Vraag aan de dermatoloog: “Hoe behandel ik kalknagels het best?”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Omdat we ons afvroegen met welk beautyprobleem jullie écht zitten, vroegen we onlangs via Instagram naar jullie kwaaltjes. Eentje die vaak terugkwam: “Hoe kan je kalknagels het snelst doen verdwijnen?” Dermatoloog Thomas Maselis weet raad.

Wat zijn kalknagels?

Een kalknagel is een verdikte, brokkelige of verkleurde nagel. De nagels zijn bovendien zo dik dat je er niet doorheen kunt knippen met een nagelschaar. Opgelet: een kalknagel is niet per se een schimmelnagel.

Hoe ontstaan kalknagels?

“Een kalknagel ontstaat doordat het nagelbed te dik wordt,” legt Maselis uit. “Een nagel groeit in twee richtingen: naar boven toe en naar voor toe, vanuit de wortel. Als de twee elkaar in evenwicht houden, heb je een mooie platte nagel. Als de voorwaartse groei daarentegen gaat vertragen, zal de opwaartse winnen waardoor je een dik nagelbed krijgt. Dat noemen ze kalknagels. Ze komen vaker voor bij oudere mensen, omdat bij hen de nagels trager groeien.”

Wat is de oorzaak van een kalknagel?

“Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een kalknagel. Ouderdom is er eentje maar het kan ook het gevolg zijn van een trauma. Ook psoriasis, bloedvatstoornissen, eczeem of bepaalde voedingstekorten en -allergieën worden in verband gebracht met kalknagels,” zegt Maselis. “Schimmel is dus lang niet altijd de oorzaak.”

Hoe kun je kalknagels behandelen?

Klinisch onderzoek en een kweek kunnen de oorzaak nagaan. Na de juiste diagnose krijg je meestal crèmes, poeders of pillen voorgeschreven. “De meeste nagels groeien prima uit met de juiste behandeling, enkel als de groei sputtert, stukken nagel flink vervelen of in- gegroeid zijn, is een operatie nodig,” weet Maselis.

Helpt azijn?

Je hoort vaak dat azijn een goed keukenmiddeltje is om kalknagels, vooral dan veroorzaakt door schimmels, op te lossen. Schimmel kan namelijk niet leven in een zuur milieu. Of het echt helpt? Volgens dermatoloog Maselis niet: “een kalknagel met om het even welke oorzaak, moet echt goed behandeld worden met lokale middelen.”

Klein onderhoud

Is de oorzaak schimmel, dan loop je die infectie vast op in kleedkamers, rond het zwembad maar ook in hotelkamers; plaatsen waar veel mensen met blote voeten komen dus. Draag slippers! Nagels raken meestal besmet als je nagelplaat loszit, dus een goede verzorging is remedie nummer één.

Meer tips van de dermatoloog

Openingsbeeld: Filippa K FW19

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content