Sun is out en dat betekent: blote benen! Wie slim is, smeert een zelfbruiner want dat is beter voor de huid. Twijfel je nog welke self tan je dit jaar zal aankopen? Margaux Claes, apothekeres bij Newpharma, verklapt wat het vaakst over de toonbank vliegt – misschien helpt dàt je wel op weg.

Wat is het voordeel van zelfbruinproducten?

“Dankzij zelfbruinproducten kan je een gebruind tintje krijgen zonder daarvoor de gezondheid van je huid te moeten opofferen. Anderzijds wordt het ook gebruikt om de koude wintermaanden met weinig zon te overbruggen.”

Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n zelfbruiner?

“De meeste formules bevatten bestanddelen die zich aan de proteïnen van je huid kunnen hechten en haar vervolgens bruin kleuren. Er wordt vaak gebruik gemaakt van dihydroxyaceton, een zeer snel en efficiënt bestanddeel maar het heeft de neiging om licht oranje te kleuren. Erythrulose werkt langzamer en minder efficiënt, maar geeft wel een natuurlijkere honingbruine tint.”

Welke zelfbruinproducten zijn momenteel het populairst?

“Producten om een gebruinde teint te krijgen, lijken dit jaar in de mode te zijn, gezien de stijging van de verkoop van zelfbruiners (+14%) en bruiningssupplementen (+18%) in het eerste kwartaal van 2021 in vergelijking met vorig jaar. De populairste producten zijn die voor het gezicht en het gelaat (65%), gevolgd door producten specifiek voor het gelaat (25%) en dan het lichaam (10%). De zelfbruiner van Avène in gelvorm is de bestverkopende in haar categorie.”

“De zelfbruiner van Avène in gelvorm is de bestverkopende in haar categorie.”

Hoe gebruik je zelfbruiners streepvrij?

“Sommige mensen vinden bepaalde producten makkelijker om aan te brengen dan andere; dat hangt dus van persoonlijke voorkeur af. Zo bestaan er sprays, die men op 20-30 cm afstand van de huid moet aanbrengen. Ook kan men druppels vermengen in een crème, hetgeen zeker gemakkelijker is in gebruik voor gelaat. Daarnaast zijn er ook de gekende zelfbruinlotions.

Ik geef graag de volgende tips mee om de zelfbruiner zo goed mogelijk op het lichaam aan te brengen:

  1. Gebruik voordien een scrub zonder olie voor droge zones, zoals de ellebogen, knieën en voeten.
  2. Hydrateer je huid vervolgens met een gewone bodylotion. Zelfbruiner maakt droge plekken namelijk donkerder en daardoor extra zichtbaar.
  3. Breng de zelfbruiner volgens de aanwijzingen van het product in een egale laag aan.
  4. Was na afloop je handen en wacht met het aanraken van textiel (kledij, beddengoed) tot het product droog is.

Onze Newpharma-favorieten

Radiance-Plus Golden Glow Booster van Clarins

Grote fan van de drops van Clarins; van deze meng je twee à drie druppels onder je bodylotion om zo geleidelijk aan je kleurtje op te bouwen. Resultaat? Een naturelle zongekuste huid. PS De prijs lijkt hoog maar je komt er echt jàren mee toe, beloofd! (Clarins , € 37,35 voor 30 ml bij de apotheek).

Zelfbruinende Fluide Lacté + capsules van Oenobiol

Dit duo van Oenobiol maakt je teint zowel van buiten àls van binnenuit mooier. De zelfbruinende fluide lacté is de OUT-oplossing voor een onmiddellijk resultaat. Het melkje op basis van natuurlijk DHA smeert goed uit, is voedend en kleeft niet. Om het effect te versterken, heeft Oenobiol ook een IN-kuur. Capsules die je inneemt dus, met 5 plantenextracten van natuurlijke oorsprong. Er zit onder andere koper in, die de normale pigmentatie van de huid in gang zet. Opgelet voor mensen met schildklierproblemen: er zit een alg in die weleens laxerend zou kunnen werken (ik spreek uit ervaring 😄). Voor het beste resultaat hou je deze combinatie best zo’n 2 à 3 maanden vol (Oenobiol, € 14,39 voor een tube van 100 ml en € 20,79 voor 30 capsules).

Hydraterende sublimerende zelfbruiner van Nuxe

Deze nieuwe 2-in-1 formule van Nuxe heeft een zijdezachte textuur die makkelijk uitstrijkt en snel absorbeert. Dankzij de witte parelmoerdeeltjes krijg je een prachtige goudkleurige gloed. Om het kleurtje langer te houden, bevat de formule gepatenteerd poeder van johannesbroodpitten en een extract van waterhyacint met hydraterende eigenschappen. De blikvanger? Hun exclusieve Nuxelle®-capsules, een inkapseling die de twee zelfbruinende moleculen DHA en erythrulose stabiliseert. Deze twee suikers werken samen en geven de huid in amper twee uur (!) een perfecte, natuurlijke en egaal gebruinde teint (Nuxe, € 13,59 voor 100 ml bij de apotheek of parafarmacie).

SUN 365 Self Tanning Serum van Lancaster

Dit zelfbruinend serum heeft een super aangename en waterachtige textuur met reflecterende goudkleurige pigmenten. Hij wordt meteen geabsorbeerd en geeft een mooi verhelderend effect. Het leuke eraan is dat je ‘m geleidelijk kan opbouwen. Tip: het is een serum – dus vooral geschikt voor je gezicht – dat je best aanbrengt vòòr je andere verzorgingsproducten (Lancaster, € 30,60 voor 30 ml bij de Lancaster parfumerieën).

Meer over zelfbruiner

Openingsbeeld: Hunkemöller SS21.