Eindelijk: de juiste foundation voor jouw huidtint!

Je bent ze vast al tegengekomen: vrouwen met een knaloranje gezicht. Of misschien heb je het zelf al meegemaakt. Vaak ligt het probleem bij de verkeerde kleur foundation. Daarom zetten wij voor eens en altijd onze beste tips op een rijtje om de perfecte foundation te vinden.

Heb jij de zoektocht naar de juiste foundation al opgegeven? Probeer het na het lezen van onderstaande tips nog een keer en je zal zien, als je de regels van de foundationkunst in acht neemt, is het gemakkelijker dan je denkt. First things first: welke huidtint heb jij? En je verwacht het misschien niet, maar je ondertoon is pas écht doorslaggevend.

Licht of donker?

Je huidtint is hoe licht of hoe donker je huidskleur is. Dat kan je bepalen door te kijken naar hoe je huid reageert op de zon. Als je na een uurtje zonnebaden al in een kreeft bent veranderd, dan heb je waarschijnlijk een lichte huid. Als je verbrande kleur dan weer snel overgaat in een mooi kleurtje, dan heeft jouw huid een (lichte) medium foundation nodig. Medium is ook perfect voor wanneer je gemakkelijk bruint. Heb je een donkere huidskleur, dan heb je waarschijnlijk ook een intensere huidtint. Klinkt logisch, maar nóg belangrijker is weten welke ondertoon je hebt.

Koel, neutraal of warm?

Als je weet welke ondertoon jouw huid heeft, heb je een veel beter zicht op welke make-up het beste bij jou past. Je ondertoon is met andere woorden representatief voor je échte huidskleur. Dat is de kleur die nooit verandert, ongeacht het seizoen of de blootstelling aan de zon. Je huidtint doet dat daarentegen wel. Er zijn drie types ondertonen: warm, neutraal en koel.

foundation, ondertoon, kleur

Probeer deze manieren eens om jouw ondertoon te bepalen:

  • Bedenk met welke kleuren jij het beste staat. Als je vind dat je gezicht opfleurt van het dragen van koele kleuren zoals blauw en wit, dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Gaat je huid stralen met gele en perzikkleuren? Dan heb je een warme ondertoon.
  • Bekijk je aders: zijn die blauw of paars? Dan heb je een koele ondertoon. Een warme ondertoon doet je aders dan weer meer naar een groene kleur neigen. Als je ergens daartussen zit, heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon.
  • Ook kan je kijken welke kleur juwelen het best bij jou past. Zilveren sieraden matchen het best met een koele ondertoon en als je altijd zweert bij goud, zal jouw warme ondertoon daar wel iets mee te maken hebben.

Meestal geldt: hoe blanker je bent, hoe groter de kans dat je een neutrale of koele ondertoon hebt. Als je dan een warme foundationkleur kiest, zal je er al snel te oranje uitzien. Terwijl diezelfde foundation waarschijnlijk perfect is voor iemand met een gelige huidtint.

Vettig of eerder droog?

Ook met je huidtype moet je rekening houden bij het kiezen van de juiste foundation. Gelukkig kan bestaat er tegenwoordig voor elk huidtype een aangepaste formule. Een vettige huid heeft het meeste baat bij een lichte en olievrije foundation die subtiel camoufleert. Een hydraterende foundation, inclusief vochtinbrengende crème, is dan weer cruciaal voor een droge huid.

Als je een gevoelige huid hebt, kan je best voor jezelf uitmaken waar je huid het beste op reageert. Probeer sowieso de zware en dikke formules te vermijden. Een poeder op mineraalbasis ligt wat minder zwaar op de huid en is dus misschien wel het proberen waard.

Shoppen!

En dan nu: op naar de winkel! Onthoud: test én gebruik foundation ALTIJD in voldoende daglicht. Ook is het belangrijk dat de kleur overeenkomt met de rest van je lichaam. Maar hou er rekening mee dat je gezicht vaak lichter of net donkerder is dan je lijf. Breng dus een beetje foundation aan op je kaak of in je nek om te ontdekken welke tint de juiste is.

Nood aan inspiratie? Lees hier de favoriete foundations van onze beautyredactrice! Als je de juiste foundation eindelijk te pakken hebt, kan je er écht aan beginnen. Als je deze tips volgt, ziet je foundation er altijd vlekkeloos uit!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content