Stress is een beestje dat meer kwaad doet dan goed maar ook op je huid heeft het een enorme impact. Lees hier waarom je het asap wat kalmer aan moet doen.

Wat gebeurt er met je huid als je stress hebt?

Door zowel acute (denk pieken van vervuiling, plotse klimaatveranderingen, angst…) als chronische stress (slaapgebrek, hormonale schommelingen of intense stress) zal je huid en haar immuunsysteem zich aanpassen. Het zijn interne en externe agressies die een directe impact hebben op de huid en haar vermogen om zichzelf te verdedigen aantasten. De huidbarrière verandert en ook ontstekingen worden uitgelokt.

Hoe toont stress zich op je huid?

Een verzwakte huidimmuniteit toont zich als volgt:

  • je huid zal meer vocht verliezen,
  • er ontstaan meer vrije radicalen die zichtbare ontsteking als acne veroorzaken,
  • de huid oogt droger, jeukt en er kan roodheid als eczeem ontstaan,
  • je teint ziet er dof en ongelijk uit,
  • er verschijnen fijne lijntjes en ook pigmentatie kan worden gestimuleerd.

Wat kan helpen?

Ademen, natuurlijk! Wie in 7 weken naar een gezond en stressvrij lichaam wil, kan deze tips van Claudia Van Avermaet vast gebruiken. Maar ook aangepaste ingrediënten gebruiken die de eerste verdedigingslinie weer versterken.

Wat is een microbioom?

Kijken naar je microbioom is belangrijk maar wat is dat nu precies? Wel, je huidmicrobioom of -flora bestaat uit een unieke verzameling micro-organismen die een impact hebben op hoe je huid eruitziet en aanvoelt. Ze bestaan uit goede en slechte microben die op de oppervlakte leven. Je hebt beide types nodig voor een gezonde huid en je doel is dus een ideale balans te creëren. Goede bacteriën moeten ervoor zorgen dat slechte bacteriën het niet overnemen; deze balans zorgt ervoor dat de huid zich beter kan beschermen tegen indringers. Ook door slechte eetgewoontes of roken kan je huidmicrobioom trouwens veranderen.

Probiotica voor balans

Probiotica zijn micro-organismen die de samenstelling van het microbioom positief beïnvloeden. Als je ze inneemt zouden ze een invloed hebben om je algemene immuunsysteem. Maar ook topisch kunnen probiotica de huid regenereren en in balans brengen.

Goed nieuws!

Ook heel wat voedingswaren bevatten probiotica, denk aan ‘levende’ yoghurt en kefir. Tip: eet dit niét op een nuchtere maag, maar bij de maaltijd of vlak erna. Anders is het pH-gehalte in je maag te laag. In een te zure maag worden die goede bacteriën meteen de nek omgewrongen en geraken ze niet eens in de darmen. Verder goedkoper dan dure supplementen: 75% cacao, vezels én af en toe een bord zuurkool of augurken. Of drink een ontspannend drankje om je stressniveau onder controle te houden. Student-ondernemer Ike Byosière (24) bracht onlangs met EZZ (€ 10,99 voor vier blikjes) de eerste Belgische relaxation drink op de markt. Het blikje bevat water, ginseng, hennepzaad-extract, L-theanine en géén toegevoegde suikers om je weer tot rust te brengen. Een happy boost voor je brein!

Verzorgingsproducten met probiotica

MINÉRAL 89 Probiotica Fracties – Vichy

Vichy heeft fracties van hun eigen probioticum ontwikkeld (géén levende) en combineert die met een hoge concentratie van hun mineraalrijk vulkanisch water. Dit beschermt de langerhandcellen, één van de eerste afweermechanismen van de huid. Daarnaast zorgt 4% niacinamide of vitamine B3 ervoor dat ontstekingen verminderen of afgeremd worden. Hyaluronzuur zorgt tot slot voor plump en het goedje bevat geen parfum. Routine: gebruik éérst een booster, dan deze probiotica fracties, dan een corrigerende verzorging (denk aan anti-aging of anti-acne), een crème en tot slot een SPF.

€ 29,95 voor 30 ml, te koop bij de apotheker vanaf mei.

Phyto CBD Cream – Doctor Babor

Deze gezichtscrème is versterkt met pre- & probiotica plus huididentieke ceramiden die het natuurlijke beschermingssysteem van de huid in stand houden. Cannabidiol (CBD), hennepolie en hennepextract kalmeren de uitgeputte en gestreste huid die voelbaar gladder en gezonder wordt.

€ 42 voor 50 ml via be.babor.com.

SKN Body Cream voor de gevoelige huid – YUN

Heel het huidverzorgingsgamma van het Belgische YUN is gebaseerd op levende bacteriën. Ze identificeerde bacteriestammen die schadelijke bacteriën en schimmels bestrijden en de natuurlijkevverdedigingslinie van de huid herstellen en beschermen. Bovendien werden er gloednieuwe technologieën ontwikkeld zodat de levende probiotica hun activiteit behouden in huidverzorgingsproducten. Deze lichaamscrème is er eentje voor de gevoelige huid die makkelijk uitdroogt en irriteert.

€ 39 voor 200 ml via shop.yun.be.

Stress heeft nog méér impact

Openingsbeeld: Vichy.