Of je nu een lang of kort kapsel hebt, je haar wassen is en blijft een tijdrovend onderdeel van je beautyroutine. Maar om je lokken gezond te houden, is het nodig om ze regelmatig te wassen. Het lijkt simpel: je haren nat maken, shampoo erin en uitspoelen. Maar doen we dit eigenlijk wel juist? Ontdek hier de zes meest gemaakte fouten.

Twee keer wassen

Een eerste hack die we massaal te horen krijgen van elke haarspecialist is dat je tijdens de wasbeurt je haren best twee keer inzeept met shampoo. Maar nu blijkt dat deze regel niet bij elk haartype kan toegepast worden. Je haar te vaak wassen kan leiden tot een droge hoofdhuid en lokken die afbreken. Wie tijdens het wassen zijn lokken één keer grondig inzeept en dit op regelmatige basis volhoudt, heeft geen nood aan een dubbele wasbeurt. Types met fijn haar hebben halen dan weer wel voordeel uit deze ‘fout.’

De producten niet goed uitspoelen

Omdat je haar wassen niet de topprioriteit van de dag is, investeren we er niet graag tijd in. Hierdoor spoelen we shampoo en conditioner vaak niet lang genoeg uit, met als gevolg dat de haarzakjes verstopt raken. Vooral voor wie dik of golvend haar heeft, is het essentieel dat je de haarproducten de tijd geeft om in te werken en ze nadien ook grondig uit te spoelen.

De foute conditioner

Met een wijd assortiment aan haarproducten, is het vaak moeilijk om de geschikte shampoo en conditioner voor jouw haartype te vinden. Hoewel een conditioner vaak bijdraagt aan de conditie van je lokken, kan de foute er ook wel eens voor zorgen dat je kapsel er futloos en vet uitziet. Voor je er dus eentje aanschaft check je best nog eens het label en de gebruiksaanwijzing.

Te stevig je shampoo inmasseren

Voor wie regelmatig kampt met vettig haar, is de hoofdhuid masseren of scrubben een vaak voorkomende fout. Het is logisch om te denken dat het product goed inmasseren de vette hoofdhuid zal verwijderen, maar scrubben gaat je lokken niet vooruithelpen, integendeel. Wanneer je met je vingers de hoofdhuid gaat masseren, maak je net meer olie aan, wat de hoofdhuid nog vetter zal maken. Voor gezonde lokken raden we je dus aan om de shampoo goed in te brengen vanaf het midden van je haar tot aan je haarpunten.

Te lang of te kort wassen

Te lang of te kort onder de douche: beide rituelen zijn af te raden. Je haar te lang wassen is (zeker als je onder een warme douche staat) niet goed omdat heet water je haarschubben zal beschadigen. Anderzijds, als je de lokken te kort onder water houdt, dan heb je kans dat er resten van shampoo of conditioner achterblijven, waardoor je haar dan weer snel vet wordt. Ook al is het dus moeilijk om je hair care routine perfect te timen, toch hou je er best de focus bij wanneer je de lokken onder handen neemt.

Je haar kammen als het nat is

Een juist haircare routine geldt niet alleen in de douche maar ook erna. Opnieuw is tijdgebrek hier een factor die je haar kan beschadigen. Wanneer je steile of golvende lokken hebt, kun je ze beter niet borstelen als ze nog nat zijn. Nat haar is heel fragiel doordat je het eerst hebt gereinigd met shampoo en nadien verzorgd met conditioner. Je haar is als het nat is nog aan het herstellen van deze behandeling. Wacht dus geduldig tot je lokken droog zijn voor je de borstel erin zet. Toch geen tijd om je lokken te laten drogen? Dan raden we aan een grove kam te gebruiken.

De beste producten voor je hair care routine

Strengthening shampoo

Aveda

€34,50 – Shop het hier.

Herstellende shampoo

Olaplex

€29,95 – Shop het hier.

Conditioner voor droog haar

Kiehl’s

€22,45 – Shop het hier.

Conditioner voor krullend haar

Moroccanoil Hotels

€28,50 – Shop het hier.

Volume shampoo zonder sulfaat

Rahua

€38 – Shop het hier.

Scalp treatment met honing extract

Gisou

€42 – Shop het hier.

Verzorgende shampoo voor fijn haar

Ouai

€28 – Shop het hier.

Tangle teezer voor nat haar

Tangle Teezer

€12,49 – Shop het hier.

Meer beautytips: