Vaak vermoeid? Thalassotherapie is misschien wel dé remedie

Lise Milbou

De wintermaanden kruipen stilaan in ons lijf dus een dosis energie staat vast op je verlanglijst. Wat dacht je daarom van een wellnessreisje naar de zon? In Tunesië doen ze aan thalassotherapie en dat blijkt goed voor zowel lichaam als geest. Redactrice Lise ging aan de test!

Thalassotherapie, wat is dat precies?

“Zelf 29, had ik nog nooit van de term gehoord. Vraag ik het aan m’n ouders, dan zijn ze meteen mee. Thalassokuren zijn dan ook vooral geliefd bij vijftigers en wonnen in de jaren 90 aan populariteit. Het eerste ‘echte’ centrum opende in 1899 te Roscoff (in Bretagne) en iets later werd wielrenner Louison Bobet een pionier in thalasso. In het Franse Quiberon opende hij in 1964 een moderne thalasso-spa toen hij na een beenbreuk overtuigd werd door de helende krachten van de zee. Want precies daarrond draait het; bij thalassa – het Griekse woord voor zee – worden allerlei mariene elementen (denk algen, modder, zeewater maar ook het mediterrane klimaat) ingezet voor therapeutisch gebruik. Door het hoog aantal oligo-elementen – ofte: mineralen die de stofwisselingsenzymen activeren – wordt er geloofd dat je poriën, mentale welzijn en lichamelijke energie er wel bij varen. Baden, pakkingen en massages klaren die klus en wie elk half jaar een kuurtje boekt, geniet het meest van alle voordelen.

Op ‘energiereis’ in Tunesië

Frankrijk is dus dé bakermat van de moderne ‘zee-therapie’ maar één land volgt haar op de hielen: Tunesië. Ook daar is thalasso big business en de voordelen ten opzichte van ons buurland? Het is er heel het jaar door zonnig plus de behandelingen zijn er gunstiger geprijsd (soms zelfs gedeeld door 3!). Je moet er wel voor naar Afrika maar dat klinkt verder dan het is. Na amper 2 uur vliegen vanuit Brussel land je in de hoofdstad Tunis waarna je met een eigen auto of taxi richting kuuroord bolt.

“De weldaden van de zee voel je tot een half jaar lang. Een kuur vanaf 6 dagen heeft volgens artsen het meest effect.”

Op het vliegtuig lees ik me wat in: thalasso in Tunesië vindt haar oorsprong anno 1994. Rond die periode werden er langs de kustlijn zo’n 60 wellnesshotels opgezet om kuurtoeristen te ontvangen. De bekendste centra bevinden zich rond Tabarka, Côtes de Carthage, Hammamet, Sousse, Monastir en Djerba en elke spa wordt aangestuurd door een arts. Je gaat erheen voor een complete kuur (met verschillende behandelingen per dag) of voor verzorgingen à la carte. Ikzelf proef van een 3-dagenkuur in drie verschillende resorts. Wat volgt, is per hotel de behandeling die me het meest is bijgebleven.

4000 m² zen

Hôtel Royal Thalassa in Monastir bijt de spits af en gooit met haar jacuzzi-suite en spa van 4000 m² meteen hoge ogen. Naast heel wat massagekamers is er een fitnessruimte met coaches, zeewaterbad van 24 graden (goed voor de doorbloeding), eentje van 32 graden (om de poriën te openen), een met mozaïeken betegeld wellnessgedeelte en een afdeling voor esthetische behandelingen, dokterskabinet incluis (voor zo’n spuitje moet je eerst even langs de check).

De mozaïeken in de stoomcabines, sauna's en baden knipogen naar typisch Tunesische huizen - © Hôtel Royal Thalassa Monastir.
De mozaïeken in de stoomcabines, sauna’s en baden knipogen naar typisch Tunesische huizen – © Hôtel Royal Thalassa Monastir.

Ikzelf vertoef een poos in hun authentieke hamam en rustruimte waarna een man me komt halen voor een eerste, verkwikkende lichaamsmassage. Als blijkt dat diezelfde man me niet enkel komt halen maar ook zal masseren, draai ik m’n cliché-knop snel om en geef ik me over aan zijn indrukwekkende technieken. De skincare van Thalion doet meteen haar ding want na zo’n 40 minuten voel ik me als herboren.

In de rustruimte krijg je, tussen twee behandelingen door, een drainerende 'tisane' - © Hôtel Royal Thalassa Monastir.
In de rustruimte krijg je, tussen twee behandelingen door, een drainerende ’tisane’ – © Hôtel Royal Thalassa Monastir.

Hôtel Royal Thalassa Monastir – Vanaf € 66 voor een tweepersoonskamer met ontbijt. Voor een 6-dagenkuur met 4 behandelingen per dag betaal je vanaf € 452 extra per persoon.

Gewrapt op een waterbed

Bij Jaz Tour Khalef in Sousse wordt al snel duidelijk dat de massage in Monastir maar een opwarmertje was. Hier waag ik me voor het eerst aan de ‘algenpakking op waterbed’, een behandeling die in zowat elk thalassocentrum op het menu staat.

Een hamamsessie en stevige handschoenscrub bereiden je huid voor op de behandelingen - © Jaz Tour Khalef.
Een hamamsessie en stevige handschoenscrub bereiden je huid voor op de behandelingen – © Jaz Tour Khalef.

Concreet? Na een exfoliërende handschoenscrub in de hamam word ik van top tot teen ingesmeerd met groene algen. Vervolgens gaat de wrap errond, zakt m’n verwarmd waterbed wat in de badkuip en lig ik een kwartiertje te dobberen als een rups in haar cocon. De eerste minuten vind ik het een beetje komisch maar al snel vallen mijn ogen toe en geef ik me over aan de deining.

“Na de wrapping, zakt m’n verwarmd waterbed in de badkuip en lig ik te wiegen als een rups in haar cocon. Komisch maar tegelijkertijd hemels.”

Na het ontwaken, word ik afgespoeld (hoe luxueus is dat?) en sta ik versteld van mijn ultrazachte huid. Met hulp van une petite tisane – het theetje dat na een verzorging wordt aangeboden – land ik weer met beide voeten op Moeder Aarde. Hemels.

Na de algenpakking, dobber je op een verwarmd waterbed in een badkuip - © Lise Milbou en Getty Images.
Na de algenpakking, dobber je op een verwarmd waterbed in een badkuip – © Lise Milbou en Getty Images.

Jaz Tour Khalef – Vanaf € 103 voor een all inclusive tweepersoonskamer. Voor een 6-dagenkuur met 4 behandelingen per dag betaal je vanaf € 450 extra per persoon.

Masseur in zwembroek

(Nog niet zo) klaar voor de laatste halte: Hasdrubal Thalassa & Spa Hôtel in Yasmine Hammamet. Hier wacht me het moment suprême want al de hele reis kijk ik uit naar De Fameuze ‘regenmassage’ (ook wel: Douche Vichy of Massage Pluie de Mer). Klinkt minder druilerig dan het is want nooit eerder verliet ik een massageruimte met zo’n glimlach van genot. Daar zat een man in zwembroek voor iets tussen en nu je vast ‘foute dingen’ begint te denken, leg ik het snel even voor je uit.

Het thalassocentrum van Hasdrubal Thalassa & Spa Hôtel is maar liefst 5500 m² groot.
Het thalassocentrum van Hasdrubal Thalassa & Spa Hôtel is maar liefst 5500 m² groot.

Het gaat zo: bij een regenbehandeling krijg je een continue stroom van zeewater op het lijf door middel van horizontale douchekoppen. Geen zorgen, verdrinken doe je niet want je hoofd blijft semi-droog (je papieren stringetje is er na afloop wél aan voor de moeite). Tegelijkertijd wordt je voor- en achterkant intens gekneed met olie en die combo is werkelijk goddelijk.

“Bij een ‘regenmassage’ (mijn favoriet!) krijg je een continue stroom van zeewater op het lijf. In tegenstelling tot je papieren stringetje, blijft je hoofd daarbij wél droog.”

Als mijn masseur tot slot een handdoek neemt, wil ik die instant van hem overpakken. Hij weigert vriendelijk en dept me zachtjes droog want: vous êtes princesse ici. Alleen al door die gevleugelde woorden snap ik het wel zeker: hier om het half jaar terugkomen, doe je met plezier.

Het heerlijkste menuutje ooit, met een 'Massage Pluie de Mer' als aperitief - © Lise Milbou en Getty Images.
Het heerlijkste menuutje ooit, met een ‘Massage Pluie de Mer’ als aperitief – © Lise Milbou en Getty Images.

Hasdrubal Thalassa & Spa Hôtel – Vanaf € 83 voor een tweepersoonskamer met ontbijt. Voor een 6-dagenkuur met 4 behandelingen per dag betaal je vanaf € 447 extra per persoon.

Meer dan spa alleen

Tunesië is uiteraard meer dan thalasso alleen. Wat je verder kan afvinken tijdens je wellnessreis:

  • Bestel een gargoulette. Voor dit typisch Tunesische gerecht wordt een terracotta kruik gevuld met aardappelen, paprika, lam... om het vervolgens zo’n 5 uur te laten garen in de oven. Eenmaal klaar, wordt de kruik kapot geslagen en de perfect gekookte inhoud gereserveerd met een kruidige couscous.
  • Eet Brik als lunch of voorgerecht. Dit mengsel van ui, peterselie en een zachtgekookt ei (vaak ook met tonijn, champignons en/of aardappelen) wordt omhuld met filodeeg en vervolgens gefrituurd. Géén geschikt hapje bij een te hoge cholesterol.
  • Ga shoppen in de soeks. De leukste souvenirs vind je op deze bruisende, Arabische markten. Neem meteen ook wat kruiden en noten mee voor thuis.
  • Neem een duik in zee. Je thalassotherapie afsluiten met het echte werk is sowieso een goed idee. Het zeewater in Tunesië is heel het jaar door aangenaam.
  • Doe uitstapjes. Verblijf je langer in Tunesië en heb je even genoeg van de kust? Boek een trip naar de berberdorpen in de Sahara of leef je uit met een trekking door het Atlasgebergte.
Links: een wandeling door de bruisende soeks moét op je to do. Rechts: dit gefrituurde ei - ook wel: Brik - is een typisch Tunesisch gerecht - © Lise Milbou.
Links: een wandeling door de bruisende soeks moét op je to do. Rechts: dit gefrituurde ei – ook wel: Brik – is een typisch Tunesisch gerecht – © Lise Milbou.

Wat je verder moet weten

Vlucht? Vanaf € 150 voor een retourtje Brussel-Tunis met Tunisair.
Documenten? Voor Tunesië heb je een internationale reispas nodig.
Beste reistijd?
 Heel het jaar door. De hotels en stranden zijn er op hun levendigst tussen april en november.
Het thalassocentrum? De spamenu’s zien er in elk resort quasi hetzelfde uit. Het is dus kiezen welke badstad of hotel je ’t meeste ligt. Ikzelf vond Sousse heel bruisend en ervoer in Hammamet de meeste luxe.
Meer info? discovertunesia.com.”

Meer tripjes

Openingsbeeld: Getty Images en Hôtel Royal Thalassa Monastir.

Partner Content

Gesponsorde content