Omdat we ons afvroegen met welk beautyprobleem jullie écht zitten, vroegen we onlangs via Instagram naar jullie kwaaltjes. Eentje die vaak terugkwam: “Hoe maak ik komaf met een puist, vlak voor een (trouw)feest?” Dermatoloog Thomas Maselis weet raad.

Hoe ontstaat een puist?

“Een puist is meestal een ontstoken talgkliertje,” zegt Maselis. “Dat talgkliertje kan verstopt geraken door verkeerd gebruik van cosmetica, door pitsen of door hormonen. Als een puist echt actief ontstoken is (dat wil zeggen dat er een kopje opstaat) is het meestal een bacterieel probleem.”

Hoe laat je een puistje snel verdwijnen?

“Je kan een ontsmettende crème gebruiken als isobetadine,” tipt Maselis. “Ook ontsmettingsalcohol werkt.” Een instant behandeling die veel celebs toepassen, is een steroïde injectie. Het zou meteen de roodheid en zwelling verminderen. Volgens de dermatoloog moet je hier wel mee opletten: “Steroïden of cortisone zullen de zwelling even onderdrukken maar de dag nadien wordt de puist nog erger.”

Hoe voorkom je ze?

Smeer ‘s nachts crèmes die salicylzuur, groene thee, zwavel of azelaïnezuur bevatten. Als dit niet helpt, raadpleeg dan de dermatoloog.

Pannohydra met Cetiol V®, Sepimat CP5® en Serenshield®

Pannoc (Belgisch merk) – € 15,80 voor 50 ml bij de (online)apotheek.

Clear Purifying Clay Mask met groene thee

€ 32 voor 88 ml, shop het bij Paula’s Choice.

Cleanance Comedomed met mariadistelextract

€ 18,90 voor 30 ml bij Avène (apotheker).

Sebium nachtpeeling met glycolzuur

€ 18,21 voor 40 ml bij Bioderma (apotheker).

 

Meer raad van de dermatoloog

Openingsbeeld: IMaxTree