Het is nooit te laat om voor je huid te zorgen, maar hoe eerder je een routine opbouwt, hoe beter. “Voorkomen is beter dan genezen,” zegt Loretta Ciraldo, cosmetische dermatoloog en co-founder van Dr. Loretta skincare. Dat betekent: enkele gewoonten en ingrediënten al gebruiken rond je twintig en dertig om er op je veertigste een strakkere, heldere en gezondere huid op na te houden.

Huidveroudering start rond je 20ste

Volgens Ciraldo is het belangrijk om verhelderende anti-rimpelproducten te gebruiken, nog voor er diepe lijntjes en pigmentvlekken opduiken. Microscopische veranderingen zoals een overvloed aan pigment en een verlies aan collageen starten immers al rond je twintigste en gaan zo traag vooruit dat je ze gewoonlijk niet ziet tot je dertig of veertig. Vanaf dan zijn ze véél moeilijker te behandelen.

Tegelijkertijd wordt er met zoveel advies naar je hoofd geslingerd dat de meest belangrijke dingen eruit filteren een moeilijke klus is. Over één ding zijn dermatologen het alleszins eens: zoek naar een routine die je leuk en aangenaam vindt, anders hou je het niet vol. “Kies voor producten van hoge kwaliteit en selecteer je actieve ingrediënten zorgzaam,” raadt dermatoloog Craig Kraffert van Amarte Skin Care verder aan.

7 stappen om NU toe te passen

Maar wat zijn die belangrijke ingrediënten dan die je moet smeren voor je veertig wordt? Byrdie sprak met vier topdermatologen om het uit te vissen. Deze zeven stappen raden ze allemaal absoluut aan.

1. Reinig je gezicht ‘s ochtends én ‘s avonds

Net als je tanden poetsen, is het reinigen van je gezicht geen taakje dat je maar één keer per dag doet. Huidverzorging overdag draait om je gezicht beschermen, verzorging ‘s avonds zorgt ervoor dat je huid weer kan herstellen. Om de producten zo goed mogelijk te laten absorberen zorg je er dus maar beter voor dat zowel ‘s ochtends als ‘s avonds je huid gereinigd is. Z. Paul Lorenc, een plastisch chirurg uit Manhattan, zegt dat je op een luie dag zéker al het vuil en make-up van je huid moét verwijderen. Doe je dat niet, dan verstop je jouw poriën, krijg je een oneffen teint en zal je sneller verouderen.

Complete Cleansing Microfoam van Shiseido – € 43,50 voor 180 ml.

2. Exfolieer 2 of 3 keer per week

Alsof de stress van het ouder worden nog niet hard genoeg is, wordt je huid met de jaren ook nog eens grauwer én zullen je poriën meer en meer zichtbaar worden, zegt Kunin. Volgens Ciraldo komt dit doordat dode huidcellen zich minder goed afwerpen naarmate we ouder worden. Daarom zal je huid grauw worden en de textuur ruwer zijn. Bovendien zit er een overvloed aan pigment opgeslagen in die dode huidcellen, zodat je teint er verkleurd of oneven zal uitzien.

Gelukkig is er een oplossing: twee of drie keer per week exfoliëren. “Zowel chemisch als manueel de dode huidcellen van je gezicht verwijderen, zal je jeugdige glow doen behouden,” zegt Kunin. Bonus: regelmatig exfoliëren zal er ook voor zorgen dat je andere verzorgingsproducten (zoals je vitamine C serum!) beter zullen intrekken.

Brightening Face Scrub van RainPharma – € 33,95 voor 100 ml.

3. Smeer een vitamine C serum ‘s ochtends

Vitamine C werkt anti-oxiderend en gaat de vorming van donkere vlekjes tegen. Bovendien geeft het je collageenproductie een boost nog voor deze afzwakt. “Vitamine C werkt super verhelderend en heeft heel wat voordelen. Het boost collageen en heeft een anti-oxidant en uv-bescherming in zich,” zegt Ciraldo. Audrey Kunin, dermatoloog en oprichter van DermaDoctor, raadt aan een serum te zoeken met vitamine C waarin anti-oxidant boosters met ferulazuur als vitamine E zitten. Breng deze elke ochtend aan voor je moisturizer en zonnecrème.

Phyto-Nature Firming Serum van Dermalogica – € 154,90 voor 40 ml.

4. Profiteer van de werkzame stofjes in moisturizers

Je huid wordt automatisch droger en grauwer als je ouder wordt en daarom moet je haar vochtbarrière goed beschermen. Er zijn enkele stofjes die dermatologen hoe dan ook aanraden. Er zijn bijvoorbeeld lipiden die de natuurlijke vetlaag in de huid, verantwoordelijk voor je babyvelletje terug aanvullen. Natriumhyaluronaat, een afgeleide van hyaluronzuur, is het een ander ingrediënt dat zowat alle dermatologen aanraden. Het boost de stofjes die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van natuurlijk hyaluronzuur in onze huid. Het hydrateert je gezicht maar werkt ook anti-verouderend en het doet het vooral goed rond de ogen.

DUO Revolumize et Resculpt van Clinique – € 93 voor 50 ml.

5. Maak van zonnecrème aanbrengen een gewoonte

“Ik zal het steeds blijven herhalen: als je één anti-aging product élke dag moet gebruiken, is het wel zonnecrème,” verzekert Kunin. “Zelfs als je altijd al een zonneklopper bent geweest, is het niet te laat om verdere schade door de zon te voorkomen. Smeer consistent en vergeet je handen, onderarmen, nek en decolleté niet,” zegt Kunin. Als je niet echt gaat zonnen, hoef je geen zware crèmes te gebruiken en is een verzorging met SPF voldoende.

Multiactieve crème met SPF 30 uit het Age Protect-gamma van Uriage – € 31,90 voor 40 ml.

6. Check je huid regelmatig

Ga één keer per jaar langs de dermatoloog om je huid te laten checken. “Laat plekjes regelmatig controleren zodat je tekenen van kanker kan uitsluiten,” zegt Kunin. “Het is altijd eenvoudiger vroegtijdig in te grijpen dan achteraf symptomen aan te pakken.”

View this post on Instagram

At the office. My home away from home 💜

A post shared by Audrey Kunin, M.D. (@draudreykunin) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

7. Gebruik ‘s avonds zéker retinol

Net als vitamine C een plek zou moeten krijgen in je ochtendroutine, zou retinol een plek moeten krijgen in je avondritueel. Dermatologen raden aan om rond je twintigste retinol te beginnen smeren. Het is een afgeleide van vitamine A en werkt preventief bij de strijd tegen rimpels en boost de aanmaak van collageen. Retinol is wel een ingrediënt dat niet zo stabiel is, dus zorg ervoor dat het steeds in een donker flesje zit waardoor het niet wordt blootgesteld aan zonlicht. Omdat retinol je huid kan irriteren, start je beter met één of twee nachten en bouw je het geleidelijk aan op zodat je het na een tijdje elke nacht kan gebruiken.

Night Cream met Retinol 8 (8 keer effectiever en minder irriterend dan de gewone) van Verso – € 115 voor 50 ml.

Openingsbeeld: Hampton Bays FW18

Meer beauty-advies

SOURCE: byrdie.co.uk