Dit zijn, volgens een dermatoloog, de meest voorkomende oorzaken van grote poriën

Heel wat mensen zijn niet helemaal blij met hun poriën. Hun meest voorkomende issue? Te groot of ’te verstopt’. Sam Bunting, cosmetisch dermatoloog uit Londen, verklaart waarom jij grote poriën hebt én tipt telkens de meest geknipte oplossing.

1. Je olieproductie

Allereerst hangt er heel wat af van de hoeveelheid olie die door je poriën stroomt. Een porie is eigenlijk het uiteinde van een buisje, een kanaaltje, dat verbonden is met een klier die diep in je huid zit. Hoe meer olie er door het buisje komt, hoe meer je porie open zal staan.

De oplossing

Jammer genoeg kan je jouw olieproductie enkel onder controle houden met orale medicijnen, denk aan de anticonceptiepil en medicijnen die we gebruiken om acne te behandelen (zoals spironolacton of isotretinoïne). Is dit geen haalbare optie? Doe dan wat je hieronder leest.

2. Je aantal dode huidcellen

Het tweede dat de poriegrootte bepaalt, is wat er bij de opening gebeurt. Hopen zich bij de opening dode huidcellen op? Dan zal je porie prominenter aanwezig zijn.

De oplossing

Ingrediënten als salicylzuur of retinoïden zorgen ervoor dat de huidcellen niet dichtslibben.

3. Je leeftijd

Tot slot kan ook je leeftijd ervoor zorgen dat je poriën iets groter zijn. Naarmate we ouder worden, kunnen onze poriën verwijden als gevolg van de collageenafbraak.

De oplossing

Het komt er hier op aan je collageen te behouden. Zo hou je alles strak en blijft de poriegrootte onveranderd. Retinoïden zijn hiervoor een krachtig ingrediënt, omdat ze zowel helderheid als de collageenproductie aanpakken. Ook zonnebrandcrème is belangrijk; het beschermt je collageen waardoor de poriën hun optimale grootte behouden.

Enkele toppers tegen grote poriën

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

Krachtige vloeistof die dode huidcellen verwijdert én puistjes en mee-eters tegengaat (Paula’s Choice, € 33 via paulaschoice.be).

Retinol 3TR met 0,3% retinol

Retinol 3TR met 0,3% retinol

Retinol 3TR met 0,3% retinol

Geformuleerd met 0,3% retinol en ondersteund door vitamine E voor verbeterde stabiliteit (Medik8, € 43,95 voor 15 ml via medik8.be).

Cleanance zonnecrème SPF 50

Cleanance zonnecrème SPF 50

Cleanance zonnecrème SPF 50

Krachtige zonnebescherming voor de vette, onzuivere gelaatshuid (Avène, € 12,60 bij de apotheek).

Meer beautytips:

Openingsbeeld: Imaxtree.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content