Verzorgingsrituelen verschillen van cultuur tot cultuur, maar Franse vrouwen lijken het met hun onfeilbare glow toch altijd ietsje beter te doen. Wat we kunnen doen om onze skincare routine een beetje meer français te maken? We luisteren naar de dames zélf.

À l’aise

Sophie Strobel, een Franse skincare goeroe die instaat voor onderzoek en innovaties bij Talika, zegt dat ze in Frankrijk een beetje ‘Latijns’ zijn. “We zijn erg à l’aise en houden niet van verplichtingen.”

Hun skincare regime is dus duidelijk minder gecontroleerd, meer natuurlijk en instinctief. “We houden ervan plezier te hebben aan elke taakje dat we doen (zoals bijvoorbeeld eten) en hebben een hekel aan drukte. We gaan graag tegen de regeltjes in,” zegt Sophie Strobel. Françaises houden van imperfectie en vinden meer dan een paar minuutjes aan hun dagelijkse routine spenderen een verspilling van hun tijd.

Less is more

Franse dames gaan niet vaak naar de dermatoloog en houden vooral van natuurlijk formules, op basis van planten. Toch doen ze ook wel eens een facial. “Franse dames beginnen al heel vroeg met facials,” zegt Regine Berthelot, een Franse schoonheidsspecialiste en onderwijzer bij de Caudalie Spa Eduction. “Tussen facials door houden ze hun routine eenvoudig met enkele basisproducten: een cleanser of micellair water, moisturizer, eventueel een milde exfoliant en wekelijks een maskertje. Al de rest vinden ze overbodig.”

Deze 6 dingen zouden Françaises dan ook nooit gebruiken en ze onthullen meteen ook wat er in de plaats in hun badkamerkastje staat.

Een Française zou dit NOOIT doen

Behandelingen tegen puistjes

Als je een puistje hebt, is de eerste reactie vaak alle hens aan dek om er zo snel mogelijk vanaf te geraken. We knijpen het uit, laseren het of verdrogen het puistje met een agressief middeltje. Francaises zijn daarentegen meer relaxed over oneffenheden. Volgens Berthelot hebben uitdrogende producten geen plek in de Franse beautyroutine. Als er een puistje de kop opsteekt, laten ze hem gewoon zitten en gebruiken ze een getinte moisturizer of BB crème om het te bedekken. Zo behandelen ze het puistje terwijl ze het verstoppen.

La Roche-Posay Effaclar Duo(+) Unifiant (€ 18 voor 40 ml)

Agressieve scrubs

Dagelijks exfoliëren met cleansing borstels of intense gezichtsscrubs is niet de Franse manier van aanpakken. “Over-exfoliatie kan zorgen voor irritatie en gebroken haarvaten,” zegt Erin Gilbert, dermatoloog bij Vichy. Om je huid te doen stralen, raadt Berthelot een serum met glycolzuur aan of een natuurlijk verhelderend serum met zuiverende oliën. Ook de Caudalie Glycolic Peel – één keer per week – is een goede Franse aanrader.

Glycolic Peel van Caudalie (€ 25,45 voor 75 ml)

Schuimende cleansers

Gebruik geen zeepachtige cleansers die schuimen. Alle oliën uit je huid halen door agressieve cleansers te gebruiken zorgt ervoor dat je in het begin denkt dat je huid goed gezuiverd is, maar eigenlijk zal het alleen maar leiden tot droge plekjes, een pH die uit balans is, plus het verwijdert ook goede bacteriën die je huid net gezond houden. Milde cleansers met natuurlijke, hydraterende ingrediënten zijn een go. Deze van Talika zit vol bruine algen, katoen, karitéboter en avocado om je huid goed te voeden waardoor je geen trekkerig gevoel zal krijgen.

Talika Gentle Photo Cleanser (€ 25,98 voor 125 ml)

Oneindig veel stapjes

“Vermijd layering,” waarschuwt Strobel. “Less is more. Hoe minder je jouw huid overweldigt, hoe mooier hij zal zijn.” Waarom doe je één stap in drie keer terwijl het ook andersom kan? “Het Vichy 3-in-1 micellaire water verwijdert alle make-up en vuil, is niet irriterend en herstelt de natuurlijke pH van je huid,” zegt Berthelot.

Vichy Pureté Thermale 3-in-1 One Step Cleansing Micellar Solution (€ 4,95 voor 100 ml)

Make-up doekjes

“Ik geef toe dat make-up doekjes je avondroutine een pak eenvoudiger maken,” zegt Gilbert. “Maar de bewaarmiddelen in die doekjes kunnen irriterend zijn en het is slecht ze ‘s nachts te laten zitten.” Als je toch niet zonder kan, beloof dan dat je het residu achteraf wegwast met een milde cleanser. Gebruik hierna altijd een moisturizer, ongetwijfeld de belangrijkste stap in de verzorgingsroutine van Franse dames. Make-up artiesten en dermatologen zijn allemaal in de ban van de Embryolisse gezichtscrème waarvan Gilbert zegt dat het “heel wat voedende eigenschappen bevat, een rijke textuur heeft en een betaalbare optie is.”

Embryolisse Lait-Crème Concentré (€ 10,95 voor 30 ml)

Chemische zonnecrème

Strobel zegt dat Franse meisjes nooit chemische zonnecrèmes gebruiken omdat er hormoonontregelende stofjes inzitten. Daartegenover zijn minerale zonnecrèmes vaak te zwaar om elke dag te gebruiken. Daarom gebruiken Françaises in de winter zelden zonnecrème en gebruiken ze in plaats daarvan foundation die voor hen als bescherming dient,” zegt Strobel. Tijdens de zomer doen ze het dan weer wel élke dag. “Franse  dames kiezen bijna allemaal voor formules met anti-oxidanten, vitamines of plantenextracten.”

La Roche-Posay Anthelios XL Fluide (€ 17,99 voor 50 ml)

Meer tips voor je lichaam