Ook tijdens de zomer kan je huid het hard te verduren krijgen. Terwijl je in de winter vaak last zal hebben van een droge huid en gebarsten lippen, zijn tijdens de warme maanden zomerpuistjes een veelvoorkomend probleem. Dermatoloog Sam Bunting legt uit hoe je ze krijgt en wat je eraan kan doen.

Heb je littekens van acne en wil je ze graag verdoezelen? Deze 8 trucjes helpen je daarbij.

De oorzaak van zomerpuistjes

Acnebultjes komen vaak voor in de zomer want: het is warm, waardoor je meer zweet. Vooral als je in een vervuilde stad of omgeving woont, krijgt je huid het hard te verduren,” zegt dermatoloog Sam Bunting. “Die cocktail van warmte, make-up, zweet en pollutie zorgt ervoor dat je poriën al snel verstopt geraken.”

“Ook blootstelling aan uv-licht veroorzaakt verstopping van de poriën. Zonlicht heeft een verzachtend effect op rode bobbels en puisten maar de paradox bestaat eruit dat té lang zonnebaden je huid verstopt en net oneffenheden veroorzaakt,” waarschuwt Sam Bunting. “Eigenlijk is er dus geen enkele goede reden om zonnen als excuus te gebruiken om je acne te bestrijden.”

Pas je producten aan

“Er zijn gelukkig een aantal skincare-stappen die je kan aanpassen om zomerpuistjes te voorkomen. Eerst en vooral zou je de texturen van je producten kunnen veranderen. Ga voor lichtere crèmes en make-up die je meerdere keren per dag kan aanbrengen in plaats van een zwaar product dat heel de dag bescherming biedt,” tipt de dermatoloog. “Schaf jezelf ook niet-comedogene skincare én make-upproducten aan bij merken als La Roche-Posay, Nars of Cetaphil. Wanneer er stofjes als salicylzuur, benzoylperoxide, retinoïden of azelaïnezuur inzitten, heb je een goed product uitgekozen.”

“Pas verder op met de inname van suikerrijke drankjes. Kies al-tijd voor voeding met een laag glucose-gehalte. Als je een juice neemt, ga dan voor eentje met groentjes in plaats van fruit (zoals deze lekkere smoothie die Miranda Kerr dagelijks drinkt). Oké, het is véél gezonder dan frisdrank, maar bepaalde fruitsoorten bevatten toch teveel suikers die acne in de hand werken,” besluit Sam.

Meer weetjes van huid-experten