Hoe je jouw lichaam beschermt tegen de zon weet je intussen – hopelijk – wel en zo niet lees je het hier nog eens na. Waar heel wat vrouwen wél nog mee sukkelen in de zomer is hun hoofdhuid. Want hoe zorg je ervoor dat je jouw haarscheiding niet verbrandt?

1. Draag een hoed

Petten en sjaaltjes zijn een ding maar als je méér dan je hoofdhuid wil bedekken, zit je beter met een hoed. Die is liefst zo groot mogelijk zodat ook je nek, oren en schouders in de schaduw vallen.

2. Kies je kapsel slim

Sommige kapsel beschermen je hoofdhuid, denk aan een staart, dot of vlecht waarbij je jouw lokken volledig naar achter kamt. Deze acht kapsels zijn bijvoorbeeld een slimme keuze op een hete zomerdag. Toch is dit niet de allerbeste zet; je nek, oren en haarlijn komen vrij waardoor je ze extra goed moet insmeren.

3. Shop een ‘hoofdhuid-zonnecrème’

Voor je lengtes en puntjes bestaan er heel wat uv-producten maar voor de hoofdhuid is de keuze niet reuze. Op zich hoef je hiervoor geen speciaal product te kopen want een doorsnee zonnebrandcrème met lichte textuur – bijvoorbeeld in sprayvorm – werkt net zo goed. Het UV-Shield van Nannic (€ 39,95) wordt bijvoorbeeld door heel wat kalende mannen op hun scalp aangebracht maar ook vrouwen gebruiken het graag op hun midden- of zijstreep. Het is een fijne mist die ook op je gelaat, decolleté, armen én over je make-up kan. Een handige om in de zomer altijd en overal bij te hebben.

Wil je toch liever een specifiek hoofdhuidproduct met SPF, overweeg dan de Classic SPF 30 Organic Scalp & Hair Mist van Coola (€ 36,50 via niche-beauty.com). Deze biologische zonnebrandcrème voor hoofdhuid en haar beschermt de ‘vergeten plekjes’. De waterbestendige mist met SPF 30 verzwaart het haar niet en laat het er ook niet vet uitzien. Hij ruikt naar de oceaan en zit bovendien boordevol kleurbeschermende ingrediënten.

4. Te laat?

Werd je hoofdhuid toch rood? Voorkom afschilferen door ‘m goed te voeden en verzorgen:

Wake + Fake verzorgende droogshampoo

Deze is niet zomaar een droogshampoo; hij heeft ook een verzachtende en verkoelende werking op de hoofdhuid. De kalmerende werking van witte thee gaat irritatie en jeuk tegen, aloë vera voedt de droge huid en ​Panthenol/Provitamine B5 verbetert de hydratatie (CHI VIBES, € 18,70 o.a. via douglas.be).

Honey Infused Scalp Treatment

Dit leave-on serum is zeer geconcentreerd en brengt de microbioom van je hoofdhuid weer in balans. Krachtpatsers? Honing en 5 natuurlijke actieven die een jeukende, vette, droge, geïrriteerde en schilferige hoofdhuid gericht aanpakken (Gisou, € 42 via gisou.com).

Meer over zonbescherming

Openingsbeeld: Kérastase Soleil.