Herkenbaar: ‘s ochtends ziet je vloeibare foundation er piekfijn uit en heeft-ie precies de kleur die je zocht. ‘s Avonds lijkt hij plots veel donkerder of héél oranje. Gelukkig zijn er een aantal trucs om te voorkomen dat je foundation van kleur verandert, maar hiervoor moeten we eerst weten waar die oranje schijn vandaan komt.

pH + pigmenten = nefast

Volgens de website van Paula’s Choice – het label van de Amerikaanse beautyjournaliste Paula Begoun – is de interactie tussen de pH uit je gezichtsolie met de pigmenten in je foundation de oorzaak. Een foundation met subtiele peach ondertoon kan bijvoorbeeld intens oranje worden wanneer hij teveel in contact komt met je natuurlijke gezichtsolie en zo begint te oxideren. Hetzelfde geldt ook voor poeders. Bij sommige vrouwen zou het kunnen dat de foundation tussen 1 tot 3 uur na het aanbrengen van kleur verandert, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben.

Vooral als je een vette huid hebt, kan je hem best eerst primen zodat je een absorberende barrière creëert die voorkomt dat je gezichtsolie zich mengt met de foundation. Ook kan je over je foundation nog een doorzichtig gezichtspoeder aanbrengen die je make-up op z’n plaats houdt en oliën wegneemt.

L’essentiel pore minimizer shine-control primer – Guerlain

Net zoals de foundation bestaat de gloednieuwe primer van Guerlain uit zo’n 97% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Het pipet levert zonder verspilling steeds de juiste dosis (€ 49 voor 30 ml).

Vitamin Primer – Smashbox

Een vegan water-gel primer met een hoge dosis vitaminen (B, C en E). Ze brengen je natuurlijke glow tot leven, terwijl ze je huid voorbereiden op een perfecte make-up look (te koop vanaf april bij oa. Ici Paris XL).

Pore-Express primer – Filorga

Een primer die je poriën verkleint en glans onder controle houdt (€ 32,90 voor 30 ml).

Pure Canvas Primer Perfecting – Laura Mercier

Een verhelderende primer zonder siliconen voor de normale huid (€ 41,50 voor 50 ml).

Flash-Nude poeder – Filorga

Een matterend poeder dat voorkomt dat je foundation van kleur verandert (€ 36,90 voor 6,2 gr).

Meer tips om te voorkomen dat je foundation van kleur verandert

Waar je verder rekening mee moet houden als je niet wil dat je foundation van kleur verandert? Het zou kunnen dat de oliën uit jouw moisturizer gemixt worden met de foundation waardoor de kleur en ondertonen intenser worden. Probeer daarom zeker eens één van deze dagcrèmes uit met lichte en frisse geltextuur.

Ook kijk je best naar het flesje, als je een foundation koopt. Om oxidatie te vermijden, kan je beter een foundation kiezen die werd gestabiliseerd met anti-oxidanten én in een verpakking zit waar weinig lucht of licht aankan. Als je foundation in doorschijnend glas of plastic zit, bewaar hem dan op een donkere plek. Je vervangt elke vloeibare of crèmefoundation in elk geval best na een jaar.

De beste foundationtrucjes

Openingsbeeld: Smashbox

SOURCE: Paula's Choice