een minimum beperkt. Afhankelijk van je tolerantie en doelen, kan je opbouwen tot een retinoïd op voorschrift, zoals tretinoïne.

Onder de 25 is je huid van nature heel metabolisch actief. Als je dan retinol gaat gebruiken, kan het overstimulatie en inflammatie veroorzaken.

Wat je verder moet weten

  • Elke afgeleide wordt door de huid omgevormd tot vitamine A-zuur. Hoe meer stapjes, hoe zachter de variant. Retinyl propionate wordt bijvoorbeeld eerst omgezet tot retinol, daarna tot retinaldehyde om uiteindelijk opgenomen te worden als vitamine A-zuur.
  • Kies een luchtdichte, donkere verpakking.
  • Stabieler in combinatie met olie i.p.v. water.
  • Parfum heeft een slechte invloed op de stabiliteit; ga dus voor een parfumvrije formule.
  • Je product bevat best ook verzachtende bestanddelen en antioxidanten.
  • Bewaar fris.

Op welke leeftijd start je best?

Dermatologen raden doorgaans aan om ergens tussen je 25 en 30 met retinol te starten en het heel je leven te blijven smeren. Dat is het moment waarop je eigen collageen- en elastineproductie geleidelijk aan begint af te remmen. Waarom je best niet vroeger start? Vitamine A geeft je huidmetabolisme een enorme boost. Als je onder de 25 bent, is je huid van nature heel metabolisch actief dus als je dan retinol gaat gebruiken, kan het overstimulatie en inflammatie veroorzaken. Check je één van onderstaande vinkjes af, dan heb je éxtra reden om retinol te smeren vanaf je 25:

1. Je hebt een dunne huid

Een dunne huid toont sneller fijne lijntjes en rimpels. Meestal zijn het vooral bleke types die een dunne huid hebben en ook als je snel verbrandt, vlug wondjes of blauwe plekken hebt en meteen fijne lijntjes ontwikkelt bij onvoldoende hydratatie, heb je hoogstwaarschijnlijk een fijne huid. Retinol helpt je huid verdikken al moet jij wel écht met een zachte formule starten om dan verder op te bouwen.

2. Je huid is beschadigd door de zon

Als je huid te vaak is blootgesteld aan de zon, start je best ook zo vroeg mogelijk met retinol. Vooral voor wie tijdens de tienerjaren veel tijd aan het strand doorbracht of vaak buiten ging sporten zònder bescherming, heeft baat bij retinol.

3. Je hebt acnelittekens

Als je heel erge acne had in je tienerjaren weet je dat cystische en nodulaire puistjes verkleuringen en bultjes op je huid achterlaat. Omdat retinol de collageenproductie stimuleert, is het een goed ingrediënt om die schade te herstellen en putjes weer op te vullen. Tip: als je acnelittekens wil aanpakken, kan je best wél starten met een stevige formule op voorschrift al moet je al-tijd luisteren naar je huid.

Beautyproducten met vitamine A

Night Therapy Serum

Dit serum werkt terwijl je slaapt en zorgt ervoor dat je huid haar elasticiteit terugkrijgt en er weer glad uitziet. Het bevat het antioxidant ethylascorbinezuur (vitamine C), AcquaCell en Retinol Innumax, een minder irriterende vorm van vitamine A (NassifMD® Dermaceuticals™, € 51,70 voor 30 ml via nassifmd.nl).

AGELESS Phyto-Retinol nachtconcentraat

bareMinerals ontwikkelde een lijn die de prestatievoordelen van vitamine A biedt, maar de huid vriendelijk behandelt en geen roodheid, droogheid of gevoeligheid met zich meebrengt. Hiervoor gebruiken ze 10% Phyto-Retinol, geen écht retinoïd maar een plantaardig alternatief dat nét zo goed zou werken (bareMinerals,€ 59,95 via zalando.be).

Retinol Clearing Oil met retinyl propionate

Bevat ook 2% salicylzuur (BHA) tegen onzuiverheden. Dep voor het slapen 6 tot 10 druppels op een gereinigde huid (Dermalogica, € 89 voor 30 ml via dermalogica.be).

Retinol 3TR met 0,3% retinol

Geformuleerd met 0,3% retinol en ondersteund door vitamine E voor verbeterde stabiliteit (Medik8,€ 43,95 voor 15 ml via medik8.be).

Smart Night Clinical met 0,3% retinol

Deze nieuwste Smart Night Clinical versnelt de celvernieuwing ‘s nachts en heeft een zichtbaar effect op rimpels, glow en poriën (Clinique, € 93,11 via clinique.be).

Dagcrème met ferulinezuur en retinol

 Ferulinezuur, retinol en ellaginezuur verbeteren de natuurlijke barrière van de huid en herstellen haar elasticiteit. De crème kan ook helpen tegen rosacea (Dr Dennis Gross, € 129, 95 voor 50 ml via zalando.be).

Retinol 1% in Squalane

Een (betaalbaar!) retinol serum dat ook nog ‘ns hydrateert (The Ordinary, € 6,70 voor 30 ml bij Cosmeticary).

Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum met 0,2% retinol

Een snel penetrerende formule met ultrageconcentreerd puur retinol (0,2% vergeleken met de maximaal aanbevolen EUC-dosis van 0,3%). Bevat ook hyaluronzuur, glycerine en lichtgewicht oliën om bijwerkingen als droogheid tegen te gaan. Een optimaal industrieel proces plus een unieke combinatie van stabilisatoren beschermt de formule tegen de destabilisatieprocessen (L’Oréal Paris, € 21,99 bij Kruidvat).

Meer beauty

Openingsbeeld: bareMinerals