We zien er jonger uit dan ooit; de wetenschap evolueert constant en aan informatie geen gebrek. Maar wat smeer je anno 2020 voor de eeuwige jeugd? Wij selecteerden voor jou de crème de la crème van de antiaging cosmetica.

Prejuvenation: de sleutel tot succes

Wie diepe groeven wilt weg smeren, is eraan voor de moeite. “Hardnekkige rimpels pak je best aan met esthetische chirurgie,” volgens José Ginestar, directeur wetenschappelijk onderzoek bij Sisley. Wat niet wilt zeggen dat je crème helemaal niets doet. “Cosmetica werken vooral goed preventief, om tekenen van veroudering te verminderen. Ze geven je uitstraling bovendien meer vitaliteit.”

Ook volgens dermatoloog Dagmar Ostijn (dermadent.be) valt huidveroudering niet terug te draaien maar je kunt het wél vertragen. “Ik ben dan ook grote fan van prejuvenation in plaats van rejuvenation. Vroeg genoeg starten met antiaging is de sleutel tot succes.” Deze 3 pijlers zetten de rem erop:

1. Hydrateer met hyaluron

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die 1000 keer z’n eigen gewicht aan water kan vasthouden. De molecule is groot waardoor ie niet echt goed door je huid dringt. Hij blijft veeleer hangen aan de hoornlaag van je opperhuid en dat is prima. Daar zorgt het voor een plumping effect waardoor fijne lijntjes vervagen, je huid opbolt én er gehydrateerd uitziet. Aan de oorzaak van rimpels doen crèmes met hyaluronzuur helemaal niets.

Zoek in je ingrediëntenlijst naar: sodium hyaluronate, hyaluronic acid, sodium acetyl hyaluronate of potassium hyaluronate.

Hyaluron-Filler + Elasticity 3D serum (Eucerin, € 39,90 voor 30 ml in de (online) apotheek).

2. Smeer retinoïden tegen rimpels

Moleculen die wél klein genoeg zijn om door de lederhuid te dringen, zijn retinoïden. Het zijn vetoplosbare vitamines die goed door de huid penetreren én hun effectiviteit is bewezen. “Deze afgeleiden van vitamine A verfijnen de huidtextuur en stimuleren de collageen- en elastinesynthese van binnenuit. Het werkt zowel op stevigheid als op rimpels,” weet Ostijn.

Zoek in je ingrediëntenlijst naar: retinol, retinaldehyde, hydroxypinacolone retinoate, retinyl retinoate, retinyl palmitate of retinyl propionate.

Weetjes over vitamine A

  • Elke afgeleide wordt door de huid omgevormd tot vitamine A-zuur. Hoe meer stapjes, hoe zachter de variant. Retinyl propionate wordt bijvoorbeeld eerst omgezet tot retinol, daarna tot retinaldehyde om uiteindelijk opgenomen te worden als vitamine A-zuur.
  • Kies een luchtdichte, donkere verpakking.
  • Stabieler in combinatie met olie i.p.v. water.
  • Parfum heeft een slechte invloed op de stabiliteit; ga dus voor een parfumvrije formule.
  • Je product bevat best ook verzachtende bestanddelen en antioxidanten.
  • Bewaar fris.

Retinol Clearing Oil met retinyl propionate. Bevat ook 2% salicylzuur (BHA) tegen onzuiverheden. Dep voor het slapen 6 tot 10 druppels op een gereinigde huid (Dermalogica, € 89 voor 30 ml via dermalogica.be).

Plantaardige alternatieven voor retinoïden

Retinoïden hebben ook een keerzijde. Heb je een gevoelige huid, dan kun je last krijgen van irritatie. Bovendien is vitamine A énorm fototoxisch, je komt er dus maar beter niet mee in de zon. Start best met een lage concentratie óf kies voor één van deze zachtere, plantaardige alternatieven:

Le Lift Crème de Nuit

Huidvernieuwende nachtcrème met botanisch alfalfa concentraat dat even effectief zou zijn als retinol (Chanel, € 125 voor 50 ml via chanel.com).

Total Eye Lift oogcrème

Lift (biologisch haronga-extract) en verfrist (mimosawas) de oogzone in 60 seconden (Clarins, € 75 voor 15 ml via bnl.clarins.com).

Resveratrol-Lift verstevigende nachtcrème

Bevat een vegan collageenbooster en heeft de kalmerende geur van linde, verbena, petit grain, tijm, salie en verse munt (Caudalie, € 45,90 voor 50 ml via caudalie.com of bij de apotheek).

3. Boost je celenergie

Het zijn niet enkel rimpels die je leeftijd verraden, ouderdom weerspiegelt zich ook in je teint. Het verlies aan celenergie is dé nummer één oorzaak van een grauwe huid en meer en meer cosmeticamerken zetten hierop in. “Een energieke cel bestaat uit zo’n 3000 mitochondriën,” legt José Ginestar, directeur wetenschappelijk onderzoek bij Sisley, uit. “Het zijn die beestjes die je cel gezond houden; dat wil zeggen voor zoveel mogelijk ATP (energie) zorgen, vrije radicalen tegenhouden en zo de huid regenereren. Geraakt één van die mitochondriën beschadigd, zullen de anderen deze vernietigen om vergiftiging (lees: oxidatie) van de cel te voorkomen. Dankzij dit proces, ook wel: autofagie, komt de energie van een cel weer in balans. Deze ontdekking behaalde in 2016 de Nobelprijs voor Geneeskunde.”

Sisleÿa L’Intégral Anti-Âge La Cure: luxueuze 4-weken-kuur die de verwijdering van slechte mitochondriën bevordert, zo de celenergie verhoogt en het bindweefsel stimuleert. Smeer 8 pompjes ’s ochtends en ’s avonds (Sisley, € 890 voor een kuur van 4 flesjes via sisley-paris.com).

Lees ons volledig antiaging-dossier in het septembernummer van Feeling. Nog tot 23 september in de winkel!

Meer over huidveroudering

Openingsbeeld: Getty Images