Getty Images

Haircare: 6 x de beste shampoos zonder parabenen, sulfaten en siliconen

De beauty-industrie is op een queeste om zo clean en green mogelijk te worden – op vraag van de consument natuurlijk. ‘Hoe groener hoe beter’, klopt niet altijd, maar er zijn enkele ingrediënten die een belletje doen rinkelen: parabenen, sulfaten en siliconen zijn niet altijd even grote blijmakers voor je haar. Toch is enige nuance nodig. Wij leggen uit én raden je enkele van de beste milde shampoos van vandaag aan.

Grijze zone

Sulfaten (sodium lauryl sulfate – SLS), parabenen en siliconen in je beautyformules? Alledrie deze stofjes worden nogal vaak afgeschreven als boosdoeners voor je haar. Maar moeten we wel écht zo bang zijn van deze ingrediënten?

Sulfaten zijn sterke reinigers en de schuimmakers in shampoos. Door het schuim maken ze opgehoopt vuil, overtollig talg en residu van stylingproducten los. Hoewel sulfaten kunnen irriteren en je huid en haar kunnen uitdrogen, hangt alles af van de concentratie in een bepaalde formule én de combinatie met andere ingrediënten. Sulfaten zijn daarbij ook niet onvervangbaar of essentieel bij het reinigen van je haar en hoofdhuid; natuurlijke saponiden hebben hetzelfde reinigende effect, maar schuimen minder hard.

Een wetenschappelijke studie die verkeerd werd geïnterpreteerd leidde tot een demonisering van parabenen

Parabenen zijn de bewaarmiddelen in je shampoo en worden al jarenlang en op grote schaal gebruikt, waardoor we er ook veel over weten. Waarom de massa zich opeens tegen de stoffen ging keren? Een verkeerd geïnterpreteerde wetenschappelijke studie. Naar aanleiding van dat onderzoek werden verschillende soorten parabenen opnieuw onder de loep genomen. Sommigen werden verboden, de concentratie van anderen werd verlaagd terwijl nog andere soorten als perfect veilig werden bevonden. Toch hadden parabenen het intussen verkorven bij het grote publiek en belandden alle soorten op de no go-list. Resultaat: grote labels stortten zich op alternatieven – waar heel wat minder over geweten is. Bewaarstoffen blijven overigens cruciaal in een shampoo, want hoe meer water een formule bevat, hoe gevoeliger jouw product is voor bacteriën. Parabenen in je shampoo zijn dus best ok en moeten niet als de duivel gemeden worden.

Siliconen beschermen de individuele haartjes op je hoofd door er een film op te leggen. Ze geven je lokken een gezonde glans en doen je haar zacht en glad aanvoelen. Dat silicoonlaagje kan je haar en hoofdhuid echter ook verstikken. Hoewel dit vroeger een probleem kon vormen voor de gezondheid van je haardos, is de nieuwe generatie siliconen minder zwaar.

Principes

Sulfaten zorgen voor schone lokken, parabenen houden je shampoos lang goed en siliconen zorgen voor gladde, glanzend haar. Laat schoon, gezond en glanzend haar nu juist zijn wat het publiek wilt en wat met natuurlijke formules nog steeds niet volledig bereikbaar is – hoewel ook deze producten met de dag beter worden.

Toch kunnen natuurlijke formules of mildere shampoos – zonder (enkele van) bovenstaande stoffen – een verstandige keuze zijn voor mensen die last hebben van droog of pluizig haar, mannen en vrouwen met gekleurde lokken of zij die hun lokken wekelijks te lijf gaan met hitte-tools. Voornamelijk formules zonder sulfaten en siliconen behouden de vochtbalans van je haardos beter en pakken je hoofdhuis iets zachter aan. Als gevolg zullen er minder makkelijk irritaties de kop opsteken en wordt je kleur beter behouden.

6 x de beste shampoos zonder parabenen en sulfaten

Ben jij op zoek naar een zachtere formule voor je haar en hoofdhuid, maar ben je soms de weg kwijt in de beautywinkel? Weet jij niet op wat te letten of is de ingrediëntenlijst te moeilijk te ontleden? Wij presenteren jou; de beste sulfaat-, parabeen- en silicoonvrije formules van vandaag.

Plumping wash

Plumping wash

Plumping wash

€ 34,95  –  Kevin Murphy

De Plumping Wash shampoo van Kevin Murphy geeft jouw dunner wordende lokken terug wat meer body, kracht en dichtheid. Gebruik niet te veel en was je haren tweemaal na elkaar. Bevat gemberwortel en rijstextracten en is sulfaat- en parabeenvrij.

Koop hier

Extra Volume Shampoo

Extra Volume Shampoo

Extra Volume Shampoo

€ 27  –  Moroccan oil

Fijn en futloos haar? De Extra Volume Shampoo van Moroccanoil geeft je na één wasbeurt meer volume en energie. Krachtpatser in deze formule (zoals in alle producten van Moroccanoil): anti-oxidantrijke arganolie. Daarnaast zorgt het lindebloesemextract voor een dikkere haardos. De gezond glanzende lokken krijg je er gratis bij. Alle formules van Moroccanoil overigens dienen droge lokken als geen ander.

Koop hier

Embody volumising shampoo

Embody volumising shampoo

Embody volumising shampoo

€ 20,35  –  JVN

JVN ofte Jonathan Van Ness ken je misschien als de flamboyante, sympathieke, hilarische en liefdevolle haarstylist van de Netflix hitserie Queer Eye – waar de Fab 5 elke aflevering een nieuwe verloren ziel een levensmake-over geeft. Wel, die Jonathan lanceerde een jaar geleden zijn eigen lijn van haarproducten en wij zijn fán. De plant-based formule van de JVN Embody volumising shampoo geeft wat extra zelfvertrouwen en beweging aan plat en dun haar. De milde reiniger is geschikt voor dagelijks gebruik en droogt niet uit. Caffeïne port de haarfollikels aan, aloë vera olie zorgt voor intensieve hydratatie en de hemi-squalane (gepatenteerd door JVN) zorgt voor instant dikkere en sterkere lokken.

Koop hier

Hydrate cleanser

Hydrate cleanser

Hydrate cleanser

€ 29,60  –  Authentic Beauty Concept

Deze hydraterende cleanser (ofte: shampoo) van Authentic Beauty Concept is een Feeling redatie-favoriet. Geschikt voor normaal tot droog of krullend haar en op basis van mango (intens voedend) en basilicum (kalmerend en zuiverend) om het haar op te frissen en de elasticiteit te herstellen. Deze formule is vegan en sulfaat-, parabeen- én siliconenvrij. Waarom favoriet bij ons? Naast onze gezonde lokken, is de heerlijk, katoenachtige geur de reden dat wij deze shampoo telkens opnieuw willen inkopen.

Koop hier

Shampoobar

Shampoobar

Shampoobar

€ 19  –  Umaï

Deze bar is, naast goed voor de natuur, ook lief voor jouw lokken. De pruimenboter vormt een beschermende barrière voor je haar, terwijl de amandelolie je lokken hydrateert en opnieuw laat glanzen. Ingebouwd in deze solide shampoo; een conditioner die de haarschubben gladstrijkt en je haar tot in haar vezels hydrateert. Tot slot absorbeert maïszetmeel het te veel aan talg op je hoofdhuid. Goed voor zo’n 50 wasbeurten.

Koop hier

Botanical repair strengthening shampoo

Botanical repair strengthening shampoo

Botanical repair strengthening shampoo

€ 30  –  Aveda

De Botanical repair formules van Aveda wapenen je tegen talg, productrestanten en vervuiling. Na één wasbeurt voelt je haar een stuk gezonder en voller. Deze formule rekent gelijk ook af met die zichtbaar gespleten puntjes. Herstelt en versterkt.

Koop hier

Bright Balance Hairbath

Bright Balance Hairbath

Bright Balance Hairbath

€ 35  –  Innersense

Deze ‘zilvershampoo‘ zorgt voor de blond-uit-een-potje-meiden onder ons en maakt komaf met de gele schijn die enkele weken na een kleurbeurt kan opkomen. De formule huist pure ingrediënten zoals voedende appel- en rijstextracten voor hydratatie en monoï-olie als beschermer tegen vervuiling. Deze shampoo wordt best gebruikt bij blond en grijs haar, maar de formules van Innersense zijn geschikt voor alle haartypen.

Koop hier

Meer beauty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content