Van toner tot serum: dit is de enige juiste volgorde om je skincare aan te brengen

Een dagcrème voor de eerste rimpels, een oogcrème tegen wallen en een toner om schadelijke vuiltjes te verwijderen: voor een stralende huid hebben we vaak aardig wat potjes op het schap staan. Maar bewijzen al die producten ook effectief hun nut en vooral: in welke volgorde breng je ze daarvoor best aan?

Eerst en vooral willen we geruststellen: hoewel het nooit kwaad kan je huid diep te hydrateren en te voeden met een omvangrijke 12-stappen-skincare routine, heb je heus niet alle producten uit het stappenplan nodig. Geen beauty-addict, maar wel interesse in een goede gezonde huid? Dan raden we vooral een goede reiniger, een dagcrème, een nachtcrème en eventueel een extra crème of product met een degelijke SPF-filter aan. Wel interesse in het hele gamma? Dan volgt hier voor jou de volgorde die je binnen je dagelijkse routine best hanteert.

1. Reinigen: demaquilleren en zuiveren

Onder het motto ‘first things first‘ begin je een gezonde skincare routine natuurlijk altijd met een degelijke reiniging, dat wil zeggen: zuiver je huid van alle vervuilende stoffen die in de lucht rondzweven én van alle zelf-geproduceerde of aangebrachte producten die je poriën doen verstoppen. Wie z’n routine niet begint met een goede reiniging, kan de rest in feite ook meteen overslaan.

Een goede reiniging bestaat uit twee stappen. Eerst en vooral wil je je huid na een lange werkdag of een feestje altijd zo snel mogelijk ontdoen van make-up: wie dus weleens met foundation, oogschaduw of blush aan de slag gaan, schaft best ook een degelijke ontschminker aan. Demaquilleren doe je bij voorkeur met een reinigende olie of melk, zoals bijvoorbeeld de ‘All about clean’ all-in-one cleansing milk van Clinique.

all about clean cleansing milk

All about clean cleansing milk + makeup remover van Clinique, € 32,95 (voor 200 ml).

Niet alleen ’s avonds heeft je huid nood aan een degelijke reinigingsbeurt, ook na een nachtje slapen wil je hetzelfde doen. In je slaap herstelt je lichaam zich immers van alle indrukken van overdag en werkt je huid alle opgedane afvalstoffen weer naar buiten. Die wil je uiteraard eerst weghalen vooraleer je met serums en crèmes aan de slag gaat. Een goede reiniger om talg en andere afvalstoffen weg te werken, is de Skin Health special cleansing gel van Dermalogica.

2. Je huid in balans brengen: toner

Na een eerste reiniging, breng je je huid bij voorkeur ook nog even in balans met een toner. Dit product zorgt ervoor dat eventuele restjes die toch nog achterbleven na de reiniging – dat kunnen afvalstoffen zijn, maar zeker ook restjes product – alsnog verwijderd worden. Een toner zorgt er ook voor dat de poriën van je huid zich na de reiniging opnieuw sluiten.

Door een toner te gebruiken geef je alle crèmes of serums die je daarna aanbrengt bovendien de kans optimaal werk neer te zetten: dankzij de toner worden die laaste immers extra goed door de huid opgenomen. Geen noodzakelijke stap dus, maar wel eentje die kan bijdragen tot een mooie en gezonde huid. Vooral in Azië – waar de skincare routine van de meeste vrouwen nog net een tikje uitgebreider is dan bij ons – wordt een toner druk gebruikt. Gezien de onberispelijke toestand van de meeste huidjes daar, misschien dus toch het overwegen waard.

3. Diepe voeding: een serum

Ook geen noodzakelijke stap, maar wel aan te raden voor wie z’n huid graag diep wil voeden: een serum. Een serum is vaak erg compact en geconcentreerd waardoor het erg diep in de huid kan doordringen. Bovendien zorgt de dunne structuur van een serum ook voor dat het vrij makkelijk door de huid opgenomen wordt. Daardoor kan het erg effectief te werk gaan en eventuele huidproblemen of onzuiverheden direct bij de bron aanpakken.

The Revitalizing Hydrating Serum van La Mer, € 245 (voor 30ml).

Een serum is ook erg hydraterend. Wil dat dan zeggen dat je je dag- of nachtcrème kan overslaan? Neen, dat nu ook weer niet. Je verzorgende dagcrème zorgt er immers voor dat er een beschermingslaagje op je huid gelegd wordt. Wie dat laagje niet legt, en dus enkel werkt met een serum, laat zijn huid gedurende de dag ‘open en bloot’ voor schadelijke stoffen.

Wie een erg vette huid heeft, heeft aan een serum qua hydratatie dan misschien wel weer voldoende. Een beetje zoeken naar het perfecte evenwicht voor jouw specifieke huidtype en wat wikken en wegen van voor-en nadelen, is hier dus de boodschap.

4. Wallen en kringen: een oogcrème

Last van vetophoping, donkere kringen of een verlies aan elasticiteit van de huid onder ogen, dan is een oogcrème voor jou de volgende stap. Je brengt je specifiek voor jouw problematiek uitgekozen oogcrème aan ná je serum, maar vóór je dagcrème: je wil immers niet dat de sowieso al dunne huid rond de ogen al verzadigd is met rijk dagcrème-product, en daardoor geen plaats overhoudt om de efficient werkende oogcrème-formule diep te integreren.

Kiehls creamy oogcrème

Creamy Eye Treatment van Kiehl’s, € 35 (voor 14ml).

Let sowieso op met het overslaan van een oogcrème als je wel degelijk last hebt van wallen: omdat de meeste dagcrèmes een iets rijkere textuur hebben dan oogcrèmes, zou het weleens kunnen dat het product zich vastzet in de nauwe poriën van de huid rond de ogen, en daardoor het wal-effect nog extra versterkt.

5. Hydrateren en beschermen: een dagcrème

Na een paar perifere stappen in onze skincare, is het dan eindelijk de beurt aan een basisproduct. Ook wie toner, serum en oogcrème liever overslaat, is wel gebaat bij deze tussenstop, want een dagrème hydrateert je huid niet alleen, het beschermt de huid idealiter ook tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Omdat iedere huid anders is, vraag je voor het uitkiezen van een dagcrème best raad aan je dermatoloog, je schoonheidsspecialiste of gewoon aan de dame uit de parfumerie of skincare-shop natuurlijk. Heb je een vette huid, ga dan voor een lichte crème die wel hydrateert, maar toch niet te vol is van textuur. Heb je een normale huid, dan kan je wél kiezen voor een iets rijkere variant. Een rijpere huid? Grijp dan terug naar volle anti-age crèmes.

6. Layer up: Olie

Heb je een erg droge huid, of wil je je huid net dat tikje extra voeding geven, kies dan eventueel voor een aanvullende olie. Die breng je idealiter aan ná de rest van je hydraterende producten, zodat hij zeker geen laagje kan vormen tussen je huid en de andere verzorgende crèmes. Ook nog een optie: vermeng een paar druppeltjes van de olie met je gebruikelijke dag-of nachtcrème. Een goede olie voor het gelaat is de Abeille Royale Verstevigende Olie van Guerlain.

Advanced Youth Watery Oil van Guerlain, € 102,39 (voor 30 ml).

7. Aan te raden topping: een SPF

Een goede SPF maakt voor de meeste vrouwen misschien niet meteen een basisonderdeel van hun dagelijkse skincare-routine uit, maar dat zou het beter wel doen, want: aan de schadelijke invloed van UV-straling stellen we ons niet alleen bloot op een uiterst zonnige dag, maar ook wanneer er wolken hangen of wanneer het regent. Die straling kan er op termijn niet alleen voor zorgen dat we een type huidkanker ontwikkelen, maar werkt ook ouderdomsverschijnselen – zoals rimpels en pigmentvlekken – en een verlies van elasticiteit in de hand.

paula's choce anti-aging dagcème met SPF

Anti-aging dagcrème met SPF van Paula’s Choice, € 15 (voor 25 ml).

Wie z’n huid graag strak en gezond houdt, kiest dan ook best dagelijks voor een product met SPF waar minstens factor 30 in verwerkt zit. Dat product in kwestie hoeft trouwens niet per se een specifiek daarvoor ontwikkelde zonnecrème te zijn: ook in tal van dagcrèmes zit tegenwoordig een degelijke SPF-filter.

Foutje in de routine: wat als je SPF niet intrekt?

Wie niet juist weet waarvoor de SPF-, UVA- en UVB-aanduidingen op een flesje zonneblokker precies staan, leest het hier nog even na. Al eens voorgehad dat het witte laagje SPF maar niet wilde intrekken? Dat kan drie redenen hebben:

  • De reiniging van je huid zit niet goed, waardoor er vuil en afvalstoffen aan de oppervlakte blijven zitten, en je SPF vervolgens niet goed kan intrekken. Oplossing: schaf een degelijke reiniger of toner aan.
  • Je hydrateert met een té rijke dagcrème: hoewel zo’n crème goed zal aanvoelen omdat hij dus wel een vettig laagje legt óp de huid, heb je er qua hydratatie weinig aan omdat hij niet in de huid doordringt. Ook je SPF kan bijgevolg niet door dit rijke laagje heendringen.
  • Je huid is te droog: je huid is zo droog dat ze geen vocht meer opneemt. Vergelijk het met water gieten op het aardelaagje van een plant die heel erg lang zonder water heeft gestaan: dat trekt in eerste instantie ook niet in, maar blijft gewoon in een plasje bovenop het verdorde landschap staan.

8. Wekelijkse extra’s: exfoliëren en gelaatsmaskers

Naast de implementatie van een doordachte reinigingsstap in je dagelijkse skincare routine, is het ook belangrijk om je huid af en toe extra grondig en diep te reinigen met een peeling of exfoliërende scrub. Omdat zo’n exfoliërende reiniging vaak nogal intrusief is, volstaat het om dit twee- á driemaal per week te doen. De korrelige structuur van een scrub of exfoliant ontdoet je huid van dode huidcellen, waardoor die extra gaat stralen. Bovendien stimuleren beide producten ook je collageenproductie, wat dan weer goed is voor de elasticiteit van je huid.

Pro AHA Peeling Overnight

Pro AHA overnight Peeling van Doctor Babor, € 79,90 (voor 50 ml).

Exfoliëren doe je best ná de eerste reiniging, maar wel vóór het aanbrengen van je overige skincareproducten. Tot slot kan het ook geen kwaad je gelaat van tijd tot tijd eens goed in de watten te leggen: een verzorgend gelaatsmasker hydrateert niet alleen diep, het ontspant meestal ook – zowel fysiek als mentaal. Bewaar dat extraatje bij voorkeur wel voor een vrije dag of voor een relaxte avond in de zetel, zodat je na het masker zéker geen make-up meer hoeft aan te brengen.

Meer beauty:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content