Vraag aan de dermatoloog: “Wat kan ik doen tegen volwassen acne?”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Omdat we ons afvroegen met welk beautyprobleem jullie écht zitten, polsten we via Instagram naar jullie kwaaltjes. Eentje die vaak terugkwam: “Wat kan ik doen tegen volwassen acne?” Dermatoloog Thomas Maselis én dr. Samira Baharlou, Kliniekhoofd dienst Dermatologie in het UZ Brussel weten raad.

Hoe behandel je volwassen acne?

Volwassen acne zit meestal op de kaak, kin en hals en is vaak het gevolg van een hormonale verandering,” zegt dermatoloog Samira Baharlou. “Vrouwen hebben er dikwijls last van voor of tijdens de menstruatie. Een bepaald soort contraceptie nemen kan helpen, maar ook lokaal producten smeren en je huid goed reinigen maakt meestal al een verschil.”

Volgens dermatoloog Thomas Maselis is het vooral belangrijk om ‘s avonds het vuil van de dag en make-up eraf te halen. ‘s Ochtends kun je ook reinigen maar dat is minder noodzakelijk. Verder moet je volgens Maselis oppassen met het kraantjeswater dat je gebruikt: “In kraantjeswater zit vaak veel kalk en zout, wat het water ‘hard‘ maakt. In combinatie met een reiniger zou het een vette film op je huid kunnen achterlaten. Een waterverzachter (toestelletje dat je aansluit op de leidingen) kan in dat geval nuttig zijn.” Gebruik in elk geval zachte, niet-agressieve reinigers om te voorkomen dat je huid uit balans geraakt en/of uitdroogt.

“Kies crèmes op basis van vitamine A zuur of met retinoïden om de overproductie van talg of sebum tegen te gaan,” raadt Samira Baharlou aan. Zorg ervoor dat je producten niet-comedogeen zijn; als dat niet op de verpakking staat, vraag je best eerst even advies. “Let op dat je het product niet over heel je gezicht aanbrengt maar enkel op de zones waar de acne zit. Een volwassen huid heeft immers niet overal een verhoogde talgproductie, iets wat bij jongeren vaak wél het geval is. Vergeet ook zeker geen hydraterende crèmes te smeren.” Een teveel aan olie wil immers niet zeggen dat je huid al voldoende gehydrateerd is. Je gezicht goed voeden zorgt ervoor dat de barrièrefunctie behouden blijft, wat van groot belang is voor een gezonde huid.

Nog een tip: smeer vooral géén tandpasta op je puistjes! Hier lees je waarom dat nóg slechter kan zijn dan je denkt.

“Bij sommige mensen heeft voeding heel wat invloed op hun huid,” weet Samira Baharlou. “In het algemeen zijn zoete dingen, vet en suiker niet goed voor de huid. Ook obesitas speelt een rol omdat dit vaak gepaard gaat met hormonale veranderingen. Ik raad dus vooral aan een gezonde levensstijl aan te houden, goed te drinken, te eten en te sporten.”

Je mag absoluut nog make-up dragen als je acne hebt maar kies wel juist. Ga voor een olievrije foundation of BB crème die de dekking biedt die je nodig hebt maar je poriën niet verstopt. De minerale make-up van het Belgische merk Cent pur Cent is een goeie optie.

Knijp, krab en pits zo weinig mogelijk aan puistjes. Dit zorgt voor beschadiging van je huid, kan de bacterie nog harder verspreiden en kan leiden tot permanente pigmentvlekjes en littekens.

Producten die kunnen helpen

 Retinol 3TR

 Retinol 3TR

 Retinol 3TR

Medik8
€ 46 voor 15 ml – Shop het hier

Plantscription™ Retinol Night Moisturizer met Alpine Flower

Plantscription™ Retinol Night Moisturizer met Alpine Flower

Plantscription™ Retinol Night Moisturizer met Alpine Flower

Origins
€ 62,90 voor 30 ml – Shop het hier

Milde cleanser

Milde cleanser

Milde cleanser

Cerave
€ 11 voor 473 ml – Shop het hier

Als je acne ernstig is, kan je beter de hulp inschakelen van een professional. Dermatologen hebben heel wat behandelingen, denk aan stoom facials, chemische peelings, laserbandelingen of een antibioticakuur.

Meer raad van de dermatoloog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content