De zon komt weer (stilletjes aan) tevoorschijn en doet ons allemaal verlangen naar de zomer. Zon, zee, strand en bruinen maar! Maar om een egaal kleurtje te krijgen dat zo lang mogelijk blijft, bereid je je huid best al voor in de lente. Lees hier de perfecte tips om zorg te dragen voor je huid alvorens, maar ook tijdens en na blootstelling aan de zon.

Voor je in de zon gaat

Zowel zonnebanken als zelfbruiners bereiden je huid niet voor op de zon!
Hier een paar handige tips om op te volgen:

 1. Hydrateer en scrub de huid: Verwijder dode huidcellen, zodat je huid in tip top conditie is voor je zonder in gaat. Hydrateer je huid ’s ochtends en ’s avonds met een crème aangepast aan jouw huidtype. Drink minstens 1,5 liter water per dag voor de optimale hydratatie.
 2. Doe een antioxidanten kuur: Om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV en het ouderdomsproces te vertragen vertrouwen we op antioxidanten! In volgende voedingsstoffen zijn antioxidanten rijkelijk aanwezig: cacao, aardbeien, appels, radijzen, rozijnen en groene thee.
 3. Een dieet rijk aan bètacaroteen en vitamine E: Naast antioxidanten, is het ook belangrijk dat er voldoende bètacaroteen aanwezig is in je voeding. Om dat te doen kan je bijvoorbeeld wat vaker eigeel, vette vis en kaas eten. Deze voedingsstoffen geven je een boost aan vitamine A. Om genoeg carotenoïden binnen te krijgen kijken we naar fruit en gekleurde groenten. Vitamine E vind je in zonnebloemolie, noten en pijnboompitten. Vitamine E werkt in synergie met selenium en zink voor een verjongend effect van de huid. Oesters, tonijn in blik of sardines bevatten selenium. Wat zink betreft, dat is vooral te vinden in oesters, kalfsvlees en gegrilde pompoenpitten.
 4. Zonnetabletten: We stellen onszelf altijd de vraag: Werken zonnetabletten echt? Het lijkt erop van wel, vooral als je een lichte huid hebt. Ze zijn samengesteld uit carotenoïden en brengen de nodige antioxidanten om je te beschermen tegen verbranding.

Oenobiol zonnetabletten, Solaire intensif – ongeveer 14, beschikbaar bij de apotheker.

Tijdens het bruinen

De maatregelen die je treft voor je in de zon gaat, beschermen je niet tegen een zonneslag. Ze zijn ook zeker geen vervanging voor een goede zonnecrème. Volg de volgende stappen wanneer je gaat zonnebaden:

 1. Zonnecrème is je beste vriend. We kunnen het niet genoeg herhalen, zonnecrème is onvervangbaar bij het zonnebaden. Ook wanneer de stralen niet zo sterk of warm lijken. De eerste dagen waarop de zon schijnt ben je het best af met een hogere factor (30 of 50). Andere belangrijke raad: breng elke 2 uur een nieuwe laag crème aan. Dat zonnecrème het bruinen tegenhoudt is een fabeltje. Het is voor iedereen van groot belang om zich te beschermen tegen de gevaren van de zon en de gevolgen die het kan veroorzaken: veroudering van de huid, depigmentatie/hyper pigmentatie of erger, huidkanker.
 2. Vermijd de warmste uren. Tussen 12u en 15u blijf je best uit de zon. Dat zijn de warmste uren van de dag, maar daarmee ook de gevaarlijkste voor de huid. Blijf dus weg uit de zonnestralen en gebruik deze tijd voor een siësta of lees een goed boek in de schaduw.
 3. Beweeg! De eerste dagen van de hitte beweeg je best zo veel mogelijk om je huid opnieuw te laten wennen aan de zon. Vermijd niks doen in de zon en trek eropuit. Wandelen, zwemmen of andere activiteiten. Probeer geen uren niks te doen in de blakende zon.

Avène zonnecrème, B-Protect factor 50 – 30 ml €16,50, beschikbaar bij de apotheker.

Na het zonnebaden

Ook na een bezoekje aan het strand of zwembad, blijven we de huid verwennen. Volg volgende tips om je kleurtje zo lang mogelijk te houden en je huid te kalmeren na de blootstelling aan de zon.

 1. Hydratatie en zachte scrubs: De zon droogt je huid uit en aan het einde van de dag is ze echt volledig gedehydrateerd. De eerste reflex die je moet hebben is voldoende drinken gedurende de dag. ’s Avonds breng je best een hydraterende crème of aftersun aan om de huid te voeden. Om je bruin kleurtje zo lang mogelijk te rekken kan je een zachte scrub gebruiken voor het lichaam en het gelaat. Zo verwijder je de laagjes dode huid en komt je huid mooi tot zijn recht.
 2. Eerste hulp bij zonneslagen: Zelfs met al deze goede raad is niemand immuun tegen een zonneslag. Wanneer je verbrand bent, kan je volgende trucjes toepassen:
 • Breng aloë vera aan. De gel van deze plant kalmeert en hydrateert de huid al snel.
 • Grootmoeders recept: mix een volledige meloen en breng die aan op de verbrande zones. Geen meloen in huis? Met tomaten kan je hetzelfde bereiken.
 • Blijf de volgende 2 dagen uit de zon.

Zachte body scrub van Kiehl’s – 250 ml €38, hier beschikbaar.

Meer zomerse beautytips:

Openingsbeeld: © For Love and Lemons