Hoera, warm weer! Dat betekent: zon, zee, strand en bruinen maar! Om een egaal kleurtje te krijgen dat zo lang mogelijk blijft, bereid je jouw huid best nù al voor. Hieronder enkele tips.

Voor je de zon ingaat

Knoop in je oren: zowel zonnebanken als zelfbruiners bereiden je huid NIET voor op de zon. Enkele handige tips om wél op te volgen:

  1. Hydrateer en scrub. Verwijder dode huidcellen zodat je huid in topconditie is voor je de zon ingaat. Hydrateer je huid ’s ochtends en ’s avonds met een crème aangepast aan jouw huidtype. Drink minstens 1,5 liter water per dag voor een optimale hydratatie.
  2. Doe een antioxidantenkuur. Om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-stralen en om het verouderingsproces te vertragen, vertrouw je best op antioxidanten. Vitamine E is bijvoorbeeld een belangrijke, je vindt het in zonnebloemolie, noten en pijnboompitten. Deze vitamine werkt in synergie met selenium en zink en remt huidveroudering af. Oesters, tonijn in blik of sardines bevatten veel selenium en in onder andere in oesters, kalfsvlees en gegrilde pompoenpitten zit heel wat zink.
  3. Eet bètacaroteen. Naast antioxidanten, is bètacaroteen een interessante stof. Bètacaroteen is een ‘voorloper’ voor vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het voor de kleur verantwoordelijk is. Ook eigeel, vette vis en kaas bevatten vitamine A.
  4. Slik zonnetabletten. Zonnetabletten kunnen helpen, vooral als je een lichte huid hebt. Ze zijn doorgaans samengesteld uit carotenoïden en bezorgen je de nodige antioxidanten om je huid voor te bereiden op de zon.
Oenobiol, € 26,90 voor 30 capsules, bij de apotheker.

Tijdens het bruinen

De maatregelen die je treft vòòr je de zon ingaat, beschermen je niet tegen een zonneslag. Ze zijn ook zeker geen vervanging voor een goede zonnecrème. Onthou onderstaande dingetjes wanneer je gaat zonnebaden:

  1. Zonnecrème is je beste vriend. We kunnen het niet genoeg herhalen, zonnecrème is onvervangbaar bij het zonnebaden. Ook wanneer de stralen niet zo sterk of warm lijken. Koop minstens een factor 30 maar een SPF 50 zien we toch nét ietsje liever. Verder belangrijk: breng elke 2 uur een nieuwe laag crème aan. Dat zonnecrème het bruinen tegenhoudt is een fabeltje. Het is voor iedereen van groot belang om zich te beschermen tegen de gevaren van de zon en de gevolgen die het kan veroorzaken: veroudering van de huid, de- of hyperpigmentatie en in de ergste gevallen zelfs huidkanker. Zo weet je of een plekje kwaadaardig is.
  2. Gebruik de juiste hoeveelheid. Ofte: een halve theelepel zonnecrème voor het gelaat en één eetlepel per arm of been.
  3. Vermijd de warmste uren. Tussen 11 en 15 uur blijf je best uit de zon. Dat zijn de warmste uren van de dag en daarmee ook de gevaarlijkste voor de huid. Blijf dus weg uit de zonnestralen en gebruik deze tijd voor een siësta. Of lees een goed boek in de schaduw.
niet-plakkerige zonnecrème
Hydra Smeltende Ultralichte Spray SPF 50 (Apivita, € 22,50 bij de apotheek).

Na het zonnebaden

Ook na een bezoekje aan het strand of zwembad, is het belangrijk je huid te verwennen. Volg volgende tips om je kleurtje zo lang mogelijk te houden en je huid te kalmeren na blootstelling aan de zon.

  1. Hydrateer! De zon droogt je huid uit en aan het einde van de dag kan ze volledig gedehydrateerd zijn. De eerste reflex die je moet hebben is voldoende water drinken gedurende de dag. ’s Avonds breng je best een hydraterende crème of aftersun aan om de huid te voeden.
  2. Eerste hulp bij verbranden. Zelfs met al deze goede raad is niemand immuun tegen zonnebrand. Lees hier de slimste tips om je verbrande huid te verzorgen en de schade te beperken.
Body Cream No.12 Objets d’Amsterdam (Marie-Stella-Maris, € 26,90 voor 200 ml en € 21,90 voor een refill).

Meer zomerse beautytips

Openingsbeeld: alex antwerp.