Net als ons hele lichaam heeft onze huid volgens slaapcoach Floris Wouterson (hij schreef het boek SuperSlapen) een bioritme waarbij ze ‘s nachts herstelt en overdag beschermt. Het is dus belangrijk dat je na je avondreiniging andere verzorgingsproducten gebruikt dan bij het opstaan. Toch heeft 1 op de 5 – volgens een onderzoek van Estée Lauder bij 6.285 vrouwen – nog steeds géén nachtverzorgingsroutine. Tijd voor actie!

Vier herstelmechanismen

’s Nachts trekt je huid haar verdedigingstroepen terug. Terwijl ze overdag een sterke beschermende barrière heeft, wordt ze ’s nachts meer doorlaatbaar. Dat betekent dat vocht makkelijker kan ontsnappen, maar ook dat je huid sneller en beter stofjes van buitenaf gaat opnemen. Je slaap is dan ook hét moment om vocht aan te vullen en het natuurlijke herstel van je huid te optimaliseren. Dat nachtelijke herstel is gebaseerd op vier mechanismen:

1. Snellere celvernieuwing

Het aantal celdelingen stijgt ’s nachts, waardoor je huid sneller vernieuwt terwijl je slaapt. Bij dat proces wordt véél water gebruikt, het is dus belangrijk dat je een groot glas water drinkt voor je in je bed kruipt.

2. Betere microcirculatie

De bloeddoorstroming is tijdens de nacht optimaal, waardoor voedingsstoffen en vitamines beter getransporteerd worden naar de huid. Ook toxines kunnen beter afgevoerd worden. Als je nachtrust is verstoord, merk je dat dus meteen aan wallen of een gelige huid.

3. Extra afschilfering

De bovenste laag van onze opperhuid bestaat uit dode huidcellen. Na 4 à 6 weken worden die verwijderd en ontstaan er huidschilfertjes. ’s Nachts zou deze afschilfering optimaal zijn, zodat je met een frisse teint weer wakker wordt.

4. Herstel van de barrièrefunctie

Door de intensieve celvernieuwing is de huidbarrière ’s nachts kwetsbaarder. Daardoor droogt je huid uit en is het belangrijk ze extra te hydrateren met de gepaste producten.

Goud waard voor je gelaat

Het nachtelijke herstel piekt tussen elf uur ’s avonds en twee uur ’s nachts en jouw ‘klokgenen’ zorgen ervoor dat het steeds op de juiste tijd gebeurt. Die klokgenen kunnen jammer genoeg uit balans geraken, waardoor je huid niet optimaal herstelt en sneller veroudert. Precies op die synchronisatie werkt het Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II van Estée Lauder – dé expert in nachtverzorging. Dankzij de Chronolux™-technologie in het serum zullen je huidcellen precies op het juiste moment het best presteren.

ANR Synchronized Recovery Complex II (Estée Lauder, € 127,25 voor 50 ml bij Planet Parfum. Van deze beperkte editie gaat 20% naar de Breast Cancer Research Foundation).

Het beautylabel heeft sinds kort ook een nieuwe telg in de ANR-familie: de Intense Reset Concentrate. Die kun je boven op het serum smeren, vooral als je plots last hebt van roodheid en irritatie (iets wat je énkel ’s nachts mag oplossen). Het salicylzuur remt ontstekingen al na een uur af en bevat 15 keer meer geconcentreerd hyaluronzuur. Bovendien ondersteunt het aminozuur van soja de afschilfering van dode huidcellen, dé perfecte redder in nood dus als je de dag nadien op je mooist moet zijn.

ANR Intense Reset Concentrate (Estée Lauder, € 89 voor 20 ml bij Ici Paris XL).

Geen quick fixer nodig, probeer dan wel altijd over je serum een moisturizer aan te brengen. Kies er eentje met liftende en verstevigende ingrediënten – denk aan moringa, vitamine C en voor de durvers: slakkenslijm – want ’s nachts piekt de natuurlijke collageenproductie. Hét moment dus om je huid de bouwstenen te geven die ze nodig heeft.

Revitalizing Supreme+ Night Intensive Restorative Creme (Estée Lauder, € 115, 85 bij Ici Paris XL).

Lief voor je hele lichaam

‘s Nachts blijven suikers en vetzuren die overdag niet werden verbrand in je lichaam circuleren. Ze begeven zich richting vetcellen en ook die zijn als je slaapt bijzonder doorlaatbaar. Resultaat: de reserves worden opgeslagen en cellulite verschijnt. Garancia heeft daarom een knisperend schuim ontwikkeld dat ‘s nachts actief is. Dankzij de rode alg wordt er vet verbrand terwijl je slaapt. De huid wordt ontgift en toxines worden afgevoerd, waardoor ze weer de nodige energie krijgt om de vetverbranding te activeren en collageen aan te maken.

Fée-moi Fondre La Nuit (Laboratorium Garancia, € 39,98 voor 400 ml bij de apotheker).

Heilzaam voor je handen

De handcrème uit de DermaSpa Beauty Sleep-bodylijn van Dove bevat een Cell-Moisturisers™-technologie met natuurlijke oliën die de eigen vochtreserves van je huid boost en haar beschermingslaag verbetert. Het ontspannende parfum van lavendel, kamille, kruiden en bloemen werd ontwikkeld door topparfumeur Anne Gottlieb.

Overnight Manicure Hand Cream (Dove, € 4,99 voor 75 ml bij Kruidvat).

Verfrissend voor je voeten

Om praktische redenen, is een voetverzorging ’s nachts ook ideaal. Scrub je voeten met de Charcoal Detox Foot Scrub van (RainPharma, € 19,95). Dompel ze daarna in een voetbadje met een paar druppels Revitalising Foot Bath Oil (RainPharma, € 29,95). Onontbeerlijk bij dit ritueel: cocoonsokjes die je daarna aan je poezelige voetjes trekt.

Voedend Voetenmasker (Scholl Expert Care, € 4,99 bij Kruidvat).

Wonder voor je haar

De wrijving van je kussen kan je haarschubben ruw maken, terwijl hitte en airconditioning je lokken uitdrogen. Gelukkig werkt de herstellende kracht van slaap ook in op je haar. Dit gloednieuwe 8H Magic Night Serum van Kérastase voedt je coupe met iriswortelextract en dankzij het 5-vitaminecomplex wordt je haar weer fluweelzacht. Nog straffer: het evoluerende aroma zorgt voor ontspanning voor je gaat slapen en verandert ‘s ochtends in een verkwikkende geur. Gebruik élke nacht, je hoeft het niet uit te spoelen.

8H Magic Night Serum (Kérastase, € 34,45 in het kapsalon).

Eet- en ander lifestyle-advies

Het magische schoonheidsslaapje werkt natuurlijk enkel als je effectief als een (Doorn)roosje slaapt. Tips van slaapcoach Floris Wouterson, auteur van het boek SuperSlapen (uitg. Anderz, € 20):

  • Neem blauw licht van smartphones, laptops of tablets niet mee in bed. Kom liever tot rust met een luisterboek.
  • Rond 23 uur stoppen je darmen met werken. Als je dan nog iets eet, blijft het een hele nacht zitten. Dat is belastend en niet goed voor je nachtrust. Probeer daarom 1,5 u voor je gaat slapen geen snacks meer te eten.
  • Probeer 3 tot 4 uur voor het slapengaan niet meer te sporten of een te heet bad te nemen. Je centrale lichaamstemperatuur gaat omhoog en er is zo’n 3 tot 4 uur nodig om die weer normaal te krijgen. Om goed te slapen, moet je lichaamstemperatuur zelfs een beetje dalen.
  • Te veel toegevoegde suikers zorgen voor een instabiliteit van de bloedsuikerspiegel. Insuline en cortisol worden aangemaakt en dat zijn slaapverstoorders. Ook liever geen koolhydraatbommen als pizza en lasagne als diner.
  • Wat je wél mag eten? Ongepelde amandelen en kersen. Daarin zit véél melatonine. Ook kalkoen is een goeie, want er zit veel tryptofaan in, een aminozuur dat je nodig hebt om goed te slapen.
  • Een goede ademhalingsoefening voor een ontspannen lichaam: adem al liggend 4 seconden in, hou 20 seconden vast en adem 10 seconden uit. Herhaal, tot je helemaal rustig bent.

“Beschouw slaap als een date”, tipt Wouterson nog. “Geef ‘m de prioriteit die hij verdient. Associeer je slaapkamer met iets fijns, zorg voor een goed kussen, ruim op en zorg voor een goeie verluchting. Zo kijk je altijd uit naar de nacht.”

Nog meer tips voor je perfecte nachtroutine ontdek je in het oktobernummer van Feeling.

 

Openingsbeeld: KNC Beauty

Meer beautyweetjes