Oppassen! Op deze manier kan micellair water je huid beschadigen

Een micellair water is dé backstage must-have van make-up artiesten, want het is een snelle en makkelijke manier om make-up te verwijderen. Ook in onze eigen badkamer kunnen we haast niet meer zonder, maar als je ze op een foute manier gebruikt, doen micellaire waters je huid meer kwaad dan goed.

 

Het gevaar van micellair water

Een micellair water ziet eruit als een toner en je gebruikt hem ook net hetzelfde. Je sopt wat op een watje en swipet ermee over je gezicht. Toch moet je ermee opletten, zegt dermatoloog Sam Bunting. In de vloeibare basis zitten ‘vuillokkers’ die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”

Micellen zijn oppervlakte-actieve stoffen of olie-in-water moleculen. “Voor heel wat mensen kan het geen kwaad dat er wat op de huid blijft maar mensen met een droge of gevoelige huid kunnen er vaak niet tegen,” waarschuwt Bunting. Vooral ingrediënten als sodium lauryl sulfate (SLS) vermijd je best.

“Verder schuilt er niet enkel gevaar in het feit dat er stofjes achterblijven maar ook dat ze de volgende stap in je routine kunnen blokkeren. Serums en moisturizers zullen minder effectief zijn en zelfs onzuiverheden veroorzaken.” Daarom heeft Dr. Bunting een simpele oplossing: “was je gezicht achteraf met water.”

Dubbele reiniging

Een diepere reiniging is sowieso voor élk huidtype aangeraden om je poriën proper en je oliën in balans te houden. Micellair water reinigt immers enkel aan de oppervlakte. Als je toch verknocht bent aan je micellair water, kan je hem best gebruiken als eerste stap van je dubbele reinigingsroutine.

Dermatoloog Dr Anjali Mahto gaat akkoord. “Een micellair water is goed als avondreiniging wanneer je komaf wil maken met make-up, vuil, zweet en uitlaatgassen. Een tweede reiniging met een schuimende gel of crème zorgt ervoor dat je huid de actieven in je nachtcrème (denk aan retinol) beter kan opnemen.”

Nog één tip: “Als je een micellair water aanschaft, is het best eentje zonder al teveel ingrediënten, denk aan exemplaren zonder parfums of essentiële oliën,” zegt Bunting. Haar favoriet is de Bioderma Sensibio (€ 11,99 via newpharma.be). Dr Mahto is ook fan van Bioderma maar gebruikt ook geregeld Garnier (€ 6,99 bij Kruidvat) en die van La Roche-Posay voor de reactieve huid (€ 18,85 via Newpharma).

De nieuwste luxe-generatie

Crystal Micellar Water

Crystal Micellar Water

Crystal Micellar Water

La Prairie
€ 141,90 voor 150 ml – Shop het hier

L’Eau Micellaire

L'Eau Micellaire

L’Eau Micellaire

Chanel
€ 39 voor 150 ml – Shop het hier

 

Operatie schone huid

Openingsbeeld: IMaxTree

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content