Kijk verder dan je rimpels: ook deze 2 interne processen werken huidveroudering in de hand

Lise Milbou

We zien er jonger uit dan ooit; de wetenschap evolueert constant en aan informatie geen gebrek. Maar wat smeer je anno 2021 voor de eeuwige jeugd? Wij selecteerden voor jou de crème de la crème van de antiaging cosmetica.

Kijk verder dan je huid

“Niet enkel je huid, ook z’n ondersteunend weefsel is belangrijk als je het over veroudering hebt,” weet dermatoloog Dagmar Ostijn (dermadent.be). “Je huid zelf veroudert, maar ook je vet en bot spelen een grote rol. Ik vergelijk het graag met een tent waaronder je de pilaren vandaan haalt.”

Broos bindweefsel

In je lederhuid (ofte: dermis, onder je epidermis) ligt het bindweefsel dat verantwoordelijk is voor de productie van collageen, hyaluronzuur en elastine. Dé drie elementen die verantwoordelijk zijn voor een strakke, stevige huid. “Naarmate we ouder worden, verandert de textuur van dat bindweefsel,” volgens Ostijn. “Op plekken waar het van slechtere kwaliteit is, gaat de rek eruit en krijg je rimpels.”

Brokkelend bot

Een andere factor die we vaak over het hoofd zien bij huidveroudering, is je botstructuur. “Je oogkassen worden groter met de leeftijd en dat heeft heel wat gevolgen,” weet Ostijn. “Het bot rond je oog en kaak wordt dunner waardoor de huid die erover hangt minder steun krijgt.”

Verdwijnend vet

“Tot slot heb je nog het onderhuids vet; hoe ouder je wordt, hoe minder je ervan hebt. Bovendien heeft het overblijvend vet de neiging zich naar onder te verplaatsen door de zwaartekracht. Enkel (veteigen) fillers kunnen dit tekort corrigeren.”

Eeuwig jong: 3 persoonlijke tips van de dermatoloog

Dermatoloog Dagmar Ostijn onthult meteen ook haar 3 gulden geheimen om die jeugdige uitstraling te rekken.

1. Smeer zonnecrème

Dé nummer één tip: bescherm je tegen uv. Zon breekt collageen af en doet vrije radicalen ontstaan die het DNA in de huidcellen aanvallen. Gevolg? Meer fijne lijntjes, verkleuring en een dunnere huid waardoor bloedvaten zichtbaarder worden.

2. Overweeg oestrogeentherapie

Na de menopauze wordt je huid extra dun en broos. Door een duik in oestrogeen komt veroudering in een stroomversnelling. Met akkoord van de gynaecoloog (belangrijk want het kan je risico op borstkanker vergroten!) is oestrogeentherapie het overwegen waard. Naast huidveroudering, vermindert het ook het risico op botontkalking, hart- en vaatziekten.

3. Exfolieer en peel

Om je antiaging crèmes écht goed te laten doorsijpelen, heb je een goed doorlaatbaar ‘canvas’ nodig. Daarom is het belangrijk regelmatig (maximum 3 keer per week) te exfoliëren, om dode huidcellen te verwijderen. Het maakt je teint meteen ook minder dof. Bij de dermatoloog kun je terecht voor een extra geconcentreerde chemische peeling; dat doe je best om de 6 weken.

Zonnecrème tegen vlekken en rimpels SPF50+

Zonnecrème tegen vlekken en rimpels SPF50+

Zonnecrème tegen vlekken en rimpels SPF50+

Photoderm Spot-Age SPF50+ met antioxidantboost (PharmaMarket, € 13,71 (i.p.v. € 24,99) voor 40 ml in de (online) apotheek).

Minerale zonnecrème SPF30

Minerale zonnecrème SPF30

Minerale zonnecrème SPF30

Natural Daylight Defense zonbescherming (RainPharma, € 19,95 voor 200 ml).

Exfoliërende gel tegen vervuiling

Exfoliërende gel tegen vervuiling

Exfoliërende gel tegen vervuiling

Een gel-crème met hoge concentratie roze jojobaballetjes die de huid op milde wijze scrubben (Chanel, € 47 voor 75 ml).

Meer over beauty

Openingsbeeld: Getty Images

Partner Content

Gesponsorde content