Soms is er geen ontkomen meer aan en sta je nu eenmaal op met een puffy face. Je kan 1) geduldig wachten tot de zwelling vanzelf weer weggaat of 2) zoeken naar de oorzaak en het gericht aanpakken. Wij bespreken hieronder optie twee.

Waarom je soms opstaat met een gezwollen gezicht

Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor de opname van vocht uit de cellen. Als hier iets sputtert en ze niet gedraineerd geraken, houden ze vocht op wat een zwelling veroorzaakt. In dat geval is het zoeken naar waarom je lymfeklieren het vocht niet vlotjes afvoeren. Volgens dermatoloog Dagmar Ostijn (dermadent.be) zijn er vijf veelvoorkomende oorzaken:

1. Je hoofdkussen is te laag

Net zoals je een gezwollen been of voet omhoog legt, helpt het ook om je gezicht goed hoog te leggen om de zwelling te verminderen. Ook wel: de wet van de zwaartekracht. Slaap bij voorkeur op je rug en op twee kussens zodat je hoofd goed wordt opgetild.

2. Je eet te veel zout

Natrium staat erom bekend vocht vast te houden. Heb je vaak last van een gezwollen gezicht, probeer dan het zoutgebruik in je voeding te verminderen.

3. Je hebt een allergie

Een zwelling kan ook optreden bij een allergie. Laat dit bij twijfel testen want misschien ben je wel allergisch aan stof, pollen, huisstofmijt…

4. Je sinussen zijn gevoelig

Ook je sinussen kunnen een vochtophoping teweegbrengen. Hou symptomen als hoofd- en tandpijn in de gaten en ga bij twijfel naar de dokter; ze kunnen wijzen op een sinusinfectie.

5. Je reageert op je skincare

Ook als je beautyproducten gebruikt met ingrediënten die jouw huid irriteren, kan je gezicht opzwellen. Hou dus zeker in de gaten aan welke stofjes jij gevoelig bent.

Wat je ertegen kan doen

Het komt erop aan het vocht weer weg te drijven en dat kan als volgt:

  • Masseer je gelaat; ga met je handen van je neus richting de oren en hals. Je kan ook een gezichtsroller of gua sha gebruiken; deze zijn van nature koel en dat voelt aangenaam.
  • Ga ‘s avonds iets hogerop liggen door extra kussens te gebruiken of je matras wat hoger te kantelen.
  • Probeer een crème met cafeïne; vooral aan je dunnere ooghuid zal dit ingrediënt goed insijpelen en er de zwelling verminderen. Heb je vaak wallen en donkere kringen? Zo kan je ze weer wegwerken.

Gezichtsroller uit 100% jade

Deze gezichtsroller van Skin Gym bestaat uit groene jadesteen en zou naast ontzwellende en kalmerende eigenschappen nog heel wat voordelen hebben.

€ 39 o.a. via lynnsapothecary.com.

Paddenstoel Gua Sha uit 100% rozenkwarts

Met deze roze paddenstoel van The Glow kan je een een milde lymfedrainage uitvoeren; vooral rond de ogen werkt-ie goed!

€ 22 o.a. via rheine.be.

Oil-Free Energy-Boosting Gel Moisturizer met cafeïne

Deze hydraterende gel van Origins verkoopt enorm goed want haalt vermoeidheid uit je gezicht. Hij bevat naast ginseng ook cafeïne uit koffiebonen om de energie van de huid een natuurlijke boost te geven.

€ 30 voor 50 ml o.a. via douglas.be.

Oogserum met cafeïne

Dit oogserum van Q+A is rijk aan cafeïne, een antioxidant dat puffiness vermindert.

€ 7,95 o.a. via boozyshop.be.

Belangrijk: helpen bovenstaande oplossingen niét dan is er misschien een onderliggend, medisch probleem. Ga in dat geval zeker langs je huisarts om samen naar de oorzaak te zoeken.

Helpt de ‘Skin Icing’ trend?

Op TikTok wemelt het van de Skin Icing video’s waarbij het volledige gelaat in een bad ijsblokjes wordt gedompeld. Het zou goed zijn tegen grove poriën, onregelmatige teint, puff en nog wat dingen. Of deze hype echt helpt? Volgens dermatoloog Ostijn niet: “Je huid rechtstreeks in contact brengen met ijs, is geen goed idee. Je bloedvaatjes zullen heel snel krimpen (vasoconstrictie) maar als reactie daarop ook snel weer openstaan (vasodilatatie). Vooral als je couperose hebt, is dit géén goed idee.”

Meer beautytips

Openingsbeeld: GettyImages