We zien het allemaal in de films: het ludieke beeld van vriendinnen in een wellness met hun haar in een handdoek gewikkeld en twee komkommerschijfjes op hun ogen. Velen zweren bij deze beautyhack, maar zijn deze groene schijfjes wel nuttig? Wij zochten het voor je uit.

Een trucje uit de oude doos

Hoewel er tegenwoordig miljoenen oogbehandelingen mogelijk zijn, zweren nog veel beautygoeroes bij een natuurlijk oplossing: komkommerschijfjes. Maar waarvoor dienen ze nu precies? Voordat er duizenden skincare producten op de markt kwamen, grepen mensen met gezwollen ogen of wallen naar iets wat makkelijk verkrijgbaar was: een komkommer, wat voor de meeste een natuurlijke, goedkope en efficiënte oplossing was.

Ook nu, zo veel jaren later, bieden de komkommers ons nog steeds veel voordelen. De groente bestaat voor 95 procent uit water, wat ervoor zorgt dat je huid enorm gehydrateerd blijft. De hydraterende eigenschap zorgt ervoor dat de huid er steviger en frisser uitziet, wat kan leiden tot een jonger uitziende huid. Daarnaast zit de komkommer vol vitamines, mineralen en antioxidanten: vitamine B, vitamine C, zink, ijzer, calcium en magnesium, zijn enkele voorbeelden.

Multifunctionele groente

Naast zijn hydraterende eigenschappen, is de komkommer ook goed voor een natuurlijke reiniging van de huid. Zo helpen de schijfjes bij het verwijderen van afvalstoffen en het kalmeren van de huid. Deze voedende eigenschappen beschermen je ook tegen huidirritaties en verminderen zwellingen.

Voor wie de laatste tijd net wat uren te weinig geslapen heeft, is de komkommer ook een klein wondermiddeltje. Door de hoeveelheid water en vitamine K – dat onze bloedstolling stimuleert – helpt de groente ontsteking en verkleuring weg te werken. Bye Bye dark circles!

Hoe pas je het komkommertrucje toe?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe de vork nu juist in de steel zit en wanneer je die komkommer nu best in huis haalt. Wel, wanneer je last hebt van opgezwollen ogen of donkere kringen, ren je best naar je lokale supermarkt. Daarna snij je de komkommer in schijfjes en zorg je ervoor dat het stuk groot genoeg is om zowel je wenkbrauwen als oogleden te bedekken. Belangrijk is ook dat de komkommer koel genoeg bewaard wordt, de koude temperatuur vernauwt namelijk de huidvaten die zwelling veroorzaken.

Experts raden ook aan om de komkommerschijfjes in de ochtend aan te brengen op een gereinigde huid, zodat je daarna de rest van je skincare routine kunt voltooien. De gevoelige huidjes onder ons hoeven ook geen schrik te hebben. Komkommers zijn een natuurlijke vrucht zonder irriterende zuren of geurstoffen, een goedkope en veilige optie dus! Bovendien maken de meeste skincare producten gebruik van een komkommerextract, een échte win-winsituatie!

Wanneer je de volgende keer dus kampt met gezwollen ogen, donkere kringen of een grauwe huid, onthou: de komkommer got your back.

Lees ook: