Shampoo bars zijn overal (met Lush als absolute trendsetter!) maar zijn ze even goed voor je haar en huid als voor de planeet? Feeling ging op onderzoek.

Wat is dat, een shampoo bar?

Shampoo bars zijn het ecologischere zusje van vloeibare shampoos want bevatten géén overbodig water. Ze komen dus in een samengeperst blokje én zijn (buiten het papieren of metalen doosje) volledig verpakkingsvrij. Dat betekent: geen plastic flessen meer die in zee belanden en geen microplastics op je huid. Extra pluspunt? Handig voor in je reiskoffer want dankzij z’n vaste vorm hoef je jezelf niet meer druk te maken over die 100 ml. Dit ook nog: zo’n shampoo bar gaat tot wel 5 keer langer mee dan jouw shampoofles!

Wanneer iets met een pH-waarde van 7 of hoger het haar aanraakt, zal het de opperlaag laten ‘uitsteken’. Dit zorgt voor droog haar dat snel kleur verliest.

Dit vindt de expert

Rond shampoo bars bestaan er heel wat feiten en fabels. Annie Vranckx, Scientific & Regulatory Affairs BNL bij Henkel Beauty Care, klaart ze op:

Moet je bij een shampoo bar meer water gebruiken om het goedje eruit te spoelen?

“Een bar soap heeft een vaste structuur maar geen was/wax (vette)-structuur. Zo’n bar is dan ook eenvoudig uitspoelbaar.”

Hoe zit het met de pH-waarde van zo’n bars? Is die wel lief voor je huid?

“Zeep heeft meestal een hogere pH (alkalisch) omwille van het verzepingsproces waarbij vetzuur wordt gemengd met een alkali (ook wel: base of loog). Dat geeft een pH tussen 9 en 10. Zo’n shampoo bars worden anders gemaakt (net zoals beautyexpert Nadine Baggott uitlegt in onderstaande video). Het zijn syndet bars of zeep zonder zeep op basis van surfactanten of oppervlakte actieve stoffen die reinigen en schuimen. De zuurtegraad van shampoo bars in een 10%-ig watermengsel ligt rond de pH 6,5. Huid én haar zijn bij een pH ca. 5,5 in hun comfortzone, bij een pH lager (zuurder) of hoger (basischer) buiten hun comfortzone. Gelukkig is er een marge waarbij huid en haar nog steeds oké zijn en dus brengen shampoo bars de zuurtegraad van je lichaam niet uit balans.”

Sommigen beweren dat je jouw haar nog moet naspoelen met appelazijn om de pH weer volledig in balans te brengen. Zou je dit aanraden?

“Een appelazijn of een andere organische zuurspoeling is niet nodig omdat er dus alkali moet gecompenseerd worden. Het geeft bovendien een minder aangename geur.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ethique, een merkje gespecialiseerd in beauty bars, is heel transparant over hun pH. Hun producten hebben er eentje tussen de 5,5 en 6. Dat is volgens hen nodig omdat de huid anders werkt dan het haar. Terwijl de huid bij het gebruik van zeep met pH 8 of meer de balans zélf kan herstellen dankzij eigen huidoliën en goede bacteriën, geldt dit niet voor het haar. Wanneer iets met een pH-waarde van 7 of hoger het haar aanraakt, zal het de opperlaag laten ‘uitsteken’. Dit zorgt voor droog haar dat snel kleur verliest. Eén van de redenen waarom mensen die ooit eens een shampoo bar mét zeep gebruikten, het nooit meer willen proberen.

Zò gebruik je de shampoo bar

Het is even wennen zo’n shampoo bar maar wees gerust: je geraakt er snel aan gewoon!

Stap 1

Maak je haar nat en wrijf de shampoo bar door je haaraanzet, een paar keer is genoeg.

Stap 2

Leg de bar weer in het ‘droogbakje’ en wrijf het product door je haar. Je zal zien: het schuimt!

Stap 3

Spoel de shampoo uit je haar en gebruik een conditioner bar om je haar extra te voeden als dat nodig is.

Zo bewaar je ‘m

Zo’n bar gaat het langst mee wanneer je hem op een droge, koele plek bewaart. Hou ‘m dus ver weg van stoom en water als je ‘m niet gebruikt. Berg de shampoo bar buiten de douche op of plaats ‘m in een speciaal containertje dat het water afvoert en lucht doorlaat. Tip: Ethique heeft bijvoorbeeld een composteerbaar doosje uit bamboo en maïzena (€ 13,49).

Shampoo Bar voor fijn haar

Balade
€ 6,99 te koop via Holland&Barrett

Deze shampoobar met lavendelgeur en ingrediënten als sheaboter, druivenpitolie en kokosolie voeden de hoofdhuid en laten je haar stralen. Nog een pluspunt: deze shampoobar werd geproduceerd zonder plastic.

Shampoo bar voor de gevoelige hoofdhuid

Lush
Vanaf € 11,50 te koop via Lush.com

De ‘Soak And Float’ kalmeert de gevoelige hoofdhuid en helpt tegen roos, eczeem, jeuk, schilfertjes en psoriasis. De shampoo bar bevat goudsbloem- en rozenblaadjes die zorgen voor een verzachtende werking.

Shampoo bar voor vet haar

Ethique
€ 14,99 te koop via Holland & Barrett

Deze St Clements solid shampoo is er eentje voor vettig haar en heeft een pH-waarde van 5,5 tot 6. Castorolie, limoen- en sinaasappeloliën reinigen je hoofdhuid grondig, frissen het haar op en werken bovendien vochtinbrengend. Een conditioner achteraf is dus geen noodzaak!

Hydrating shampoo bar voor elk haartype

Christophe Robin
€ 16,45 te koop via Lookfantastic.nl

Deze hydrating shampoo bar is geschikt voor elk haartype en bevat Aloe Vera. Het is een ideaal product voor de minimalist onder ons: deze bar is namelijk zowel geschikt voor het haar als voor het lichaam.

Shampoo bar voor door haar

Foamie
€ 4,95 te koop via salontopper.nl

Deze fijne shampoo bar bevat geen sulfaten en zorgt ervoor dat de droge hoofdhuid intensief gehydrateerd wordt. Bovendien is deze shampoo bar volledig vrij van parabenen, siliconen, minerale oliën en is het vegan!

Shampoo bar voor volume

Shampoobars.nl
€ 8,95 te koop via shampoobars.nl

Deze shampoo bar geven je lokken een absolute volumeboost. De ingrediënten voeden de hoofdhuid en laten de fijne jasmijngeur achter. Bovendien is deze shampoo bar volledig plastic vrij en vegan!

Voedende shampoo bar

Yves Rocher
€ 6,95 te koop via yvesrocher.be

Deze shampoo bar van Yves Rocher zorgt tijdens de wasbeurt voor veel schuim en laat een prettige geur achter. Het haar wordt gevoed met verschillende oliën, wat ervoor zorgt dat het haar die extra shine krijgt. Ook deze shampoo bar is eco friendly en is voor 99% afbreekbaar.

Meer beautybabbel

Openingsbeeld: Ethique.