Melasma, post-acne vlekken, zonneschade… Hyperpigmentatie kan verschillende oorzaken hebben maar valt gelukkig te behandelen. Sam Bunting, cosmetisch dermatoloog uit Londen, weet hoe.

Vaarwel vlekjes

Dermatoloog Sam Bunting:  ‘Hyperpigmentatie is een verzamelnaam voor een aantal verschillende klachten. Wat ik het meest zie in de huidkliniek zijn melasma, post-acne vlekken en zonneschade (ook wel: zonne-lentigines of vaste ronde bruine platte vlekjes). Die laatste veranderen amper gedurende het jaar en zijn het resultaat van overmatige blootstelling aan uv-stralen over de jaren heen.

Zonnebrandcrème is je nummer één wapen om hyperpigmentatie aan te pakken en verder bouw je best een actieve huidverzorgingsroutine op. Die kunnen we opdelen in verschillende stapjes:

1. Smeer preventief

Uv-stralen

De eerste stap is al-tijd preventie. Een hoge SPF is een logische om zonnevlekjes en melasma te voorkomen maar ook post-ontstekingsvlekken (door acne, eczeem, psoriasis) kunnen verergeren door blootstelling aan uv. Zonnecrème is dus een vanzelfsprekendheid, ongeacht de oorzaak van je pigmentatie.

Zichtbaar licht

Zichtbaar licht speelt een grote rol in de pathogenese van melasma. Ijzeroxide is één van de weinige erkende ingrediënten om dit tegen te gaan. Zichtbaar licht, met name blauw licht, zorgt ervoor dat de melanocyten bij melasma overactief en overgestimuleerd worden. Wanneer we de resultaten vergelijken van zonnebrandcrème die alleen uv-stralen blokkeert versus zonnebrandcrème die zowel uv- als zichtbaar licht blokkeert, zien we dat die laatste doeltreffender is bij mensen met melasma.

Vrije radicalen

Vrije radicalen in onze huid ontstaan door vervuiling, uv en roken maar ook pigmentatie kan ze veroorzaken. Antioxidanten werken het allerbest om dat effect te neutraliseren. Vitamine C is bekend maar ook heel wat andere ingrediënten hebben een antioxidantfunctie. We weten ook dat ook bakuchiol, niacinamide en retinoïden effectieve antioxidanten zijn.

2. Tem de melanineproductie

Vervolgens kijken we naar de melanocyt zelf, ofte: de cel die melanine produceert en het doorgeeft aan onze huidcellen. Dat zijn de keratinocyten. De meest doeltreffende manier om de werking van melanocyten te onderdrukken is een enzym aanpakken dat tyrosinase heet. Het is de snelste eindstap in de productie van melanine.

Topische hydroquinone is hiervoor een wondermiddel maar smeer je énkel onder toezicht van een arts. Die schrijft je de juiste dosis voor.

Een alternatief is azelaïnezuur, één van mijn favoriete ingrediënten om in combinatie met hydroquinone te gebruiken. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan je het veilig smeren; twee periodes waarin hormonenpigmentatie kan verergeren. Ook wanneer er verschillende huidproblemen naast elkaar bestaan (zoals acne of rosacea) kan je het gebruiken.

Verder heeft vitamine C naast zijn antioxiderende eigenschappen nog andere voordelen: het remt de melanogenese, oftewel de aanmaak van melanine.

Een laatste ingrediënt om te overwegen, is bakuchiol. Het remt de activiteit van tyrosinase én heeft ook een onderdrukkend effect op de activiteit van de melanocyten. Een nuttig, relatief nieuw, ingrediënt dus in je pigmentatie-gereedschapskist.

3. Verminder de overdracht van melanine

Nu je de melanineproductie onder controle hebt, kun je kijken hoe je de melanineoverdracht naar de huidcellen kan tegenhouden. Dé krachtpatser hiervoor is niacinamide, die de ‘lopende band’ die melanine naar onze huid exporteert, kan vertragen.

4. Stimuleer afschilfering

Je kan melanine in de bestaande huidcellen ook afschilferen. Twee types ingrediënten zullen je daarbij helpen: alfahydroxyzuren en retinoïden. Beiden zullen ze de eliminatie van keratinocyten uit de hoornlaag stimuleren.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hero’s tegen hyperpigmentatie

Hieronder enkele van onze favoriete producten om hyperpigmentatie aan te pakken Mooie plus? De krachtpatsers in deze tubes zullen ook de algemene glow en gezondheid van je huid verbeteren. Niacinamide stimuleert bijvoorbeeld ook de huidbarrièrefunctie en hydratatie. Azelaïnezuur verbetert de huidtextuur, net als AHA’s. Retinoïden en bakuchiol verbeteren de kwaliteit van de huid en azelaïnezuur egaliseert roodheid. Win-win-win dus!

Oil-Free Milky Fluid SPF50

Beschermt tegen UVA, UVB, zichtbaar licht en infraroodstralen (Lancaster, € 37,10 voor 50 ml o.a. bij Parfuma).

10% Azelaic Acid Booster

Vervaagt pigmentvlekjes, kalmeert de huid en vermindert huidverkleuringen na puistjes (Paula’s Choice, € 39 voor 30 ml via paulaschoice.be).

Reset Bakuchiol Serum

Een serum geformuleerd met twee innovatieve, natuurlijke ingrediënten die vroegtijdige veroudering voorkomen en tegelijkertijd de huid intens verzachten en kalmeren, wat bijdraagt aan een gezonde gloed (Routinely, € 29,90 via routinely.com).

Intensive Pigment Whitening Serum

Met o.a. zoethoutwortelextract, ascorbinezuur, retinylpalmitaat, glycol- en melkzuur. Breng elke avond aan op zones met hyperpigmentatie (Wiotech, € 69,85 voor 30 ml in de (online) apotheek).

Pigmentbio C-Concentrate

Een kuur met verse en actieve vitamine C voor een intensieve pigmentcorrectie. Om haar kracht optimaal intact te houden zit ze afzonderlijk in een speciaal busje, beschermd tegen lucht en licht (Bioderma, € 32,99 voor 15 ml bij de (online) apotheek).

Liftactiv Glyco-C Night Peeling

Peeling met 10% vitamine C in en 10% glycolzuur; complex van 4% glycolzuur + 1% citric acid + 5% HEPES (Vichy, € 58 voor 30 ampullen (= 60-dagenkuur) bij de apotheek).

Skin Tone Balancer

De hooggeconcentreerde bio-actieve formule vertraagt het commando dat pigmentvorming in werking stelt, vermindert de productie van hyperpigmentatie én vertraagt de verspreiding van het pigment (Nannic, € 65,60 voor 30 ml via shop.nannic.be).

Age spot corrector én protector

Een duo in de strijd tegen pigmentvlekken. Het rijke serum begint al te werken bij de melaninevorming en corrigeert bestaande ouderdomsvlekken met exopolysaccharide en vitamine E. De luchtige dagcrème met SPF 30 vermindert pigmentvlekken en beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering (Doctor Babor, corrector: € 49,00 voor 50 ml, protector: € 39 voor 50 ml via be.babor.com).

Meer beautytips

Openingsbeeld: Routinely.