Is de skinimalisme trend iets voor jou?

Sofie Albrecht

“Hoe meer producten, hoe beter” leek het lange tijd. Maar nu we ons steeds bewuster worden van de gevolgen (meer afval én soms zelfs huidproblemen), gaan we nadenken over wat onze huid écht nodig heeft. Enter skinimalisme aka ‘minder maar slimmer’ smeren. Onze beautyredactrice deed de test.

De absolute essentials

Op sociale media, in rapporten van trendwatchers én in google searches wordt de hashtag skinimalisme steeds populairder. Maar met hoeveel minder kun je het doen? Ik vroeg het aan Dr Samira Baharlou, esthetisch dermatoloog en kliniekhoofd dermatologie van het UZ Brussel. Volgens haar heeft een gezonde huid in principe alles wat ze nodig heeft: “lipiden om het vocht in de huid te houden, een ecosysteem van bacteriën en schimmels die in een goed evenwicht samenleven en de huid gezond houden, een goed functionerende hydrolipide laag die als een barrière indringers buiten houdt, ….”

Niets gebruiken is misschien een optie voor een 16-jarige, maar niet voor haar moeder (ik dus). Als veertigplusser vind ik make-up een godsgeschenk, want de tijd dat een plens koud water volstond voor een frisse glow is al lang voorbij. “Wanneer je make-up gebruikt, moet je je huid reinigen” weet dr Baharlou. “En een meer mature huid kan ook wat hulp gebruiken van een hydraterende verzorging om de huidbarrière te ondersteunen.” En als je dan toch aan het smeren bent, gebruik dan meteen ook een UV-bescherming. De beste manier om huidkanker én rimpels te voorkomen.

Hoe haalbaar is dat, minder smeren?

Mijn gebruikelijke verzorgingsroutine is niet bepaald minimalistisch te noemen. Het ochtendritueel bestaat uit een alcoholvrije tonic, serum (afhankelijk van de behoefte), oogcrème, dagcrème en een aparte SPF 50. ’s Avonds wordt er dubbel gereinigd met een olie of cleansing balm en een schuimreiniger, gevolgd door een toner of essence, serum, oogcrème & nachtcrème. Om de paar dagen voeg ik daar ook nog een exfoliërende lotion en een zuiverend of hydraterend masker aan toe. Een uitgebreide routine, maar het werkt wel voor mij. Elk product vult de werking van een ander aan. Er drie uitpikken en de rest skippen werkt dan ook niet echt voor mij: de oliereiniger laat nog een film na op mijn huid en de schuimreiniger is een tikje te agressief om solo te gebruiken. En in beide gevallen mis ik mijn tonic.

Delbôve Rituel Magique

Delbôve Rituel Magique

Delbôve Rituel Magique

Reinigen, tonen & hydrateren met slechts 2 producten

Duo Eau Sorcière & Crème Sorcière 50 ml, €97 – Koop hem hier

Chanel Les Beiges Sheer Healthy Glow Tinted Moisturizer

Chanel Les Beiges Sheer Healthy Glow Tinted Moisturizer

Chanel Les Beiges Sheer Healthy Glow Tinted Moisturizer

Geeft hydratatie, een transparant kleurtje, een mooie glow én UV-bescherming

Chanel, €45 – Koop hem hier

Een andere aanpak

Ik gooi het over een andere boeg en probeer het Rituel Magique van Delbôve. De Crème Sorcière is een verzorgingscrème met 9 medicinale planten en antioxidanten die ook als cleansing cream dient in combinatie met de Eau Sorcière essence. Dan heb ik toch nog een toner! Dat blijkt wat voorbarig: omdat de essence behoorlijk geconcentreerd is, moet je hem de eerste 4 weken verdunnen in water om je huid te laten wennen. Je kunt hem wel puur gebruiken op compressen om jeuk, acné en zelfs blauwe plekken te verzorgen.

Ik neem een nootje crème en wrijf de compacte botertextuur op mijn gelaat. De reinigingssponsjes dompel ik onder in een kommetje lauw water met een paar sprays Eau Sorcière. Met mijn natte vingers mousseer ik de crème op, zodat alle vuil op mijn huid wordt losgemaakt. Ik masseer mijn huid een tweetal minuten tot de crème is opgelost, de laatste restjes haal ik weg met de sponsjes. Die zorgen tegelijkertijd ook voor een zachte scrub. Toch moet ik nog een eye make-up remover gebruiken om mijn wimpers helemaal mascaravrij te krijgen. Mijn huid voelt even proper aan als na het dubbel reinigen, maar ook zacht en comfortabel. Aanvankelijk gebruik ik nog een nootje crème als moisturiser, maar die blijkt wat te rijk voor mijn gemengde huid. ’s Morgens voeg ik er nog UV-bescherming in een getinte, hydraterende formule (bijvoorbeeld Chanel les Beiges SPF 50) aan toe. ’s Avonds is mijn huid perfect gelukkig zonder iets extra.

Werkt dat voor iedereen?

Mijn routine is terug gebracht tot 4 producten en dus gehalveerd. En ik moet toegeven dat het zo ook gaat: mijn huid is rustig, zacht en zuiver. Maar toch blijf ik het gevoel hebben dat er iets mist. Al is dat misschien eerder psychologisch dan fysiek. Ik houd ervan om mijn huid te verzorgen, om producten af te stemmen op de behoeften van het moment. En een basic routine van reinigen, hydrateren en beschermen volstaat niet om mijn pigmentvlekken, onzuiverheden, dalend collageengehalte en andere issues waar een mature huid mee te kampen heeft, aan te pakken. Dr Baharlou is het met me eens: “Een basisroutine is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je huidveroudering wilt afremmen heb je ingrediënten als vitamine C of retinol nodig. Ook aandoeningen als rosacea of acné moet je behandelen met specifieke producten.” Skinimalisme laat ik dus aan me voorbij gaan. Hoewel het zeker loont om na te denken over wat je huid écht nodig heeft.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content