Hoewel het woord anders doet vermoeden, werkt een zonnecrème niet enkel als de zon schijnt. Het is véél meer dan een ‘anti-verbrandmiddeltje’, want je voorkomt er ook pigmentvlekken en vroegtijdige huidveroudering mee, zelfs als de zon nergens te bespeuren valt. Precies daarom smeer je ook tijdens de winter best een SPF.

1. UV A-stralen zijn er altijd, ook al is het bewolkt

Zelfs nu we koude, bewolkte dagen in overvloed hebben, is een zonnecrème belangrijk. Waarom? Schadelijke stralen dringen ook door wolken (en ramen!) heen, weet Barbara Geusens, doctor in de Dermatologische Wetenschappen en oprichtster van het skincare merk Nomige: “Glas en wolken houden énkel UV B tegen, 50% van de UV A-stralen komt er wél doorheen. Hoewel UV B de grootste oorzaak is voor zonnebrand kan UV A hier ook aan bijdragen. Zélfs achter glas of wolken kan je dus ook licht verbranden of pigment krijgen.” Vind je een zonnecrème in de winter teveel lagen of ‘geplak’, kies dan voor een rijke anti-rimpelcrème of make-up met SPF. Als je heel de dag thuiszit, beschermt die doorgaans voldoende.

2. Hoe hoger je gaat, hoe meer uv-straling

Ook op skivakantie vergeet je maar beter je SPF niet. Volgens de Skin Cancer Foundation geldt: hoe hoger je staat, hoe groter je blootstelling aan schadelijke uv-straling. Elke 300 meter boven de zeespiegel zou de straling met 4-5% toenemen. Daarnaast reflecteert en versterkt sneeuw het zonlicht; op skireis kiest je dus best een échte zonnecrème met minstens SPF 50.

3. SPF vertraagt het verouderingsproces

UV A-stralen veroorzaken rimpels en pigmentvlekken in de diepere lagen van je huid. Ook de kans op huidkanker neemt toe. Hoe vaker je onbeschermd naar buiten gaat, hoe sneller het DNA van je huidcellen schade oploopt. Zowat alle dermatologen zijn het er dan ook over eens: een SPF is het meest efficiënte antiaging-goedje dat er is. Kies voor producten die ook tegen UV A beschermen; de PA+++ rating die je op sommige tubes ziet, zegt iets over de sterkte van de UV A-filter.

Wine Elixir SPF30

Apivita
€ 34 voor 40 ml – Shop het bij de apotheker

Liftactiv collagen SPF25

Vichy
€ 41,95 voor 50 ml – Shop het bij de apotheker

Revitalift 30+ Dagcrème met SPF30

L’Oréal Paris
€ 11,99 voor 50 ml – Shop het hier

Revitalift Laser X3 Anti-Age Dagcrème met SPF20

L’Oréal Paris
€ 19,99 voor 50 ml – Shop het hier

Bare With Me Hemp Primer SPF30

NYX Professional Makeup
€ 16,70 voor 75 ml – Shop het hier

Skin Paradise Tinted Water-Cream SPF20

L’Oréal Paris
€ 14,99 voor 30 ml – Shop het hier

Super UV Fluid SPF50+

Ambre Solaire Garnier
€ 14,99 voor 40 ml – Shop het hier of bij Carrefour, Delhaize en Colruyt

SOS huidproblemen!

Openingsbeeld: Toni Sailer 2020