Omdat we ons afvroegen met welk beautyprobleem jullie écht zitten, vroegen we onlangs via Instagram naar jullie kwaaltjes. Eentje die vaak terugkwam: “Hoe kan je kalknagels het snelst doen verdwijnen?” Dermatoloog Thomas Maselis weet raad.

Wat zijn kalknagels?

Een kalknagel is een verdikte, brokkelige of verkleurde nagel. De nagels zijn bovendien zo dik dat je er niet doorheen kunt knippen met een nagelschaar. Opgelet: een kalknagel is niet per se een schimmelnagel.

Hoe ontstaan kalknagels?

“Een kalknagel ontstaat doordat het nagelbed te dik wordt,” legt Maselis uit. “Een nagel groeit in twee richtingen: naar boven toe en naar voor toe, vanuit de wortel. Als de twee elkaar in evenwicht houden, heb je een mooie platte nagel. Als de voorwaartse groei daarentegen gaat vertragen, zal de opwaartse winnen waardoor je een dik nagelbed krijgt. Dat noemen ze kalknagels. Ze komen vaker voor bij oudere mensen, omdat bij hen de nagels trager groeien.”

Wat is de oorzaak van een kalknagel?

“Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een kalknagel. Het kan het gevolg zijn van een trauma maar ook psoriasis of bepaalde voedingstekorten worden in verband gebracht met kalknagels,” zegt Maselis. “Schimmel is dus lang niet altijd de oorzaak.”

Hoe kun je kalknagels behandelen?

Om kalknagels te behandelen, bestaan er heel wat zalven, crèmes, poeders en pillen. Als je recensies leest, zul je merken dat producten voor sommige mensen helpen en voor anderen helemaal niet. “Daarom is het belangrijk om eerst een diagnose te stellen door een kweek te laten nemen bij de dokter,” raadt Maselis aan.

Helpt azijn?

Je hoort vaak dat azijn een goed keukenmiddeltje is om kalknagels, vooral dan veroorzaakt door schimmels, op te lossen. Schimmel kan namelijk niet leven in een zuur milieu. Of het echt helpt? Volgens dermatoloog Maselis niet: “een kalknagel met om het even welke oorzaak, moet echt goed behandeld worden met lokale middelen.”

 

Meer tips van de dermatoloog

Openingsbeeld: Filippa K FW19