Met rimpels word je geboren, althans toch met het gen. Genen bepalen immers hoe snel je er oud uitziet maar er zijn nog heel wat oorzaken die ervoor zorgen dat je vlugger uit de plooi geraakt. Deze processen maken je ouder, en soms kan je er simpelweg niets aan doen.

Het MC1R-gen

Genetische aanleg speelt uiteraard een grote rol bij veroudering. Een studie in de Volkskrant zegt dat de ontwikkeling van het gen MC1R, ook wel het ‘rimpel-gen’, beslist over de mate waarin ons gezicht veroudert. Als je dit gen hebt, heb je een grotere kans om er snel ouder uit te zien dan anderen. Dermatoloog Tamar Nijsten zegt verder in een interview met de Volkskrant dat je rimpelvorming voor zo’n vijftig procent afhankelijk is van je genen.

Man of vrouw?

Ook je geslacht is een bepalende factor, dat bleek eerder al door dit fenomeen. De relatie tussen roken en rimpels ligt bij vrouwen immers twee keer hoger dan bij mannen! Maar ook de zone waar je rimpels krijgt, is verschillend bij mannen en vrouwen. Mannen krijgen vaker last van hangende oogleden, terwijl vrouwen meer aanleg hebben voor kraaienpootjes en kleine rimpels. Door gezichtsbeharing wordt er bij mannen bovendien meer huidvet in de haarzakjes geproduceerd waardoor hun gezicht letterlijk opgevuld wordt, met minder rimpels tot gevolg. Rond hun 70ste neemt die productie van huidvet af en komt rimpelvorming bij mannen in een stroomversnelling.

Je levensstijl

Naast deze twee dingetjes, zijn er ook nog factoren waar je wél iets aan kan doen. Je levensstijl bijvoorbeeld. Uit een onderzoek met eeneiige tweelingen blijkt dat levensstijl negatieve effecten kan hebben op het ouderdomseffect. Er bestaat bijvoorbeeld een sterke negatieve invloed op veroudering door roken en een te hoge mate van blootstelling aan de zon. Volgens Tamar Nijsten heeft uv-straling een schadelijk effect, vooral voor mensen met weinig pigment (ofte: wanneer je heel snel verbrandt). Smeer dus elke dag een zonnecrème, want UVA-stralen (die rimpels veroorzaken) komen ook door de wolken heen.

Ook stress heeft een invloed op je huid. “Een gezicht is het dagboek van iemands leven,” zegt epidemioloog Raymond Noordam aan de Volkskrant. “Als je doorgaans iets minder energie hebt en negatiever in het leven staat, oog je ouder, onder meer door een vermoeide blik.” Ook van deze slechte gewoontes krijg je sneller rimpels.

De nieuwste anti-rimpel potjes

Re-Nutriv Ultimate Diamond – Estée Lauder

Deze nieuwe super rijke crème van Estée Lauder bevat een exclusief extract van zwarte diamanttruffel. De technologieën voor een langere cellulaire levensduur zorgen voor een huidje met mooie contouren en amper lijntjes en rimpels.

De Re-Nutriv Ultimate Diamond Transformative Energy Creme Rich (€ 418,45) is sinds 1 oktober 2018 te koop bij de Estée Lauder-counters van Galeria INNO en online op www.esteelauder.be.

Coup d’Excellence DNA Elixir – Nannic

Het nieuwe elixir van Nannic bevat een hooggeconcentreerde probiotische formule die je DNA beschermt en rimpels vermindert. Het beschermt de huid tegen de oxidatieve werking van pollutie én herstelt schade door de zon. Verder vermindert dit product het transepidermaal waterverlies en biedt het een liftend effect dankzij de grote hoeveelheden natuurlijk collageen. Een extract van Tremella Fuciformis hydrateert en beschermt dan weer tegen oxidatie door pollutiestress.

Coup d’Excellence DNA Elixir van Nannic (€ 89 voor 15ml) is vanaf nu beschikbaar via de aangesloten NANNIC instituten of via de online shop op www.nannic.be.

Blemish Fix – Verso Skincare

Deze is een goeie voor acnegevoelige huidjes. Retinol 8 ontstopt de poriën, vermindert ontsteking en houdt de huid schoon en fris maar gaat ook de strijd aan met veroudering door de huidvernieuwing te bevorderen. Fijne lijntjes en rimpels verminderen en de huidtint wordt egaler.

De Blemisch Fix van Verso Skincare (€ 90 voor 30ml) is te koop bij Senteurs d’Ailleurs (Brussel + webshop), Verso (Antwerpen), Fin du Jour (Antwerpen, Gent, Kortrijk + webshop) en Blos (webshop).

Premium La Cure – Laboratoria Lierac

Lierac bezit het ultieme verjongende shot! Stress, ziekte of een emotionele shock kunnen ervoor zorgen dat je huid er plots heel wat ouder uitziet. Deze ‘plotse veroudering’ pakt Laboratoria Lierac nu aan. Om de huid zowel te herstellen en te verjongen als de veroudering om te keren, concentreerden ze zich op twee pas ontdekte belangrijke proteïnen, de FOXO- en de GDF-11-proteïne. Het shot heeft in amper 28 dagen een herstellend, regenererend en revitaliserend effect.

Vanaf half oktober beschikbaar in de apotheek, parafarmacie en bij lierac.be voor € 119.

Elastin Drops anti-age recompacting – Collistar

Collistar heeft elastine geïsoleerd en als destillaat in een flacon met pipet gestopt. De textuur absorbeert snel en is geschikt voor alle huidtypes. Je contouren worden strakker en je huid heeft meer energie.

De Elastin Drops van Collistar (€ 41,95 voor 30 ml) zijn in België exclusief te koop bij ICI PARIS XL.


Openingsbeeld: Sézane AW18

Meer anti-rimpel trucjes