Is het nu wél of niet goed om puistjes uit te knijpen?
We hebben er allemaal weleens last van en het irriteert ons dan ook mateloos: puistjes. Een rood bultje met daarop een gelig puntje, en laten we die vervelende mee-eters met hun zwarte puntjes ook niet vergeten. Maar kan je ze nu best laten zitten of mag je er zelf aan beginnen knijpen? Elize de Visser, adviseur in huidverzorging, geeft ons advies.
Hoe ontstaan puistjes en mee-eters?
Een onzuivere huid komt het meest voor in het gezicht, op de schouders, op de borstkas en op de rug. Dit komt omdat hier het meeste talg wordt geproduceerd. Deze huid verstopt zich het snelst met dode huidcellen wat ontstekingen kan veroorzaken met puistjes tot gevolg.
Pukkels of puistjes zijn opgezette rode huidplekjes met witte pus die ontstaan wanneer de verstopte haarvaten ontstoken of geïnfecteerd raken. Verstoppingen en ontstekingen die diep in de talgklieren ontstaan, veroorzaken zwellingen onder het huidoppervlak wat we ook wel een cyst noemen. Mee-eters ontstaan dan weer door poriën die verstoppen met talg en dode huidcellen. De zwarte puntjes komen er doordat de poriën zijn blootgesteld aan de lucht, waardoor ze oxideren en zwart worden.
Slechte eetgewoonten?
1. Chocolade
Mensen met acne worden weleens beschuldigd van slechte eetgewoonten. Gezonde voeding heeft natuurlijk altijd de voorkeur maar verder bestaat er weinig bewijs dat vet voedsel of chocolade de symptomen verhevigt. Wel kan een hoog suikergehalte van invloed zijn op acne. De ‘suikerpiek’ in het bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de productie van het hormoon: androgeen. Dit hormoon verhoogt op zijn beurt de talgproductie.
2. Zuivelproducten
Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Vaak is de oorzaak erfelijkheid en een disbalans in de hormoonhuishouding. Omdat het bekend is dat acne wordt beïnvloed door hormonen kan voeding onze hormoonbalans in het lichaam triggeren wat acne erger kan maken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook niet-geslachtshormonen en groeifactoren die in melk aanwezig zijn de ontwikkeling van acne kunnen bevorderen.
Omdat ze hun jonge kalfjes groot moeten brengen, zitten er heel wat groeihormonen in de melk van de koe. Dat groeihormoon lijkt heel hard op ons menselijke hormoon insuline. Het zijn dan ook niet de vetten in de melk, wat vaak gedacht wordt, die van invloed zijn op je huid maar de hormonen die in de melk zitten. Doordat je dit hormoon meer binnenkrijgt dan ons lichaam eigenlijk kan verwerken resulteert dit in een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een hogere talgproductie is, waardoor uiteindelijk de talgklieren verstopt kunnen raken. Het gevolg: mee-eters en puistjes.
De hamvraag: knijpen of laten staan?
Soms helpt het uitknijpen van een puistje het helingsproces te versnellen. Dit raad ik wel af omdat het risico bestaat dat de huid sneller beschadigt en je er een litteken of pigmentvlek aan overhoudt. Bovendien kan je te hard op de huid drukken waardoor er niet alleen talg naar buiten komt maar ook vuil naar binnen gedrukt wordt en er een ontsteking of huidbeschadiging ontstaat.
Wil je echt van je puistjes of mee-eters af? Laat ze dan nauwkeurig door een schoonheidsspecialiste verwijderen. Besluit je toch om een puistje of mee-eter zélf uit te knijpen, zorg er dan voor dat je huid en handen goed gereinigd zijn en knijp de puist uit met in tissues gewikkelde vingers. Als er na de eerste keer knijpen niks uitkomt, laat het puistje dan met rust, hoe moeilijk dat ook is.
Als je een mee-eter laat zitten, blijft deze wel een paar weken of maanden. Uiteindelijk zal je lichaam de opgehoopte talg en huidcellen op een natuurlijke wijze naar de oppervlakte drukken, maar helaas gaan sommige grote mee-eters niet uit zichzelf weg. Laat ze dan verwijderen bij een schoonheidsspecialiste.
Zo ga je een onzuivere huid tegen
Huid met acne is sowieso een overgevoelige en geïrriteerde huid, en moet dus ook mild behandeld worden. Kies producten met milde ingrediënten zonder parfum en alcohol. Dagelijks reinigen, zuiveren en verzorgen zal mogelijk pas na meerdere weken zijn vruchten afwerpen dus wees geduldig en zet door. Over het algemeen is een behandeling van 2 maanden nodig om goede resultaten te krijgen op de onzuiverheden. Er bestaan heel wat milde effectieve reinigers en verzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid. Veel van de producten zijn ook geschikt voor gebruik tijdens een medische acnebehandeling.
Wat met make-up?
Make-up kan je huid verstoppen waardoor je terechtkomt in een vicieuze cirkel. De huid wordt afgesloten, wat de huidkwaliteit vermindert waardoor er juist meer onzuiverheden ontstaan. Wil je toch een foundation dragen, zoek dan naar niet-comedogene make-up. Zoek naar een dekkende foundation met bijvoorbeeld salicylzuur, wat het huidoppervlak corrigeert. Het is altijd belangrijk de make-up aan het einde van de dag met een mild reinigingsproduct te verwijderen.
Meer beautyweetjes
- Dit product gebruikt Meghan Markle om haar gezicht te reinigen
- Deze routine herstelt je huid na zonneschade
- Waarop je moet letten als je een zonnecrème koopt
Openingsbeeld: & Other Stories