Sinds de coronacrisis is het dragen van een mondmasker een dagelijkse realiteit geworden. Dit zorg bij verschillende huidtypes voor irritaties en onzuiverheden. Zelfs de meest droge huidjes, die normaal niet zo makkelijk last hebben van puistjes, krijgen nu te kampen met acne. Benieuwd hoe je deze problemen kan verhelpen? Lees hieronder onze beste tips.

Droge huid en puistjes: wat zijn de oorzaken?

Het ontstaan van onzuiverheden kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bepaalde verzorgingsproducten mee-eters en verstopte poriën in de hand werken. Daarnaast kunnen ook stress, roken en voeding een rol spelen.

Tenslotte is er ook nog het fenomeen ‘mascne’. Het is een samentrekking van ‘mask/masker’ en ‘acne’. Mascne wordt veroorzaakt door warmte, zweet en wrijving van een mondmasker op het gezicht. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om allerlei huidproblemen te veroorzaken zoals: acne, pukkeltjes, jeuk en een droge huid.

Welk skincare routine kies ik?

Wat je huidtype ook is, reinigen blijft de eerste essentiële stap in elk skincare routine. Reinigen doe je best in twee stappen, dat wordt ook wel ‘double cleansing’ genoemd. Double cleansing is nodig om al het vuil, resterende make-up en dode huidcellen goed te verwijderen.

Hoe ga je te werk? Als eerste reinigingsproduct gebruik je een micellair water dat speciaal gemaakt is voor de gevoelige huid. De tweede stap in je routine is het gebruik van een milde reiniger die de droge huid niet schaadt.

Welke ingrediënten moeten mijn verzorgingsproducten bevatten?

Het is niet gemakkelijk om de verzorging van een droge huid te verzoenen met de strijd tegen puistjes. Zo gaan actieve bestanddelen zoals AHA’s (α-hydroxyzuren) of BHA’s (β-hydroxyzuren) de puistjes wel wegwerken, maar zijn ze vaak te agressief voor een droge huid.

Te vette en hydraterende crèmes kunnen dan weer het ontstaan van puistjes in de hand werken. Daarom is het belangrijk om een niet-comedogene verzorging te kiezen, die ervoor zal zorgen dat de poriën niet verstopt geraken.

Het goede nieuws is dat er nu ook alternatieve ingrediënten zijn om de droge huid en puistjes tegelijk te bestrijden. Zo is er bijvoorbeeld het ingrediënt “Niacinamide”, ook bekend als vitamine B3. Het helpt de verstopte poriën te herstellen en het helpt tegen acne: een klein wondermiddeltje dus. Een andere must om de huidprobleempjes tegen te gaan is “Azelaïnezuur.” Dit ingrediënt remt de groei van de acnebacterie en het vermindert huidverkleuringen na puistjes.

Hoe vermijd ik puistjes?

Eens je erin geslaagd bent om de met het juiste routine de puistjes weg te werken, wil je die egale huid natuurlijk behouden. Met welke factoren moet je rekening houden in de toekomst?

  • Gebruik geen ouderwetse middeltjes zoals tandpasta of azijn
  • Ga voor make-up die jou een natuurlijke dekking geeft
  • Vermijd een scrub met korreltjes, maar ga voor een chemische variant. Gebruik deze maximaal 1 à 2 keer per week.

Stel je routine samen met deze producten

Micellair water

 

Micellair water van Bioderma. €11,59. Shop het hier.

Tweede reiniger

Tweede reiniger van Cerave. €6,57. Shop het hier.

Niacinamide serum

Niacinamide serum van Paula’s Choice. € 42,50. Shop het hier.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur van Paula’s Choice. €33,15. Shop het hier.

Milde moisturizer

 

Milde moisturizer van Cerave. €10,85. Shop het hier.

Lees ook: