Of het nu gaat om een schraal geworden huid door een onguur voorjaarswindje, een ‘gewone’ gedehydrateerde huid bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerde producten of om een ronduit geïrriteerde huid; met rode vlekken of roodheid in het gelaat krijgen we vroeg of laat allemaal wel eens te maken.

De beste skincare routine én de beste producten om die roodheid in het gelaat aan te pakken? We zetten ze even op een rij!

Roodheid in het gezicht: welke skincare heb je nodig?

Gewone de-hydratatie, een gevoelige huid of een tekort aan vitaminen; het zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan roodheid in je gezicht. Of het nu tijdelijk of permanent is, het is een vervelend probleem dat je liefst zo snel mogelijk aanpakt.

Een eerste stap in de verzorging van een rode huid, is natuurlijk een goede basis-routine wat skincare betreft.

1. Ga voor een zachte of neutrale reiniger

Zorg allereerst voor een goede reiniger of cleanser. Als je huid vatbaar is voor roodheid, heb je waarschijnlijk een vrij gevoelige of droge huid: ga dan ook liefst voor een reiniger die niet al te invasief is. Verkies neutrale varianten die dermatologisch getest zijn, zoals de Effaclar, zuiverende reinigingsgel van La Roche Possay of Sensibio Gel Moussant van Bioderma.

Omdat een huid die neigt tot roodheid meestal erg gevoelig is, kan reinigen met een zachte melk of micellair water ook een goed idee zijn: die respecteren de kwetsbare huidbarrière immers nog beter dan een effectieve zeep-emulsie.

2. Thermaal water om te verkoelen

Sprayen met thermaal bronwater vlak na het reinigen kan een goed idee zijn om de recent gereinigde huid te verkoelen en te kalmeren.

3. Hydraterende, maar niet vette dagcrème

Naast een zachte manier om te reinigen is ook een goede dagcrème voor mensen met veel last van roodheid en rode vlekken in het gezicht een echte must. Ga bij voorkeur voor een dagcrème die licht en vloeibaar is en die goed in de huid intrekt. Al te vette crèmes kan je beter vermijden.

4. Vergeet je SPF-factor niet

Omdat roodheid in het gelaat verergerd kan worden door de zon – en vooral door de schadelijke impact van UV-stralen, is een dagcrème die een degelijke SPF-factor bevat hier ook zeker aan te raden.

5. Anti-roodheid crèmes

Tot slot zijn er voor mensen die snel last hebben van ‘rode vlekken’ in het gelaat ook verschillende aanvullende crèmes op de markt die specifiek inzetten op anti-roodheid.

6. Make-up: less is more

Wat de rest van je skincare- en make-up routine betreft, houd je het liever simpel: bij een rode en snel geïrriteerde huid is de boodschap namelijk less is more. Wil je toch iets van make-up dragen om de roodheid in je huid te camoufleren, kies dan voor een zachte BB- of CC-crème.

Dankzij hun vrij zuivere all-in-one formule beperken die immers de kans op huidirritatie. Bovendien zijn het vaak lichte texturen die niet al te veel ‘vastzetten’ of overladen met onnodige of te vermijden bestanddelen.

7. Tijdelijk corrigeren: gele en groene pigmenten

Bij wie de roodheid erg storend is, kan tijdelijk zijn toevlucht zoeken tot een corrigerende fond-de-teint of concealer. Ga bij een foundation altijd voor eentje met gele pigmenten, die helpen de rode tinten immers onderdrukken. Bij de concealer kies je dan weer best voor eentje met een groene ondertoon om hetzelfde resultaat te bereiken.

Let wel: zowel de foundation als de concealer zullen vooral helpen om de roodheid tijdelijk te camoufleren, niet om het probleem aan te pakken of tegen te gaan.

Shop je eigen skincare tegen rode vlekken op de huid hier:

Soothing cleanser – Clinique (€ 30,50)

Koop hem hier

Hydra-essential dagcrème – Clarins (€ 55)

Koop hem hier

Antirougeurs hydraterende emulsie – Avène (€ 16,40)

Koop hem hier

 

Instant relief mineral powder – Clinique (€ 39)

Koop het hier

Meer lezen over skincare en beauty: