© Getty Images.

Dermatoloog duidt: 7 x alternatieve ingrepen voor wie niet onder het mes wil

Sofie Albrecht

Bang om onder het mes te gaan? Voor sommige ingrepen bestaan er ook minder ingrijpende alternatieven. Ze hebben een tijdelijk effect, vragen minder hersteltijd én zijn minder duur. Ontdek hier 7 alternatieven voor het mes.

Mooi ben je, en blijf je. De dermatoloog, het schoonheidsinstituut en hightech cosmetica kunnen je echter wel helpen ouderdomskwaaltjes tegen te gaan. Lees hier alle artikels uit onze Strakker Zonder Snijden-gids.

Niet-invasief is de toekomst

Minder invasieve ingrepen lijken de toekomst, waardoor steeds meer plastisch chirurgen hun aanbod gaan verruimen met dergelijke ingrepen. De wetgever acht een plastisch chirurg bekwaam om alle esthetische behandelingen uit te voeren. Over de andere artsen en professionals blijft hij veel vager. “Elke arts mag kleine ingrepen uit voeren, die onder lokale verdoving kunnen gebeuren”, stelt dr. Ingrid van Riet van Carpe Clinic Antwerp. “In extremis zou een huisarts een ooglidcorrectie of zelfs een liposuctie kunnen doen, zolang er geen algemene verdoving aan te pas komt, waar voor je een anesthesist moet inschakelen.” Maar ook voor schijnbaar eenvoudige en minder invasieve behandelingen, zoals het inspuiten van een spierontspanner of een filler, hoef je volgens de wet niet naar een gespecialiseerd arts te gaan. Niet ideaal, vindt dr. Van Riet. “Het lijkt heel eenvoudig en gemakkelijk, maar die paar prikjes in je voorhoofd vragen heel wat kennis en opleiding. Als je niet precies weet wat je doet, kan het fout lopen, met zelfs blindheid in uitzonderlijke gevallen als gevolg.”

Naast een goede kennis van de anatomie werken gespecialiseerde artsen zoals dr. Van Riet ook met bepaalde tools om elk risico uit te sluiten. “Met een echografie kun je zien waar de bloedvaten of fillerresten zich precies bevinden. We hebben ook een Augmented Anatomy-tool, waarmee je een MRI van alle aders en slagaders op het gelaat kunt projecteren, zodat je veilig en pre­cies kunt injecteren. Ook wanneer je met lasers en peelings werkt, is een goede kennis van de huid en huidtypes zeer belangrijk.” Kies je arts dus wijs. Ook voor minder ingrijpende behandelingen.

7 x alternatieven voor het mes

Voor een ooglidcorrectie

1) PlexR plasmapen of een CO2-laser
“Wanneer de huid van de oogleden nog niet al te erg verslapt is, zijn de PlexR of een CO2-laser goede opties”, vindt dr. Van Riet. “Onder lokale verdoving worden kleine gaatjes gemaakt in de overtollige huid. De PlexR of de laser warmt de zone op, waardoor de huid krimpt en het ooglid weer strakker wordt.” Beide behandelingen geven minuscule brandwondjes, die na twee weken verdwijnen.

Prijskaartje? Voor de Plexr € 550, voor de CO2-laser vanaf € 350.

2) Botox voor een wenkbrauwlift
“Wanneer je botox op de juiste plek inspuit, kun je je wenkbrauw liften, waardoor je een meer open blik krijgt”, weet Frederik Braet, founder en managing director van Lightfalls Clinic in Melle. “Een weinig invasieve ingreep voor wie kampt met lichte huidverslapping van de oogleden.”

Prijskaartje? € 300.

Voor een neuscorrectie

3) Fillers
“Met hyaluronzuurinjecties kun je holtes en bultjes in de neus opvullen”, weet Fred Braet. “Dat geeft goede resultaten, maar moet om de 6 à 12 maanden herhaald worden.”

Prijskaartje? € 400.

4) Draadjes
“Bij Lightfalls werken we sinds kort met een gloednieuwe techniek, waarmee je de vorm van de neus wat kunt aanpassen door een draad in te brengen. Zo kunnen oneffenheden worden weggewerkt en kunnen we de neustip subtiel wat laten opwippen voor een verjongend effect”, stelt Braet. “Het resultaatblijft 1 à 2 jaar.”

Prijskaartje? € 800.

Voor een facelift

5) Fillers
“Indien de kaaklijn nog strak genoeg is, kunnen fillers een mooi resultaat geven”, weet dr. Van Riet. “Wanneer een gelaat veroudert, vermindert de vetmassa, vlak onder de huid en onder de spieren. Wanneer je daar eigen vet of hyaluronzuur spuit, geeft dat een optisch liftend effect. Aanvullende behandelingen die de huidkwaliteit verbeteren, zoals skinboosteren en needling-radiofrequentie, kunnen ook op de kaaklijn nog een mooi resultaat geven. Van zodra je hamsterwangetjes hebt, zijn er echter ingrijpender behandelingen nodig.”

Prijskaartje? Voor hyaluronzuurinjecties vanaf € 330, aanvullende behandelingen vanaf € 250.

6) Draadjeslift
“De Thread lift geeft een facelift zonder te snijden”, legt Fred Braet uit. “Met een canule worden de PDO-draadjes (draadjes die in de chirurgie worden gebruikt om onderhuids te hechten) ingebracht. Die blijven op hun plek dankzij kleine weerhaakjes die ze op hun plek houden en de huid meteen opspannen. Tegelijkertijd wordt er collageen aangemaakt rond het ‘lichaamsvreemde’ materiaal. Je kunt het ook combineren met andere technieken, zoals fillers in geval van volumeverlies of spierontspanners om rimpels te verminderen.”

Prijskaartje? Voor een draadjeslift € 200 (€ 90 per draadje), fillers vanaf € 200, spierontspanners vanaf € 160.

Voor een Liposuctie

7) Lipolyse
“Onder bepaalde voorwaarden kun je plaatselijke vetophopingen met lipolyse behandelen”, stelt dr. Van Riet. “Afhankelijk van de gebruikte technologie kun je vetcellen met koude (cryolipolyse) vernietigen, al dan niet aangevuld met het injecteren van een product dat de celwand vernietigt, zodat het vrijgekomen vet via het lymfesysteem kan worden afgevoerd. Meestal wordt lipolyse gecombineerd met de M-sculpt-behandeling, die door middel van elektrische stroom meer spiermassa helpt te ontwikkelen, waardoor je meer en makkelijker vet zult verbranden.” Dr. Van Riet vindt lipolyse vooral geschikt voor mensen die op gewicht zijn en van de laatste vetrolletjes af willen die ze niet weg krijgen met sport of dieet. “Het is niet de aangewezen methode om mensen te doen vermageren. Daarvoor is dieetbegeleiding een betere optie.” Je hebt doorgaans een viertal behandelingen nodig, maar het resultaat blijft zolang je niet terug aankomt.

Prijskaartje? Voor een lipolyse-sessie € 195, voor een M-sculpt € 400.

Meer beautybehandelingen

Partner Content

Gesponsorde content