Micellaire waters zijn dé backstage must-have van make-up artiesten. Tijdens de Fashion Weeks vloeien er liters over de gezichten van modellen, want: het is een snelle en makkelijke manier om make-up te verwijderen. Ook in onze eigen badkamer kunnen we haast niet meer zonder, maar als je ze op een foute manier gebruikt, doen ze je huid meer kwaad dan goed.

Het gevaar van micellen

Een micellair water ziet eruit als een toner en je gebruikt hem ook net hetzelfde. Je sopt wat op een watje en swipet ermee over de gezicht. Toch moet je ermee opletten, zegt dermatoloog Sam Bunting. In de vloeibare basis zitten ‘vuillokkers’ die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”

Micellen zijn oppervlakte-actieve stoffen of olie-in-water moleculen. “Voor heel wat mensen kan het geen kwaad dat er wat op de huid blijft maar mensen met een droge of gevoelige huid zullen er niet tegen kunnen,” waarschuwt Bunting. Vooral ingrediënten als sodium lauryl sulfate (SLS) vermijd je best.

“Verder schuilt er niet enkel gevaar in het feit dat er stofjes achterblijven maar ook dat ze de volgende stap in je routine kunnen blokkeren. Serums en moisturizers zullen minder effectief zijn en zelfs onzuiverheden veroorzaken.” Daarom heeft Dr. Bunting een simpele oplossing: “was je gezicht achteraf met water.”

Dubbele reiniging

Toch is een diepere reiniging voor élk huidtype aangeraden om je poriën proper en je oliën in balans te houden. Micellair water reinigt immers enkel aan de oppervlakte. Als je toch verknocht bent aan je micellair water, kan je hem best gebruiken als eerste stapje van je dubbele reinigingsroutine.

Dermatoloog Dr Anjali Mahto gaat akkoord. “Een micellair water is goed als avondreiniging wanneer je komaf wil maken met make-up, vuil, zweet en uitlaatgassen. Een tweede reiniging met een schuimende gel of crème zorgt ervoor dat je huid de actieven in je nachtcrème (denk aan retinol) beter kan opnemen.”

Nog één tip: “als je een micellair water aanschaft, is het best eentje zonder al teveel ingrediënten, denk aan exemplaren zonder parfums of essentiële oliën,” zegt Bunting. Haar favoriet is de Bioderma Sensibio (€ 8,77 via newpharma.be). Dr Mahto is ook fan van Bioderma maar gebruikt ook geregeld Garnier (€ 6,29 bij Kruidvat) en die van La Roche-Posay voor de reactieve huid (€ 10,76 via farmaline.be).

De nieuwste luxe-generatie

Crystal Micellar Water

La Prairie
€ 121 voor 150 ml – Shop het hier

L’Eau Micellaire

Chanel
€ 38 voor 150 ml – Shop het hier

 

Operatie schone huid

Openingsbeeld: IMaxTree