Tips van een expert: zo maak je komaf met dof en breekbaar haar

Lies Helsloot

Je haren zijn een belangrijke boodschapper van je lichaam en vertellen je meer over je geestelijke en fysieke gezondheid. Lies Helsloot, auteur van ‘Het complete boek over haar’ gids jou in 3 stappen naar de perfecte haardos. Vandaag: tips tegen dof en breekbaar haar.

 

Doffe, breekbare haren zonder glans… help! Helemaal niet wat we willen. Gezonde, sterke en glanzende haren zijn één van de eerste zaken die men ziet tijdens een eerste contact. Wanneer je te kampen hebt met dof en breekbaar haar, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je de verkeerde verzorgingsproducten en/of haarborstel gebruikt, maar het kan ook een dieper liggende oorzaak hebben die terug te leiden is naar jouw leef- en eetpatroon. Drie mogelijke oplossingen om terug glanzend gezond haar te krijgen.

1. Voeding voor je haar

Haren zelf zijn “dood” materiaal, maar het groeiproces is een heel actief gebeuren dat nood heeft aan de nodige voedingsstoffen om sterk, gezond en glanzend haar te verkrijgen. Het is daarom van belang om er een gezond voedingspatroon op na te houden dat de juiste bouwstoffen bevat. Indien je te kampen hebt met doffe, breekbare haren kan het zijn dat je bijvoorbeeld te weinig proteïnen eet. Zorg ervoor dat je elke dag een gezonde portie vis, vlees of yoghurt op het menu zet om een proteïnetekort te voorkomen of verhelpen.

Ook een tekort aan omega 3 (vette vis, lijnzaad, walnoten en chiazaad) is een mogelijke boosdoener. Indien je denkt dat je voeding hier niet voldoende in voorziet, kan je er ook voor kiezen om aan te vullen met voedingssupplementen.

2. 100 borstelstreken per dag

Het wordt vaak vergeten, maar dagelijks je haren borstelen is zo belangrijk voor gezond en glanzend haar. Je hoofdhuid maakt immers sebum aan, jouw eigen gemaakte natuurlijke conditioner boordevol essentiële nutrienten om je haren te voeden en te beschermen. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsborstel met natuurlijke haren verspreid je dat sebum over de haarlengtes zodat het mooi gaat glanzen. Borstelen bevordert door de masserende beweging ook de doorbloeding in je hoofdhuid wat dan weer bijdraagt aan het groeiproces van je haar. Een goede borstel kost meer dan een gewone, maar is een onontbeerlijke investering in je haren. Het ‘made in Belgium’ gamma van Delphin & Emerence biedt jou die kwaliteit.

3. Natuurlijke verzorging met olie

Wanneer je haren een beetje extra voeding nodig hebben, kies dan voor puur natuur. Een haarmasker op basis van natuurlijke oliën is daarvoor de ideale manier. Kies voor een goede kwaliteitsolie zoals jojoba-, argan-, abrikozenpit- of ricinus-olie al dan niet aangevuld met enkele druppeltjes essentiële olie van bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn of rozen. Ideaal is het om je haren voor het slapen gaan van hoofdhuid tot haarlengtes met olie te behandelen om het daarna ‘s nachts zijn werk te laten doen. Bij het opstaan was je je haren zoals gewoonlijk en sluit je af met een goede conditioner. Doe je dit wekelijks dan zie je na verloop van tijd echt een verschil.

Nog meer tips lezen van expert Lies Helsloot? Ontdek dan hier haar beste tips tegen haarverlies.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content