Laten we meteen met de deur in huis vallen: oliën hydrateren je huid en haar niét. Nooit gedaan, zullen het ook nooit doen. Maar dat betekent niet dat je ze overboord moet gooien… Wij leggen het even voor je uit.

Wat doen oliën écht?

In de beauty-industrie wordt te pas en te onpas met claims gegooid en vooral ‘hydratatie’ is een populaire. Toch wordt het woord niet altijd correct ingezet. Zo zijn volgens heel wat beautylabels hun oliën hydraterend terwijl dat technisch gezien gewoonweg niet kan. Laten we dat even verklaren…

Doe je de Oxford-woordenboek open, dan definieert-ie hydratatie als “het proces waardoor iets water absorbeert.” Een lesje basis-chemie leert ons dat olie ‘hydrofoob’ is wat wil zeggen dat het bang is van water en het dus afstoot. Met andere woorden: het voegt zéker geen water toe aan je huid of haar en trekt ook geen water aan.

Maar wat proberen merken dan eigenlijk te zeggen als ze beweren dat hun oliën ‘hydraterend’ zijn? Wel, oliën zijn in staat het vochtgehalte in je haar en huid vast te houden en zijn dus enkel een onderdeel van het hydratatieproces. Ze voegen géén vocht toe en trekken het ook niet aan maar sluiten het wél in.

Hydration ≠ moisturization

Hydration en moisturization zijn dus heel verschillende dingen. Hydratatie in huidverzorging betekent het aanbrengen van water of waterbindende ingrediënten op je huid, denk aan hyaluronzuur of glycerine. Moisturization daarentegen betekent het smeren van verzachtende ingrediënten op de huid, die uitdroging en transepidermaal vochtverlies tegengaan.

Oliën houden vocht dus vast en zijn over het algemeen heel vergelijkbaar qua samenstelling. De algemene structuur van olie wordt een triglyceride genoemd, ofte: een glycerinemolecule met drie verschillende vetzuren eraan vast. Ze versterken de huidbarrière waardoor die beter vocht kan vasthouden.

Oliën zet je dus in als occlusief middel om vocht in te sluiten. Tegelijkertijd kunnen ze ook verzachtend werken en je huid gladder laten aanvoelen. Je gaat er dan wel vanuit dat de huid al gehydrateerd is vooraleer de olie wordt aangebracht.

Baksteen-cement-analogie

Om alles te onthouden, halen we graag even de baksteen-en-cement-analogie aan, waarbij de bakstenen de huidcellen zijn en het cement uit lipiden bestaat. Moeilijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat lipiden (het cement) verdwijnen waardoor je huid vochtarm wordt. Oliën zijn vervolgens in staat deze lipidenlaag weer aan te vullen zodat je huidcellen (de bakstenen) opnieuw vocht kunnen binnenhouden. Een sterke huidbarrière voorkomt dat er water ontsnapt, waardoor de huid gehydrateerd blijft.

Het verschil tussen een olie of een crème? Wel, je dag- en nachtcrème of serum dringen doorgaans door de buitenste lagen van je huid en trekken er water aan. Ze creëren ook een barrière die het verlies van water aan het huidoppervlak vermindert. Oliën daarentegen fungeren ook als barrière maar blijven aan het huidoppervlak.

Is olie overbodig?

Zéker niet. Traditionele, vochtinbrengende crèmes krijgen voorrang maar pure oliën (denk aan camelia-, rozenbottelzaad-, druivenpit- en marula-olie) kunnen zeker een paar dagen per week ingezet worden om andere producten te helpen houden waar ze horen. Vooral ‘s avonds, na het reinigen en hydrateren, kunnen ze prettig zijn.

Vocht aantrekken én insluiten

Consumenten gaan dus best op zoek naar producten die water aantrekken en vocht helpen insluiten. Dat kan je doen door eerst een crème en dan een olie te gebruiken of producten te kiezen die beiden combineren in één formule. Zulke emulsies of conditioners bevatten dan best zowel ingrediënten op olie- als op waterbasis. Hieronder enkele lichtgewicht oliën (die je dus best combineert met een hydraterende crème) en twee-in-éénproducten:

Miracle Facial Oil van Omorovicza

Dit flesje bevat rozenbottel-, duindoorn-, zoete amandel- en teunisbloemolie. Hoewel het niet “direct hydrateert”, zoals het merk beweert, vermindert het droogheid en verzacht het fijne lijntjes zonder te irriteren.

€ 96,05 voor 30 ml via cultbeauty.com.

100% pure arganolie van Secret d’Afrique

Deze pure arganolie werkt zowel voor haar als huid. Het helpt om kroes te controleren en geeft glans terwijl het op je huid vocht zal insluiten.

€ 10,09 voor 60 ml bij Kruidvat.

Cleanance Matterende Emulsie van Eau Thermale Avène

Biedt vocht en hydratatie dankzij een combinatie van zonnebloemolie, bronwater en glycerine. Tegelijkertijd wordt ongewenst glimmen verminderd.

€ 17,50 voor 40 ml bij de apotheek.

Peptide Emollient Veil van Decree

Emulsie met Rosa Damascena bloemenwater, peptides en voedende botanische oliën waaronder candelilla, jojobazaad en rijstzemelen, verzorgende abrikozenpitolie. Verder bevat-ie ook squalaan om het vochtgehalte te verhogen, een hyaluronzuurcomplex om te hydrateren en te verzachten en antioxidanten om te verhelderen en beschermen.

€ 56,50 voor 50 ml via cultbeauty.com.

No. 5 Bond Maintenance Conditioner van Olaplex

Conditioner met onder andere sojaboon-, camellia-, avocado- en zonnebloemolie. Herstelt en versterkt de ‘zwavelbruggen‘.

€ 27,50 voor 250 ml via debijenkorf.be.

Leave In Conditioner van Ouai

Deze spray met baobabzaad-, argan- en teunisbloemolie nevel je vóór het kammen en/of de hittestyling lichtjes door vochtig haar. Je hoeft ‘m nadien niet uit te spoelen.

€ 27,95 voor 140 ml via zalando.be.

Honey Infused Leave-In Conditioner van Gisou

Deze leave-in conditioner gebruik je na en tussen wasbeurten door voor zijdezacht, sterker en gezond haar. Hij bevat onder andere honing, baobabzaad- en arganolie.

€ 30 voor 150 ml via gisou.com.

Meer beautytips

Openingsbeeld: Getty Images.