Voor heel wat vrouwen is benen, oksels en bikinilijn scheren dagelijkse kost maar ook dermaplaning, ofte: het scheren van je gezicht, wint terrein. Maar hoe verantwoord is het eigenlijk om je gezicht te scheren en brengt het risico’s met zich mee?

Face shaving: waarom?

Laten we die gekke hype eerst even uitleggen, want waarom zouden vrouwen plots hun gezicht beginnen scheren?

 • Dermaplaning zou een zachte techniek zijn om je huid te exfoliëren. Eentje die minder ‘agressief’ is dan een chemische peeling. Hierdoor:
  • wordt een laagje vuil en dode huidcellen weggeschraapt,
  • komt het natuurlijke regeneratieproces van de huid én haar productie van collageen weer op gang,
  • worden actieve stofjes uit serums en crèmes beter opgenomen.
 • Donshaartjes worden verwijderd en je huid oogt gladder waardoor je make-up er mooier uitziet!
 • Het gezicht scheren kan een positief effect hebben op de huid van mensen met een verdikte hoornlaag. Hierdoor kan de kans op acne worden verkleind. Let wel: laat hier dermaplaning zéker op de juiste manier uitvoeren en schakel de hulp in van een professional. Scheer je niet op de juiste manier, dan kan het actieve acne zelfs verergeren doordat het mesje de gevoelige huid kan irriteren en bacteriën kan verspreiden.

Budget vs. chirurgische mesjes

Dermaplaning is eigenlijk iets dat dermatologen en schoonheidsinstituten al lang op hun lijstje exfoliërende behandelingen hebben staan. Met een erkend, chirurgisch mesje scheren ze gezichtshaartjes én dode huidcellen weg. Zo’n mesje kan alleen aangekocht worden als je een licentie hebt en verschilt dus van de mesjes die je online kan kopen. Weet dat de mesjes die online worden verkocht niet allemaal dermatologisch gecontroleerd werden. Bovendien houden professionals hun mesjes steriel, iets wat thuis meestal niet op dezelfde manier gebeurt. Oppassen dus, want bij een slechte hygiëne kan het huidproblemen verergeren.

At-home dermaplaning: een goed idee?

Zéker als je een gevoelige of ontstoken huid hebt, of last hebt van acne of eczeem is het dus af te raden je huid thuis zelf te scheren. Heb je een egale huid zonder al te veel problemen en wil je jouw make-up beter doen uitkomen door je haartjes weg te nemen? Doe het dan goed, op deze manier:

 1. Reinig je huid goed met een dubbele reiniging (eerst op oliebasis, daarna op waterbasis) zodat je gezicht helemaal proper is en er geen vuildeeltjes achterblijven.
 2. Maak je huid goed droog met een propere gezichtshanddoek of tissu.
 3. Gebruik géén producten voor of tijdens het scheren. Ook geen scheerschuim. Dermaplaning doe je op een droge huid.
 4. Hou je huid strak en ga niet met het mesje op en neer. Veeg met korte haaltjes naar beneden en ga niet twee keer over dezelfde plek.
 5. Smeer je serum of verzorgende crème.
 6. Reinig je mesje énorm goed of gebruik de volgende keer een nieuwe om zeker te zijn dat er geen bacteriën achterbleven.

Fabel: je haartjes groeien niét zwarter of dikker terug na het scheren van je gezicht. Wat wél kan gebeuren, is dat je ingegroeide haartjes veroorzaakt als het afgeschoren haartje in de huid teruggroeit, nét als bij been- of bikinilijnharen dus.

Facial Dermaplaner (Tweezerman, € 44,95 via debijenkorf.be).

Dermaplaning in het salon

Als je jouw gezicht wil laten scheren om je huid te verbeteren, vraag dan een keertje raad aan je vertrouwde schoonheidsspecialist. Heb je die niet, dan kan je bijvoorbeeld bij sterrenresort La Butte aux Bois in Lanaken terecht. Een goed opgeleide beautyspecialist behandelt er je huid op een professionele manier met een scalpel.

La Butte aux Bois, Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken – € 79 voor 45 min of € 129 voor 75 min, meer info via labutteauxbois.be.

Dermaplaning

Ook eens testen!

Openingsbeeld: Tweezerman.