Er is één iets dat heel wat mensen over het hoofd zien bij hun skincareroutine: de lippen. Terwijl net dìt de zone is die de eerste tekenen van veroudering duidelijk toont. Met de leeftijd duiken hier fijne lijntjes, volume- en kleurverlies op. Wil je dit tegengaan, dan lees je hieronder hoe.

Wat gebeurt er met je lippen als je ouder wordt?

Met de leeftijd nemen het ondersteunend collageen, de ‘vetkussentjes’ en de spieren in en rondom je lippen snel af. Hierdoor worden ze dunner en verschijnen er fijne lijntjes. Tegelijkertijd kan het zachte weefsel in je lippen plots herverdeeld worden waardoor ze hun stevigheid zullen verliezen. Ook een brozere botstructuur kan ervoor zorgen dat je lippen er wat ingevallen uitzien. Meestal zie je deze veranderingen voor het eerst rond je 40ste.

Waarom verliezen ze hun kleur?

Je zal ook merken dat je lippen steeds harder hun roodroze kleur zullen verliezen. Dit heeft iets te maken met je bloedvaten. De bloedvaten in je liplijn (ofte: de grens tussen je lippen en de omringende huid) nemen met de leeftijd af waardoor de kleur afzwakt. Om dit verlies te compenseren, kan je niet meer doen dan een mooie lippenstift uitkiezen. Gelukkig zijn er heel wat prachtige tinten op de markt die je lippen weer levendig maken.

Dit kan je zelf doen

Lipveroudering heeft een veelzijdige aanpak nodig; zoek een product dat verschillende ingrediënten combineert en zowel hydrateert, herstelt, verzacht als beschermt.

1. Trek vocht aan

Eén van de beste ingrediënten om dit te doen, is hyaluronzuur. Door water te absorberen uit de onderste huidlagen van je lippen, neemt de hydratatie in de bovenste lagen toe. Resultaat? Minder lijntjes en meer plump.

2. Herstel en versterk

Peptiden zijn in staat de onderliggende huidstructuren weer te versterken en op termijn steviger te maken, ook die van je lippen. Hierdoor kunnen ze de natuurlijke vorm van je mond behouden. Breng je ze op de buitenste rand van je lippen aan, dan kunnen ze er fijne lijntjes verdoezelen. Ook ingrediënten die de huidbarrière versterken, zijn slim. Denk aan omega-vetzuren, antioxidantrijke plantaardige oliën en ceramiden. Een sterke huidbarrière zorgt ervoor dat externe factoren beter worden afgeweerd.

3. Hou je lippen soepel

Fijne lijntjes vallen vooral op bij droge lippen. Enter: verzachtende stofjes die je lippen meteen soepel maken. Met squalaan en castorolie zit je bijvoorbeeld goed.

4. Bescherm ze tegen de zon

Ook externe factoren als uv-stralen en roken spelen een rol; deze veroorzaken volumeverlies, rimpels en zorgen voor een doffere uitstraling. Het komt eropaan je ertegen te beschermen door niet te roken en een lippenstift, -gloss, -booster of -balsem met minimum SPF 30 te gebruiken. Ook een dekkende lippenstift met veel pigment zou een klein beschermlaagje bieden tegen de zon.

Anti-Aging Lip Gloss SPF 40

Paula’s Choice
€ 25 – Shop het hier

Fortune Balm SPF 30

Rituals
€ 10,50 – Shop het hier

Protective Lip Treatment SPF 30

clé de peau
€ 56,50 – Shop het hier

Lipbalsem voor de gevoelige huid SPF 50+

Avène
€ 8,29 bij de apotheker

Lipscreen SPF 40

Supergoop!
€ 27 – Shop het hier

Lippenbalsem SPF 50

Paula’s Choice
€ 13 – Shop het hier

Ultra-gepigmenteerde, matte lipstick

Dior
€ 45 – Shop het hier

Behandelingen in het salon

Diepe lip- of rokersrimpels kan je weer ongedaan maken met een laserbehandeling, Plexr of fillers. Ze corrigeren de lijnen rond je mond en herstellen de contour, structuur en hydratatie van je lippen. Weet wel dat je ook hier altijd plaatselijk een product zal moeten aanbrengen voor het mooiste resultaat.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer beautytips

Openingsbeeld: Spotlight.