Er circuleren wel wat beautymythes: scheren zou je haar sneller doen groeien, voor één uitgetrokken grijze haar komen er 2 in de plaats én tandpasta op een puistje zou wonderen doen. Over dat laatste willen we het even hebben. Doe het NIET; en daar zijn heel wat redenen voor.

Opletten geblazen!

Omdat een puistje in verband wordt gebracht met een vette huid, denken heel wat mensen dat uitdroging dé oplossing is om ‘m sneller te doen verdwijnen. Tandpasta kan inderdaad uitdrogende ingrediënten bevatten. Baking soda, alcohol, waterstofperoxide en natriumlaurylethersulfaat zijn daar een voorbeeld van. Aangezien je tanden één van je sterkste lichaamsdelen zijn, kunnen ze wel tegen een stootje. Je huid daarentegen is heel erg delicaat. Gebruik je een reiniger die voor je tanden is bedoeld op je gezicht, dan kan je natuurlijke pH uit balans geraken. Huidproblemen als rosacea en eczeem kunnen hierdoor opflakkeren.

Fluoride, een essentieel ingrediënt voor je tandverzorging, kan dan weer een trigger worden voor perioral dermatitis (POD), ofte: geïrriteerde, rode, droge bulten rond je neus en mond die er – ironisch genoeg – een beetje uitzien als erge acne.

Verder kunnen natriumlaurylethersulfaat, propylene glycol, kaneelaldehyde (een smaakingrediënt) en het bewaarmiddel natriumbenzoaat, wanneer ze in contact komen met de huid, allergische reacties in de hand werken. Vooral roodheid, jeuk en een opgezwollen huid in de zone waar het product werd aangebracht, zijn daar het bewijs van.

Wat gebruik je dan wel?

Er zijn heel wat andere effectieve ingrediënten die een puistje kunnen aanpakken, zonder de irriterende neveneffecten die tandpasta teweegbrengt. Twee stofjes met bewezen effect zijn bijvoorbeeld salicylzuur (BHA) en niacinamideOok deze raad van de dermatoloog helpt om een opvallend puistje zo snel mogelijk weer te laten verdwijnen.

10 % niacinamide booster

Paula’s Choice
€ 48 voor 20 ml – Shop het hier

Stick + masker tegen mee-eters met salicylzuur

Clarins
€ 29 voor 50 ml – Shop het hier

SOS anti-puistjes met salicylzuur

Yves Rocher
€ 13,90 – Shop het hier

Meer over acne

Openingsbeeld: GettyImages

SOURCE: byrdie.com