Dit is de enige juiste manier om je zonnecrème veilig aan te brengen

Ook tijdens een warme nazomer is het belangrijk je huid te beschermen. Een goeie zonnecrème shoppen is één ding, jezelf hiermee veilig insmeren iets anders. Zo doe je dat precies.

1. Hoeveel zonnecrème heb je nodig?

We hebben doorgaans de neiging zo weinig mogelijk te smeren en dat is allesbehalve de bedoeling. Wees kwistig en smeer voldoende. In theorie is dit 2 milligram zonnemelk per vierkante centimeter; dat komt neer op ongeveer een halve theelepel zonnecrème voor het gelaat en één eetlepel per arm of been.

2. Beschermt een SPF30 twee keer zo goed dan een SPF15?

Nee, SPF is wiskundig niet zo eenvoudig als het lijkt. Ook 2 keer een SPF15 over elkaar smeren, heeft niét hetzelfde beschermende effect als een SPF30. Wel moet je dus kwistig zijn in het smeren. Om de neiging van een te dunne laag te compenseren, raden dermatologen daarom altijd een hogere factor aan dan je denkt nodig te hebben. Grijp liefst naar een zonnecrème met minstens factor 30.

3. Bestaat er een filter die 100% beschermt?

Geen enkele zonnecrème blokkeert 100% uv. Een SPF100 is om die reden dan ook misleidend. Een SPF30 blokkeert 96,6% van de straling. SPF50 biedt rond de 98% bescherming en een SPF 100 tot 99%. Er bestaat ook SPF130 die nog nét ietsje beter beschermt maar er is geen enkel product op de markt dat 100% van de stralen tegenhoudt.

4. Kan je achter glas ook verbranden?

Glas houdt énkel UVB tegen. Van de UVA stralen komt zo’n 50% door glas heen. Hoewel UVB de grootste oorzaak is voor zonnebrand kan UVA hier ook aan bijdragen. Dus ja, achter glas kan je ook licht verbranden of pigment krijgen. Ook de kans op vervroegde huidveroudering en huidkanker neemt toe.

5. Kan je in de schaduw verbranden?

Zand kan uv-licht weerkaatsen, ook al zit je onder een parasol in de schaduw. Let dus op en smeer je in, zelfs als je niet direct bent blootgesteld aan de zon.

6. Kan ik mijn zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?

Kijk naar de ‘periode after opening’, die staat in het potje met deksel op de achterkant van je tube. Dit cijfer geeft aan hoeveel maanden je een product kan gebruiken na opening. Ongeopende zonneproducten kan je in een donkere, koele plaats vrij lang bewaren.

7. Hoe verzorg je de verbrande huid het best?

Hydrateer! Liefst met een occlusieve crème (eentje die een laagje legt) die goed wat vocht vasthoudt en véél antioxidanten bevat.

 

Meer zomerbeauty

Openingsbeeld: Hunkemöller SS21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content