Bij plastische chirurgie denken we meteen: Hollywood. Want heel wat celebs zijn niet vies van een sneetje hier en een liftje daar. Los Angeles wordt dan ook gebombardeerd tot dé stad van de plastische chirurgie, maar intussen zijn er ook heel wat andere plekken waar kleine en grote verbouwingswerken geen taboe meer zijn. In deze landen kruipen de inwoners maar al te graag onder het mes.

Wist je dat Blake Lively als jonge deerne al onder het mes ging om dit te laten corrigeren en dat Courtney Cox spijt heeft van haar plastische chirurgie? Bezint dus vooraleer ge begint ;-)!

De top 3

In 2016 hield de Internationale Vereniging van Esthetische Plastische Chirurgen (ISAPS) een Global Aesthetic Survey waarin gepeild werden in welke landen de meeste ingrepen worden gedaan. Volgens de enquête is de hele industrie intussen meer dan 1,8 miljard euro waard en zal dat bedrag nog fors stijgen tot zo’n 24 miljard (!) euro in 2019.

Maar in welke landen gaan de mensen nu het vaakst onder het mes? Wel, als er op duizend inwoners gekeken wordt naar het aantal mensen die een operatie ondergingen, staat Zuid-Korea helemaal bovenaan. Daar kozen 20 van de 1000 inwoners ooit al voor een ingreep. Hierna volgen Taiwan en – hou je vast – België. In ons land zouden maar liefst 17 van de 1000 inwoners langs de operatietafel van dokter Hoeyberghs (of één van zijn concullega’s) zijn gepasseerd. Waarom wij Belgen zo vaak voor het mes kiezen, kan je lezen in onze grote plastische chirurgie enquêteLibanon en Italië sluiten de top 3 met 16 ingrepen per 1000 inwoners.

Waarom zo populair?

Zuid-Korea voert de lijst aan door de énorme invloed van de K-Pop-industrie. De Koreaanse popsterren komen blijkbaar nogal vaak over de vloer bij de plastische chirurg. Ook zogenoemde ‘K-Pop bands’ zijn razend populair en vorig jaar nog bracht de girlsband Six Bomb een liedje uit met de titel ‘Mooier Worden’: een ode aan de plastische chirurgie. In Taiwan zouden ingrepen dan weer populair zijn omdat ze er een pak goedkoper zijn dan in hun buurland China en hierdoor veel Chinezen aantrekken.

In het Midden-Oosten is Libanon absoluut dé cosmetische hotspot. Volgens Jamila Halfichi, mode en lifestyle editor bij een pan-Arabische krant, hebben ze het aantal ingrepen te danken aan de neus van hun inwoners: “De vorm van de neus wordt al lang als ‘problematisch’ gezien door sommigen in onze regio,” vertelt ze aan Business of Fashion. “Uiteindelijk komt het er op neer dat de oudere generatie er jonger uit wil zien, en de jonge generatie eruit wil zien als de Kardashian-zusjes,” besluit Halfichi. Dan maar even ons spaarvarken leegtimmeren?

Natuurlijke beautymiddeltjes