Deze haartrend is aan z’n comeback bezig

Els Keymeulen

Wild, uitbundig haar is aan een comeback bezig – nét op tijd voor de feesten. Of hoe ongetemde lokken straks het toppunt van glamour zijn.

6 x ontgetemd

1. Fly Away

1. Fly Away

1. Fly Away

Wat? ‘Wegvliegers’ in de volksmond zijn die kleine strengen haar rond je gezicht, die pakweg uit een staartje, dot of ander ‘gecoiffeerd’ kapsel komen piepen. Tot voor kort moesten die fly aways als de bliksem opnieuw in het gareel, vastgelakt of vastgepind, maar vandaag mag het anders. Losser, echter, nonchalanter – met dank aan Meghan Markle. Zij is de Queen of Fly Away Hair – er hangt altijd wel íéts los aan haar kapsel. ‘Slordig’,
zo vonden een paar verzuurde critici, toen ze zelfs op haar bruiloft ook met van die wegvlieghaartjes kwam aanzetten. Prachtig en puur, zo vinden wij!

Hoe? Laten we vertrekken van een lage dot – het favoriete opsteekkapsel van Meghan. Dezelfde routine kun je volgen voor een paardenstaart of eender welk ander opsteekkapsel. Was je haar, en blaas droog – hou je hoofd ondersteboven, voor maximaal volume. Spray een beetje haarlak op een borstel, en kam je droge haar door. Je maakt daarmee je lokken mooi glad; ideaal als basis voor een losse, lage knot. Doe níét zoals op kantoordagen (haarrekkertje rond de dot en klaar), maar steek je dot vast met kleine schuifspeldjes – het zijn die details die het ’m straks doen. Als alles goed op z’n plaats zit, trek je links
en rechts een paar plukken haar los – zo veel of zo weinig als je zelf wilt. Leg er een heel klein beetje krul in (met je vingers, of met een krultang) en klaar.

Beste Product? De Wella Pearl Styler (€ 14,95, bij de Wella-kapper) is een lak die een parelmoerachtige waas over je lokken legt en je haar vooral niet stug maakt.

2. HelmHaar

2. HelmHaar

2. HelmHaar

Wat? Amy Winehouse, maar dan beter: hoog getoupeerd haar, als een soort helm boven op je hoofd.

Wie? Miu Miu showde hoe je de sixties terugbrengt in je beautyroutine. Het leukst wordt het, als je je make- up ook een beetje sixties maakt (eyeliner!).

Hoe? Als je wilt dat je haar hoog op je hoofd staat, en daar de rest van de avond ook blíjft staan, heb je wel wat product nodig. Guido Palau, de haarstylist die de kapsels deed bij Miu Miu, zegt het zo: “Dit is een bad girl-kapsel: imposant, een beetje punky en heel goed te doen voor thuis. Je hebt gewoon heel veel product nodig, om grip te krijgen op je haar. De rest gaat vanzelf.” Dus: breng na het wassen flink wat No Blow Dry-crème aan (Redken, € 16,95 – bij de kapper). Dat soort opdikkende lotion maakt dat je haar iets stugger wordt, en makkelijker te touperen. Kam je haar bovenaan en aan de zijkanten op, tegen de haarrichting in, en speld losjes vast. Trek, eens je haar vastzit, nog een keer alles wat hoger. Werk af met lak als je fijn haar hebt dat snel gaat schuiven, maar overdrijf niet.

3. Jackie O

3. Jackie O

3. Jackie O

Wat? Met stip de meest glamoureuze big haartrend van het moment: de overdreven opwippende, glanzende bob.

Waarom? Moschino gaf elk model op z’n herfst-winter 18 catwalk een Jackie O-pruik, in de kleur van hun eigen haar. Een pruik hoef je niet te gaan kopen; je raakt met je éígen haar ook al een heel eind.

Begin met de juiste tools: je hebt een haardroger nodig, een grote ronde borstel, en flink wat volumemousse (L’Oréal Volum’- Max Mousse, € 4,49 voor 200 ml). Blaas je haar eerst losjes halfdroog, breng de mousse aan, verdeel je haar in strengen, en droog streng per streng met een grote ronde borstel. Blaas hete lucht op de punten, tot ze opwippen en zo blijven staan. Als je helemaal klaar bent, kun je even met je vingers door je haar gaan, zodat het te gebrushte effect verdwijnt. Even schudden, en hit the floor!

4. Wind blown

4. Wind blown

4. Wind blown

Wat? Haar dat alle kanten lijkt op te waaien, alsof er permanent een ventilator op gericht staat. Handig als je de hele avond de dansvloer onveilig maakt.

Wie? Beyoncé is wat heet het lichtend voorbeeld van deze trend. Terwijl ze vroeger nog weleens aan de slag ging met strijkijzer en lak, laat ze haar krullen nu wild alle kanten uit schieten. Een tikje nineties, een vleug Julia Roberts in Pretty Woman, maar toch vooral heel naturel. Altijd een goed idee.

Hoe? Wind blown staat voor ‘warrig’ en daar hoef je helemaal geen krullen voor te hebben. Die net-uit-bedcoupe werkt voor iedereen, en is ook haalbaar voor iedereen, maar toch een paar regels:

• Om pluishaar te vermijden, droog je je haar met een handdoek in plaats van met een haardroger. Kies wel voor een handdoek in microvezel; die ‘zuigt’ het water uit je haren, zonder dat je hoeft te wrijven.
• Breng op handdoekdroog haar een salt spray aan (H&M Salt Water Spray, € 7,99) die textuur en oomph ! geeft. Negeer de impuls om je haar door te kammen; laat het vooral vallen hoe het valt.
• En dan dé geheime truc van de backstage haarstylisten: leg de scheiding van je haar anders. Als je van een middenscheiding naar een zijscheiding gaat, wil je haar ‘terugkeren’ naar z’n voorkeurstand. Gevolg: beduidend meer volume, meer beweging, en meer net-uit-bedeffect. Afwerken kan, voor extra glamour, altijd met pakweg een gouden speldje.

5. Finger Wave

5. Finger Wave

5. Finger Wave

Wat? De vingerkrul of finger wave is een erg nonchalante krul, die je eigenlijk met je eigen vingers maakt. Concreet komt het erop neer de natuurlijke slag van je haar te versterken, door er tijdens het drogen in te knijpen, lokken om je vingers heen te draaien en zo volume te creëren. Anders dan met een krultang, krijg je zo naturelle, asymmetrische krullen. Je kunt het effect versterken door een curl booster te gebruiken (bv. die van Hema, € 3). Hij zorgt er ook nog eens voor dat je haar niet gaat kroezen, waardoor je eigen krul sterker wordt. Het mooist bij halflange coupes, waar de krul kans krijgt door te breken – bij te lang haar gaat de natuurlijke slag ‘uitzakken’. Werk af met een glitterspray of een subtiel, slim geplaatst strasspeldje.

6. Anti-zwaartekracht

6. Anti-zwaartekracht

6. Anti-zwaartekracht

Wat? Een kapsel dat – tegen alle wetten van Newton in – hoger dan hoog reikt.

Wie? Valentino Couture stuurde meisjes de catwalk op met imposant powerhaar. Krachtig, wild, met een zweem Fabiola, maar dan zonder vastgelakt effect.

Hoe? Was je haar de dag voor Het Feest en gebruik, vóór je aan de slag gaat met toupeerkam en aanverwanten, een root booster. Dat is een product dat je haren aan de aanzet ‘lift’, waardoor je veel sneller en makkelijker volume krijgt. Moroccanoil heeft er een hele goeie (Root Boost, € 29,90 voor 250 ml). Vervolgens toupeer je de boven- en zijkanten van je haar lichtjes, waarna je het losjes achterover zwiert. Je kunt de zijkanten omhoog sprayen met lak, maar wij verkiezen haar dat nog de vrijheid heeft een beetje te bewegen.

Meer beautytips

Openingsbeeld: IMax Tree

Partner Content

Gesponsorde content