Tips van een expert: dé remedie tegen pigmentvlekken en huidveroudering

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Met het ouder worden, duiken rimpels en pigmentvlekken steeds vaker op. Wil je er wat tegen doen, wéét dan wat je smeert. Een overzicht van de meest effectieve behandelingen.

1. Wat kun je zélf smeren tegen rimpels en pigment?

Je huid en haar hebben hun kleur door melanine. Het beschermt tegen schadelijke uv-stralen en absorbeert de warmte van de zon. Waar er een overmatige productie van melanine is (bijvoorbeeld door te veel zon, hormonen en littekens van acne) duiken er pigmentvlekken of verkleuringen op. Zonnecrème smeren is dus de boodschap, altijd! Hier ontdek je de nieuwste lading zonnecrèmes met aangename textuur.

Ingrediënten tegen pigmentvlekken

Was de zon je toch te slim af dan kan je dat tot op zekere hoogte terugdraaien. “Zonnevlekjes (Solar Lentigo) zijn meestal oppervlakkig en zo’n epidermale pigmentatie kan je doorgaans goed aanpakken met een peeling (bv. 20% glycolzuur) of aangepaste verzorging,” zegt dermatoloog Dagmar Ostijn. Ingrediënten die helpen zijn L-ascorbic acid (ook wel vitamine C, liefst 15%), arbutine (een afgeleide van hydroquinone, liefst 3 tot 5%), glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel) en niacinamide (liefst 2 tot 5%).

Intensive Pigment Whitening Serum

Intensive Pigment Whitening Serum

Intensive Pigment Whitening Serum

Met o.a. zoethoutwortelextract, ascorbinezuur, retinylpalmitaat, glycol- en melkzuur. Breng elke avond aan op zones met hyperpigmentatie (Wiotech, € 69,85 voor 30 ml in de (online) apotheek).

Pigmentbio C-Concentrate

Pigmentbio C-Concentrate

Pigmentbio C-Concentrate

Een kuur met verse en actieve vitamine C voor een intensieve pigmentcorrectie. Om haar kracht optimaal intact te houden zit ze afzonderlijk in een speciaal busje, beschermd tegen lucht en licht (Bioderma, € 32,90 voor 15 ml bij de (online) apotheek).

Liftactiv Glyco-C Night Peeling

Liftactiv Glyco-C Night Peeling

Liftactiv Glyco-C Night Peeling

Peeling met 10% vitamine C in en 10% glycolzuur; complex van 4% glycolzuur + 1% citric acid + 5% HEPES (Vichy, € 55,95 voor 30 ampullen (= 60-dagenkuur) bij de apotheek).

Skin Tone Balancer

Skin Tone Balancer

Skin Tone Balancer

De hooggeconcentreerde bio-actieve formule vertraagt het commando dat pigmentvorming in werking stelt, vermindert de productie van hyperpigmentatie én vertraagt de verspreiding van het pigment (Nannic, € 65,60 voor 30 ml via shop.nannic.be).

Age spot corrector én protector

Age spot corrector én protector

Age spot corrector én protector

Een duo in de strijd tegen pigmentvlekken. Het rijke serum begint al te werken bij de melaninevorming en corrigeert bestaande ouderdomsvlekken met exopolysaccharide en vitamine E. De luchtige dagcrème met SPF 30 vermindert pigmentvlekken en beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering (Doctor Babor, corrector: € 49,00 voor 50 ml, protector: € 39 voor 50 ml via be.babor.com).

Dé ‘wonderstof’ tegen rimpels

Retinoïden zijn moleculen die klein genoeg zijn om door de lederhuid te dringen. Het zijn vetoplosbare vitamines die goed door de huid worden opgenomen. “Deze afgeleiden van vitamine A verfijnen de huidtextuur en stimuleren de collageen- en elastinesynthese van binnenuit. Het werkt zowel op stevigheid als op rimpels,” weet Dagmar Ostijn. Retinol, retinaldehyde en tretinoïne (ook wel vitamine A-zuur, enkel op doktersvoorschrift) zijn maar enkele varianten die zich op de huid omzetten in vitamine A.

Weetjes over vitamine A

  • Elke afgeleide wordt door de huid omgevormd tot vitamine A-zuur. Hoe meer stapjes, hoe zachter de variant. Retinyl propionate wordt bijvoorbeeld eerst omgezet tot retinol, daarna tot retinaldehyde om uiteindelijk opgenomen te worden als vitamine A-zuur.
  • Kies een luchtdichte, donkere verpakking.
  • Stabieler in olie dan in water.
  • Kies een parfumvrije formule: parfum heeft een slechte invloed op de stabiliteit.
  • De formule bevat best ook verzachtende bestanddelen en antioxidanten.
  • Bewaar koel.
).
).

2. Behandelingen bij de specialist

Glycolzuur peeling

Wat? Bij een peeling wordt een oud laagje huid uit de weg geruimd om plaats te maken voor een nieuwe, frissere en meer egale huid.

Zone? Heel het gelaat.

Hoe? Er is keuze uit oppervlakkigere exfoliaties, chemische peelings met zuren en lasers. De ene werkt wat dieper in op de huid dan de andere. Opgelet: er zijn heel wat peelings beschikbaar in schoonheidsinstituten, maar wanneer je een behandeling laat doen die door de epidermis (opperhuid) heen gaat, móét ze door een arts gebeuren.

Hoelang in de stoel? Gemiddeld een uurtje.

Herstel? Je huid kan lichtjes rood zijn achteraf, bij zware peelings heeft je huid zo’n 14 dagen nodig om te herstellen. Beschermen tegen de zon is zeker na deze behandeling heel belangrijk!

Resultaat op de lange termijn? Peelen is vaak een proces van herhaling.

Prijs? Van € 80 tot € 150 voor een exfoliatie bij een beautyinstituut, voor een diepere peeling tel je al snel € 1.500 neer bij een arts.

Nanovet micro needling

Wat? Met kleine naaldjes worden je eigen regeneratieve eigenschappen in de vorm van stamcellen ingezet om pigmentvlekken en fijne rimpels aan te pakken. Dit is ook een minimaal invasieve ingreep omdat je er een kleine liposuctie voor moet laten uitvoeren.

Zone? Gelaat, hals en decolleté.

Hoe? Het vet wordt eerst uit je dij of buik gezogen en dan door een tunneltje gejaagd waardoor er nanovet overblijft. Dit gaat nog eens door een tunneltje met naaldjes zodat ook het bindweefsel en bloedvaatjes eruit worden gefilterd. Er blijft een substantie met eigen stamcellen over die in een kokertje gaat met aan de achterkant fijne naaldjes. Met die naaldjes wordt er snel in de huid geprikt waardoor er overal op precies 1,5 mm diepte microdruppeltjes in de huid dringen.

Hoelang in de stoel? 20 minuten voor je gezicht, onder goede verdoving.

Herstel? Het gaat er tijdens de behandeling bloederig aan toe, waardoor je buitenwandelt met een ietwat verkleurde huid.

Resultaat op de lange termijn? Nanovet op zich begint pas na 6 à 8 maanden te werken en daarom worden er aan de emulsie ook nog spierontspanners, hyaluronzuur en vitamine C toegevoegd. Daardoor heb je een onmiddellijk effect, dat zo’n 2 tot 3 jaar blijft.

Prijs? Het gezicht kost € 1.750. Wil je de hals erbij, dan kost het € 2.000, met decolleté moet je rekenen op € 2.500.

Meer over huidveroudering

Openingsbeeld: LoveStories FW20

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content