Met het verouderen of bij aanzienlijk gewichtverlies zal je huid verslappen. Je collageenvolume vermindert en je elastinevezels worden minder soepel. Zon en roken maken de situatie erger.

1. Verzorging

Door je huid gedisciplineerd te verzorgen, hou je ze in goede conditie. Een paar keer per week exfoliëren en koude wisseldouches doen je huid ‘schrikken’ en stimuleren je bloedsomloop. Een droge borstelbeurt doet dat eveneens: borstel van onderen naar boven, in de richting van je hart. Zo’n borstel (bijvoorbeeld van Karmameju, € 32) is vooral geschikt voor de stevigere zones. Is je huid erg verslapt, dan is een zachte scrub op een natte huid een beter idee. Daarna is het het ideale moment om een hydraterende of zelfs verstevigende crème (zoals de Anticellulite Draining Gel-Mud van Collistar, € 57,49) te gebruiken.

2. Facelift-dieet

De Amerikaanse dermatoloog dr. Nicholas Perricone gelooft dat je de kwaliteit en meer bepaald de collageenproductie van je huid in 3 dagen kunt verbeteren met zijn Facelift-dieet. Concreet: antioxidantrijke voeding om vrije radicalen te helpen neutraliseren, die collageen afbreken. Die vind je in felgekleurde groenten (spinazie, tomaten, rode pepers, bieten) en citrusvruchten. Omega 3-vetten (in vette vis zoals makreel, zalm, tonijn) en proteïnen (cottage cheese, tofu, melk, granen, bonen, zaden en noten) leveren essentiële aminozuren die je huid stevig en elastisch houden. Daarbij drink je veel water en groene thee. In essentie is dit een anti-inflammatoir dieet, waarvan er verschillende varianten bestaan. Meer info vind je in zijn boeken en op de blog op zijn site drperricone.co.uk

3. Sporten

Bewegen stimuleert je bloedsomloop, zodat afvalstoffen vlotter worden afgevoerd, je huid beter gevoed wordt én een mooie gloed krijgt. Maar steviger wordt je huid er niet van. Je kunt ze wél strakker doen ogen door je spieren op te bouwen met bijvoorbeeld gewichtstraining.

4. Behandelingen

De meest drastische ingreep, is overtollige huid laten weghalen. Een huidlift zal je huid dan wel strakker maken, maar zal niets doen voor de kwaliteit ervan. Die moet je aanpakken met behandelingen die je collageenproductie stimuleren, zoals chemische peelings, laserbehandelingen, microdermabrasie, microneedling en radiofrequentie.

GETEST DOOR HOOFDREDACTEUR AN

Net als bij de meerderheid van vrouwen is mijn buik probleemzone nr. 1 en met het ouder worden en de hormonale veranderingen, is het er niet beter op geworden. Bij Carpe Clinic hebben ze een batterij aan technieken om daaraan te verhelpen. De therapeute is formeel: ik heb geen overtollig vet, maar mijn huid is verslapt en spant niet meer goed op. Ik ben blij te horen dat daar geen wondermiddel voor bestaat, want daar geloof ik niet in. Meer is het een kwestie van een optimale darmwerking (gezonde voeding, aangevuld met probiotica) en gerichte oefeningen, ondersteund door de behandeling. Gezond eten en genoeg water drinken, doe ik al. Regelmatig joggen en veel wandelen ook. Dat laatste blijkt als low intensity-activiteit met veel zuurstofinname ideaal voor een plattere buik. Maar echte buikspieroefeningen heb ik altijd voor mij uitgeschoven. Dit is de wakeupcall die ik nodig had.

Dit is de wake-upcall die ik nodig had. Ik doe nu ook mijn oefeningen

Ik wissel ’s morgens mijn uurtje joggen af met 20 min buiken rugspieroefeningen en stel voor de rest mijn hoop op radiofrequentie. De therapeute schuift met de stompe kop van het toestel over mijn buik en ik voel het langzamerhand warm worden. De warmte stimuleert de aanmaak van collageen, het elastische steunweefsel dat je buik in bedwang houdt, en bevordert het afvloeien van afvalstoffen. Bij de derde behandeling is de temperatuur zo opgedreven dat het nauwelijks te harden is. Maar de therapeute kent haar vak en weet precies wanneer ze moet ophouden en masseren. Na de radiofrequentie volgt nog een korte sessie met Shockwave: pulserende akoestische golven verbrijzelen vetcellen en helpen ze af te voeren. Al na de tweede behandeling voel ik mijn broek ietsje losser zitten en ziet de therapeute met haar geoefende oog dat mijn buik platter is. Ik ga voor de complete behandeling van 6 beurten voor een maximaal resultaat!

Ultra Tight (Cellulite) of Slim (Overtollig vet) kost € 295 per behandeling. 15% korting bij een pakket van 6 beurten, telkens met 3 à 4 weken tussentijd. Meer informatie vind je op: carpe.be

Meer gezonde tips

Openingsbeeld: Caudalie